Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, οργανώνει μια συνάντηση/συζήτηση με θέμα «Το θέατρο σήμερα: τάσεις και προκλήσεις».

Συμμετέχουν:

Bruno Meyssat, σκηνοθέτης
Marie-José Malis, σκηνοθέτρια και διευθύντρια του Théâtre de la Commune-CDN Aubervilliers
Olivier Neveux, αρχισυντάκτης του περιοδικού Théâtre/Public
Κατερίνα Ευαγγελάτου, σκηνοθέτρια
Βασίλης Παπαβασιλείου, σκηνοθέτης
Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, σκηνοθέτης και διευθυντής του Θεάτρου του Νέου Κόσμου

Συντονισμός: Marie-Christine Vandoorne, Μορφωτική ακόλουθος του Γαλλικού Ινστιτούτου και Μαριάννα Κάλμπαρη, καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν

«Η τέχνη και η δημιουργία  ενώπιον της κρίσης : να την αναπαράγουμε, να την αντικατοπτρίσουμε , να τη χλευάσουμε ή καλύτερα να την παραμερίσουμε , να επιχειρήσουμε να την ξεχάσουμε και να στοχεύσουμε την ομορφιά που θα έπρεπε να σώσει τον κόσμο σύμφωνα με τον Ντοστογιέφσκι;

Το θέατρο, ζωντανή τέχνη μεταξύ όλων, θα ξαναθέσει τους στόχους του»

Αυτό είναι το θέμα της συνάντησης, όπου θα τεθούν και θα συζητηθούν με όλους, ομιλητές και κοινό, τα φλέγοντα ζητήματα του σήμερα.

Συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, κοινό, ωθούνται να αναλογιστούν την παγκόσμια επικαιρότητα και την θεατρική επικαιρότητα του θεάτρου, ως αντανάκλαση της πρώτης.

Πολιτική ή αισθητική: πρέπει να γίνει επιλογή ανάμεσά στις δύο ή είναι εφικτό να συνδυαστούν;

Το θέατρο μπορεί να προτείνει μια διέξοδο επιβίωσης σε μια εποχή κρίσης; Γιατί μιλάμε για κρίση; Τι είναι ακριβώς αυτή η κρίση;

Είναι παράδοξο να πούμε ότι η ίδια η κρίση επαναφέρει στο προσκήνιο την επείγουσα ανάγκη να ορίσουμε το δυνατό;

Να μιλήσουμε στους ανθρώπους για τους εαυτούς τους, γι’ αυτά που ζουν και υποφέρουν, ώστε να δημιουργήσουμε την επιθυμία μιας «πολιτικής που να ακτινοβολεί και να φωτίζει», σύμφωνα με τα λεγόμενα του Olivier Neveux;

Ας προετοιμαστούμε γι αυτή τη συζήτηση, λαμβάνοντας υπόψη μερικές απόψεις του χθες και του σήμερα:

Antoine Vitez: «Η αξία του δράματος έγκειται στο πως αντιμετωπίζει το μη παρουσιάσιμο»

Bernard Dort: «Δε σκέφτηκα ποτέ τη σκηνή και τον κόσμο, το ένα χωρίς τo άλλο»

Lionel Trouillot, συγγραφέας από την Αϊτή, μυθιστοριογράφος ο οποίος εντάσσει τη δράση των μυθιστορημάτων του στην επικαιρότητα, στο παρόν του καταπατημένου νησιού του στην πρόσφατη ιστορία του και κατεστραμμένου από την οργή της φύσης: «Θεωρώ ότι η λογοτεχνία μπορεί να αναλογιστεί τον κόσμο και να ευχηθεί την αλλαγή του. Το έργο είναι σκεπτόμενο.»

Alain Badiou: «Δεν πιστεύω ότι το ζήτημα της εποχής μας είναι η φρίκη, η οδύνη, η μοίρα ή το αίσθημα εγκατάλειψης. (…). Δεν βλέπουμε παρά μόνο θέατρο με χορικά που συμπάσχει. Το αίτημά μας έγκειται στο κατηγορηματικό κουράγιο και στην τοπική δράση».

Η παράσταση «Kairos» του Bryno Meyssat

«Η παράσταση Kairos είναι η θεατρική απόδοση των γεγονότων που αφορούν την Ελλάδα από μια κοινότητα καλλιτεχνών που ζουν στη Γαλλία, με αφετηρία τις διαστάσεις που πήρε αυτή η κρίση στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και με την ενίσχυση μιας περαιτέρω τεκμηρίωσης. Η παράσταση Kairos θα είναι μια στιγμή, αλλά τεκμηριωμένη. Τι να μας δείχνει άραγε αυτή η κρίση;»

Bruno Meyssat

«Τα θεάματα του Bruno Meyssat, που θυμίζουν συγκεκριμένες και συνειρμικές ονειροπολήσεις, λειτουργούν ως περίτεχνα συνονθυλεύματα εντυπώσεων που η εμφάνισή τους μοιάζει με αυτή των πλαστικών μορφών, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν επιβλητικές θεατρικές πράξεις. Με τον τρόπο αυτό οι δημιουργίες της ομάδας Théâtres du Shaman είναι εξαιρετικά αναγνωρίσιμες ως προς την ιδιαιτερότητα της εκτέλεσής τους και την καλλιτεχνική τους πυκνότητα. Έτσι, μέσα από το δικό του σύμπαν που εστιάζει στους ήχους, στις εικόνες και στις κινήσεις, ο Bruno Meyssat αποκαθιστά ένα θέατρο της αντίληψης και του αισθητού, ως έναν πολύτιμο και αυτόνομο χώρο των δικών μας προβολών.»

Théâtre Nouvelle Génération-CDN Lyon

Μετά την παρουσίαση τον Δεκέμβριο στο Théâtre Nouvelle Génération-CDN Lyon, η παράσταση Kairos θα ανέβει τον Μάρτιο στο Théâtre de la Commune-CDN Aubervilliers.

Πρόγραμμα:

17.02.2016, 18.00΄
Auditorium Theo Angelopoulos | Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

17.02.2016, 21.15΄
ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ
ΣΙΧΤΙΡ ΕΥΡΩ, ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΜ ΔΡΑΧΜΗ, ΘΑ ΠΕΙΣ ΚΙ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Μονόλογος του Βασίλη Παπαβασιλείου, με γαλλικούς υπέρτιτλους

11-16.02.2016
ΣΧΟΛΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΟΝ BRUNO MEYSSAT

Συνοδευόμενος από τρεις ηθοποιούς του, τον Yassine Harrada, τη Julie Moreau και τη Mayalen Otondo, θα παρουσιάσει ένα εργαστήριο με τους μαθητές της Σχολής.