Το Θέατρο Πόρτα ανοίγει ξανά τις πόρτες του για το κοινό και σηκώνει αυλαία την θεατρική σεζόν που έρχεται.

Η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Θωμάς Μοσχόπουλος γράφουν για την επιστροφή του θέατρου:

Αλλιώτικη σε όσα χρειαζόταν να αλλάξουν, αλλά και γνώριμη σε όσα άξιζε να διατηρηθούν, πιο τολμηρή, ακόμα πιο φιλόξενη, με νέα οργάνωση, πλούσιες προτάσεις, με συλλογικό καλλιτεχνικό όραμα και ακόμα πιο έτοιμη να δεχθεί νέες πρωτοβουλίες ώστε να κτίσει μια κοινότητα ενθουσιωδών καλλιτεχνών που θα κάνουν το θέατρό μας ένα ζωντανό τόπο συνάντησης του κοινού, η Πόρτα ξανανοίγει.

Με επί κεφαλής τον σκηνοθέτη και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του θεάτρου μας Θωμά Μοσχόπουλο και τη συνεργασία των μόνιμων και παλαιότερων, μα και με την ενθουσιώδη συμμετοχή καινούριων συνεργατών μας, σκηνοθετών, ηθοποιών, μουσικών, χορογράφων και εικαστικών καλλιτεχνών, συγκροτήσαμε ένα φιλόδοξο και καινοτόμο πρόγραμμα για την επόμενη χρονιά.

Ένα πρόγραμμα που δεν θα περιορίζεται σε ποικίλες μορφές του θεάτρου, όπως το θέατρο για παιδιά, ή και για νέους όλων των ηλικιών, το χοροθέατρο, το εκπαιδευτικό και το μουσικό θέατρο, αλλά και με τη μουσική –που θα καταλαμβάνει ιδιαίτερο χώρο στο νέο μας πρόγραμμα κάτω από την εποπτεία του Κορνήλιου Σελαμσή– και με όλες εν γένει τις μορφές έκφρασης που θα μπορούσαν να έρθουν σε διάλογο με τις παραστατικές τέχνες.

Ξένια Καλογεροπούλου

Προσπαθήσαμε να εκλάβουμε την «κρίση» σαν μια ευκαιρία για επανατοποθέτηση των καλλιτεχνικών μας σχεδίων, διερεύνηση των οριζόντων μας, αναζήτηση νέων δρόμων και τρόπων καλλιτεχνικής δημιουργίας επαναπροσδιορίζοντας τον δρόμο του «εμείς» και του «μαζί».

Πολλοί θα χαρακτήριζαν την προσπάθειά μας Δον-Κιχωτική, υπερβολικά τολμηρή και ανεδαφική, μια και βασίζεται σε μηδαμινή έως ανύπαρκτη οικονομική βάση. Γι’ αυτό κι εμείς, σαν αντιστάθμισμα, βάζουμε εδώ και πολύ καιρό προσωπικό κόπο και χρόνο, παίρνοντας αυτό το ρίσκο με δημιουργικό κέφι και ανεξάντλητα αποθέματα φαντασίας.

Ευχόμαστε να ανταποκριθεί το κοινό καθώς και ο ευρύτερος καλλιτεχνικός και πνευματικός κόσμος, στο νέο κάλεσμα της Πόρτας, στηρίζοντας ηθικά αλλά και… πρακτικά τις επιλογές μας. Κάνουμε, λοιπόν, ανοιχτή πρόσκληση σε όλους αυτούς που ενδιαφέρονται να στηρίξουν αυτή μας την προσπάθεια με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους που θα τους βρούμε παρέα. Έχετε μια ιδέα που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας; Πιστεύετε πως μπορείτε να συνδράμετε με τη συμμετοχή σας σε κάποια από τις λειτουργίες μας ή να προσθέσετε τις δυνάμεις σας στην προσπάθειά μας;

Έχετε μια δική σας καλλιτεχνική πρωτοβουλία που νιώθετε πως θα μπορούσε να ανοίξει δημιουργικό διάλογο μαζί μας; Περιμένουμε να ακούσουμε τις προτάσεις σας. Και βέβαια δεν θα υποκριθούμε πως οι χορηγίες άμεσες ή έμμεσες, καθώς και οι συνδρομές, δεν είναι πάντα σημαντικές και ευπρόσδεκτες. Όπως και να ’χει, μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μας! Η Πόρτα μας είναι ανοιχτή!

Θωμάς Μοσχόπουλος

Ακολουθεί το ρεπερτόριο 2014 – 2015

1. Θέατρο

Κακά αγόρια σε έργα με παράξενα ονόματα
Σλάντεκ — από 6/11
Έντεν φον Χόρβατ                              

Λίλιομ — από 20/12
Φέρεντς Μόλναρ                            

Μότζο — από 20/2
Τζεζ Μπάτεργουερθ                             

2. Θέατρο για πολύ νέο κοινό

Βρέφη / Παιδιά / Εφήβους
Αλλιώτικοι κόσμοι

Άκου  — από 28/9
Μια ιδέα της Ξένιας Καλογεροπούλου                     

Καταστρούπολη — από 4/10
Φίλιπ Ρίντλεϋ                                 

Το μυστήριο της Πολιτείας Χάμελιν — από 25/10    
Θωμάς Μοσχόπουλος – Κορνήλιος Σελαμσής               
                                            
Το παιδί και τα μάγια — από 6/12
Default Company                             
    
Μια μουσικοχοροθεατρική παράσταση βασισμένη στο «Παιδί και τα μάγια» του Maurice Ravel και της Sidonie –Gabrielle Colette   

3. Χοροθέατρο

Master and Man — από 12/1
Αμάλια Μπένετ

Elvedon — από 2/3
Χρήστος Παπαδόπουλος

4. Μουσική

Η ιστορία του Στρατιώτη — 15 έως 19/10
Stravinsky / Ramuz                         

Τρίτες παράλληλες    
Κύκλος Μουσικής στο θέατρο Πόρτα
Καλλιτεχνική επιμέλεια Κορνήλιος Σελαμσής
Κάθε Τρίτη από 28 Οκτωβρίου 2014

28 Οκτωβρίου
Τηλέμαχος Μούσσας – Λάμπρος Φιλίππου

4 Νοεμβρίου
Andreas Polyzogopoulos New Quartet
Roadtrip από το Oslo στη λίμνη Καϊάφα
 
11 Νοεμβρίου
Ensemble Όμικρον

18 Νοεμβρίου
Sancho 003

25 Νοεμβρίου
Artéfacts Ensemble
Αμερικάνικος Μινιμαλισμός

2 Δεκεμβρίου
Os Orphicum
Sfogavan con le stele / μαδριγάλια

9 Δεκεμβρίου
Matchin’ Punchies

16 Δεκεμβρίου
Ex Silentio
Laborintus

23 και 30 Δεκεμβρίου
Κορνήλιος Σελαμσής – Κωνσταντίνος Βήτα
Κινούμενα Σχέδια

6 Ιανουαρίου
Baroque unexpected Ι

13 Ιανουαρίου
Artéfacts Ensemble
Tape

20 Ιανουαρίου
Μπάμπης Παπαδόπουλος
Aκούστικ σετ

27 Ιανουαρίου
Γιώργος Κοντραφούρης
Solo

3 Φεβρουαρίου
Σίμος Κακάλας – Γιώργος Παπαγεωργίου
Bochinsky brothers present: “The dead east fiesta cantaleros grande!”

10 Φεβρουαρίου
Baroque unexpected II
Η δεύτερη συναυλία του κύκλου των απροσδόκητων συναυλιών διατηρεί τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Το θέατρο και οι συντελεστές διατηρούν τη δέσμευση να μην αποκαλύψουν το περιεχόμενο του θεάματος. Προς ενημέρωσιν του φιλοθεάμονος κοινού καλό θα ήταν να αναφερθεί ότι η συναυλία λαμβάνει χώρα την περίοδο των Απόκρεω.

17 Φεβρουαρίου
Α Queen at the Opera

24 Φεβρουαρίου
Artéfacts Ensemble
Folksongs

3 Μαρτίου
Induolog
Blue Skies

10 Μαρτίου
Unexpected couples

17 Μαρτίου
Ιάσων Μαρμαράς
Liederabend

24 Μαρτίου
Τάσης Χριστογιαννόπουλος – Κορνήλιος Σελαμσής
Προσωπογραφία

31 Μαρτίου
Λευτέρης Μουμτζής – Φώτης Σιώτας

Μεγάλη Εβδομάδα

Στα πλαίσια της Μεγάλης Εβδομάδας του 2015 αφού τα θέατρα αργούν, η Πόρτα προσκαλεί για τρεις συναυλίες, σύνολα και σολίστες να ερμηνεύσουν μουσικές σχετικές όχι μόνο με το θρησκευτικό περιεχόμενο του Πάσχα, αλλά και μουσικές για τον στοχασμό, τη βραδύτητα και την ησυχία.

Δευτέρα 6 Απριλίου
Athens Percussion Group

Τρίτη 7 Απριλίου
Ensemble Όμικρον
Stillness

Τετάρτη 8 Απριλίου
Αντιγόνη Τσάλλα
Ερέβη

5. Θεατροπαιδαγωγικά

Το μαξιλάρι σου κι απάνω στη σκηνή!

Το Θέατρο Πόρτα εγκαινιάζει μια σειρά από δραστηριότητες με εκπαιδευτικό-διαδραστικό  χαρακτήρα απαντώντας στις ανάγκες ενός σύγχρονου κοινού που αναζητά κάτι παραπάνω από τις προσεγμένες παραστάσεις του παιδικού-νεανικού για τις οποίες είναι ήδη γνωστό το Θέατρο Πόρτα. Στόχος του προγράμματος  είναι –υπερβαίνοντας την απλή ψυχαγωγία– η διαμόρφωση  των αισθητικών και όχι μόνο κριτηρίων των νέων θεατών, καθώς και η άμεση εμπλοκή τους σε όλες τις παραμέτρους που συνθέτουν τον κόσμο των παραστατικών τεχνών. Κάθε Παρασκευή απόγευμα, λοιπόν, οι νεαροί θεατές του θεάτρου Πόρτα θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια συναρπαστική σειρά παραστάσεων / μαθημάτων / δραστηριοτήτων, ανατρέποντας παιχνιδιάρικα τον παραδοσιακά αμέτοχο ρόλο του θεατή και ανεβαίνοντας πλέον επάνω στη σκηνή του θεάτρου για να γνωρίσουν από κοντά καινούριους κόσμους.

Από τον Νοέμβριο και κάθε Παρασκευή στις 18:00 το απόγευμα επάνω στη σκηνή του Θεάτρου Πόρτα

Παραμύθια με την Ξένια
Ξένια Καλογεροπούλου

O Μπαλ στον αέρα
Patari project

Τι ακριβώς θα κάνετε με τη μπανιέρα;
Παλιά και καινούρια μουσική για νέους ακροατές

Τα καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα
Chris Cooper

Ας βάλουμε το Θέατρο σε Τάξη!
(σχολική)

Μετά από πάνω από 40 χρόνια κλασσικών παραστάσεων παιδικού θεάτρου και μετά από τα πολύ επιτυχημένα πειράματα των παραστάσεων «Μικρός Οδυσσεβάχ» και «Μίλτος» που παρουσιάστηκαν μέσα σε σχολικές τάξεις, το Θέατρο Πόρτα παρουσιάζει ένα πλήρες πρόγραμμα παραστάσεων για διαφορετικές ηλικίες, που με ευκινησία και αμεσότητα μπορούν να παρουσιαστούν μέσα στη σχολική τάξη, από βρεφονηπιακούς σταθμούς έως δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Τις παραστάσεις
• Άκου! (βρεφονηπιακοί σταθμοί)
• Ο Μπαλ στον αέρα (Νηπιαγωγείο έως Τρίτη Δημοτικού)
• Τα καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα (Τετάρτη με Έκτη Δημοτικού)
(αναλυτικές περιγραφές στις προηγούμενες σελίδες) συμπληρώνει μια παράσταση εφηβικού θεάτρου που έρχεται στην Αθήνα μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη διαδρομή της σε σχολεία της Θεσσαλονίκης κατά την οποία την παρακολούθησαν χιλιάδες μαθητές σε γυμνάσια και λύκεια της συμπρωτεύουσας. Πρόκειται για την παράσταση της ομάδας Παπαλάνγκι Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας.

Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας
Εφηβικό θέατρο μέσα στη (σχολική) τάξη

Μια Πόρτα ανοιχτή όλη μέρα

Ως τώρα το Πόρτα ήταν ένα θέατρο που δεχόταν το κοινό του κατά τις ώρες των προγραμματισμένων παραστάσεων. Αυτό πλέον αλλάζει. Φιλοδοξούμε το αναδιαμορφωμένο κάτω από τη δραστική εικαστική πρόταση της Αρχιτέκτονος–Σκηνογράφου Ευαγγελίας Θεριανού φουαγέ του θεάτρου να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Να γίνει ένας ολοήμερος τόπος συνάντησης καλλιτεχνών και κοινού, ένα σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής, ένα στέκι για όσους αναζητούν κάτι ξεχωριστό, ζωντανό και διαφορετικό. Το καφέ-μπαρ του θεάτρου θα λειτουργεί από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ και όχι μόνο για όσους πρόκειται να παρακολουθήσουν μια παράσταση, προτείνοντας μια διαφορετική φιλοσοφία, με ιδιαίτερα προσεγμένη  ποιότητα υπηρεσιών και προϊόντων. Φυσικά, με ειδικά προσεγμένες διατροφικά προτάσεις για τη «μερίδα του λέοντος» που αφορά το παιδικό κοινό στο θέατρο Πόρτα. Πριν την παράσταση ή στα μεσοδιαστήματα θα λειτουργεί, όπως πάντα, παρέχοντας δωρεάν Wi-Fi για όσους δεν μπορούν να αποχωριστούν την τεχνολογία. Αλλά και μετά τη λήξη των βραδινών παραστάσεων με “happy hour”, όπου οι τιμές των ποτών θα είναι πολύ χαμηλότερες για όσους από το κοινό μας θα ήθελαν να μείνουν λίγο ακόμη μαζί μας, να ανταλλάξουν ίσως μια δυό κουβέντες με τους συντελεστές της παράστασης, να εμπλακούν σε μια καλλιτεχνική και όχι μόνο συζήτηση ή να μας κάνουν παρέα σε μια βραδιά «live» μουσικής από αυτές που θα οργανώνονται πολύ συχνά ως επίλογος μιας παράστασης. Να σημειώσουμε εδώ ότι στις μουσικές βραδιές της Τρίτης (βλ. «Τρίτες Παράλληλες») θα επιτρέπεται να πάρει κανείς το ποτό του και μέσα στον κυρίως χώρο του θεάτρου. Οι σειρά των events στο φουαγέ τα οποία σκοπεύουμε να  μοιραζόμαστε με τους φίλους μας είναι μεγάλη (Ας σημειώσουμε απλώς το πρώτο: μια εικαστική δράση με τίτλo «Κάτοικος τέχνης» που οργανώθηκε από την εικαστικό Αιμιλία Μπαντούνα για να παρουσιαστεί στο φουαγέ  κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Αθηνών 2014 με τη συμμετοχή καλλιτεχνών επαγγελματιών και μη, όλων των ηλικιών). Για όλα αυτά θα ενημερώνουμε τακτικά το κοινό μας μέσω του site μας και των κοινωνικών δικτύων μας.

Δεν μπορούμε, όμως, να κρύψουμε τη χαρά μας για ένα γεγονός που θα ανατρέψει λίγο τα δεδομένα των «κυλικείων» θεάτρου. Στην ευρύτερη δημιουργική παρέα μας εντάσσεται ένας νέος, πολύ ταλαντούχος chef: ο Κωνσταντίνος Αϊβάζογλου (που το διεθνές ταξίδι του περιλαμβάνει στάση και στο περίφημο Noma της Κοπεγχάγης, βραβευμένο από το 2010 έως το 2014 από το περιοδικό Restaurant ως το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου). Με τις πρωτότυπες όσο και προσιτές γαστριμαργικές προτάσεις του υπόσχεται να αναστατώσει ευχάριστα τον ουρανίσκο όσων θελήσουν να «τσιμπήσουν» κάτι πριν ή μετά την παράσταση. Επίσης, σας υποσχόμαστε «θεματικές βραδιές-party» γιατί η καλή παρέα είναι βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας μας.

Προσεχώς…

Όπως ήδη θα έχετε διαπιστώσει ξεφυλλίζοντας το παρόν έντυπο, το πρόγραμμα του θεάτρου δείχνει να καλύπτει την περίοδο από το φθινόπωρο του 2014 έως το Πάσχα του 2015. Αυτό δηλαδή που παραδοσιακά θα ονομάζαμε μια κλασσική θεατρική σαιζόν. Οι δραστηριότητες μας, όμως, δεν θα τελειώσουν το Πάσχα. Πολύ σύντομα θα κοινοποιηθούν τα προγράμματα που θα ακολουθήσουν. Το μόνο που μπορούμε να αποκαλύψουμε για τις προθέσεις μας είναι ότι ετοιμάζεται η πρώτη ολοκληρωμένη εκτέλεση στην Ελλάδα ενός σημαντικού ιστορικού μουσικού/ποιητικού έργου καθώς και ένα μικρό (αλλά διαγωνιστικό) φεστιβάλ για νέους καλλιτέχνες… επίσης… μια σειρά από… «μυστικές» παραστάσεις… λεπτομέρειες όλων αυτών θα ανακοινωθούν σύντομα.

Υ.Γ. Επίσης μην ξεχνάτε να ενημερώνεστε από τα social media και το site του θεάτρου Πόρτα για το αναλυτικό μηνιαίο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, καθώς και για μια σειρά εκπλήξεων και προσφορών.