Τέσσερις  εξαιρετικές και σπάνιες ταινίες που μεταφέρουν το θεατρικό κείμενο στη μεγάλη οθόνη προβάλλονται στο Σινε Στέλλα

του Δήμου Αθηναίων από την Δευτέρα 13 έως και την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά προβάλλονται οι ταινίες:
Ο Θειος Βάνιας, Σκηνοθεσία Αντρέι Κοντσαλόφσκι: μια εξαιρετική ταινία σοβιετικής παραγωγής του 1971, κλασσική μεταφορά του αριστουργηματικού θεατρικού έργου του Αντον Τσέχοφ.

Δεσποινίς Τζούλια, Σκηνοθεσία Αλφ Σιόμπεργκ: η βραβευμένη με το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ των Κανών μεταφορά του έργου του Στρίντμπεργκ.

Άμλετ, Σκηνοθεσία Λώρενς Ολίβιε: κλασική μεταφορά, στο έργο του Σαίξπηρ, η ερμηνεία όμως των ηθοποιών  παίρνει άλλες διαστάσεις από τον τρόπο που ο σκηνοθέτης πλανοθετεί ή φωτίζει τους ηθοποιούς του την ώρα που ερμηνεύουν το κλασικό αυτό θεατρικό ρόλο.

Τρικυμία, Σκηνοθεσία Ντέρεκ Τζάρμαν: το στοίχημα για κάθε σκηνοθέτη δεν είναι πάντα η πιστότητα στο θεατρικό κείμενο αλλά και η διεύρυνση των ίδιων των εκφραστικών δυνατοτήτων του κινηματογράφου στη συνάφεια του αυτή με τη θεατρική γραφή. Στην ταινία αυτή ο Τζαρμαν κέρδισε το στοίχημα αυτό.

Ειδική εκδήλωση
Τετάρτη 15/09, 21:00: Στα πλαίσια του αφιερώματος «Το Θεατρικό Κείμενο Στη Μεγάλη Οθόνη» ο συγγραφέας Μήτσος Κασόλας  προλογίζει την προβολή της ταινίας «Δεσποινίς Τζούλια» του Αλφ Σιόμπεργκ και συνομιλεί με το κοινό για την τέχνη της μεταφοράς θεατρικών έργων στην μεγάλη οθόνη.

Πρόγραμμα προβολών

Δε. 13.09 –Τρ. 14.09, 21.00 & 23.00, Ο Θειος Βάνιας, Σκηνοθεσία Αντρέι Κοντσαλόφσκι
Τε. 15.09 –Πέ. 16.09, 21.00 & 23.00, Δεσποινίς Τζούλια, Σκηνοθεσία Αλφ Σιόμπεργκ
Πα. 17.09 –Κυ.19.09, 20.30, Άμλετ, Σκηνοθεσία Λώρενς Ολίβιε
Πα. 17.09 –Κυ.19.09, 23.00, Τρικυμία, Σκηνοθεσία Ντέρεκ Τζάρμαν
                            

Αναλυτικό Πρόγραμμα Προβολών

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.09 –ΤΡΙΤΗ 14.09 ώρες 21.00&23.00
Dyadya Vanya/Ο θείος Βάνυα
 
Σκην.: Αντρέι Κοντσαλόφσκι Ηθοποιοί: Σεργκέι Μπονταρτσούκ, Ιρίνα Ασίμοβα
1970, Ρωσία, 104’

Μεγάλη η ρωσική παράδοση τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο. Ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο αριστούργημα του Άντον Τσέχωφ. Ο Ιβάν – μαζί με την ανύπαντρη ανιψιά του Σόνια – προσπαθεί απελπισμένα να διαχειριστεί το οικογενειακό τους κτήμα.

Ενώ οι ίδιοι ζούνε φτωχικά, όλα τα έσοδα πηγαίνουν στον πατέρα της Σόνιας που κληρονόμησε το κτήμα μετά το θάνατο της γυναίκας του. Κάποια στιγμή αυτός επιστρέφει με τη καινούρια, νεαρή σύζυγό του για να ζήσει μαζί τους στο κτήμα, ανατρέποντας ισορροπίες και καταρρίπτοντας μύθους.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.09 –ΠΕΜΠΤΗ 16.09, ώρες 21.00&23.00
Froken Julie/Δεσποινίς Τζούλια

Σκην.: Αλφ Σιόμπεργκ  Ηθοποιοί: Ανίτα Μπιοργκ, Ουλφ Πάλμε
1951, Σουηδία, 90’

Βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, η ταινία παρακολουθεί την ιστορία μιας νεαρής αριστοκράτισσας που μεγάλωσε μισώντας τους άνδρες. Η επιρροή της μητέρας της που απατούσε τον σύζυγό της περιφρονώντας τον  για την κατώτερη καταγωγή του ακυρώνεται όταν η νεαρή κοπέλα μπλέκεται ερωτικά με κάποιον από το υπηρετικό προσωπικό. Λόγω της μεγάλης ταξικής διαφοράς αλλά και του τραύματος που κουβαλάει η ηρωίδα η σχέση δεν μπορεί παρά να είναι αδιέξοδη και καταστροφική.

Ο σκηνοθέτης επιτυγχάνει να αποδώσει στη μεγάλη οθόνη τον ερωτισμό και το νοσηρό κλίμα του θεατρικού έργου.

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Τετάρτη 15/09, 21:00: Στα πλαίσια του αφιερώματος «ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ» ο συγγραφέας Μήτσος Κασόλας  προλογίζει την προβολή της ταινίας «Δεσποινίς Τζούλια» του Αλφ Σιόμπεργκ και συνομιλεί με το κοινό για την τέχνη της μεταφοράς θεατρικών έργων στην μεγάλη οθόνη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.09 –ΚΥΡΙΑΚΗ 19.09 ώρα 20.30
Hamlet/Άμλετ

Σκην.: Λώρενς Ολίβιε Ηθοποιοί: Λόρενς Ολίβιε, Τζον Λόρι
1955, Μ.Βρετανία, 140’

Η πιο γνωστή ίσως τραγωδία του Σαίξπηρ είναι ο Άμλετ. Χιλιοπαιγμένη στο θέατρο και πολυμεταφερμένη στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.

Μια από τις πιο σημαντικές κινηματογραφικές ερμηνείες είναι αυτή του μεγάλου Σερ Λώρενς Ολίβιε, ο οποίος σκηνοθετεί τον εαυτό του στον ομώνυμο ρόλο του νεαρού πρίγκιπα που μαθαίνει από το φάντασμα του πατέρα του ότι ο θείος του σε συνέργια με τη μητέρα του δολοφόνησαν τον πατέρα του για να αρπάξουν το θρόνο.

Ο Λόρενς Ολίβιε σκηνοθετεί τον εαυτό του με μεγάλη επιτυχία. Μια από τις επιτυχημένες  αποδώσεις του Άμλετ, παραμένει σημείο αναφοράς.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.09 –ΚΥΡΙΑΚΗ 19.09 ώρα 23.00
The tempest/Η τρικυμία

Σκην.: Ντέρεκ Τζάρμαν Ηθοποιοί: Πήτερ Μπουλ, Νταίηβιντ Μέγιερ
1979, Μ.Βρετανία, 95’

Μια ενδιαφέρουσα μεταφορά, από έναν ιδιαίτερο σκηνοθέτη, της Τρικυμίας του Σαίξπηρ. Ο Πρόσπερο, ένας μάγος, κυνηγημένος από τον αδελφό του και το βασιλιά της Νάπολης καταφεύγει με την κόρη του σε ένα απομονωμένο νησί. Όταν οι εχθροί του τον πλησιάζουν, με τη βοήθεια του Άριελ, ενός πνεύματος, προκαλεί μια καταιγίδα.

Ο γιος  του βασιλιά σώζεται από την καταιγίδα και αιχμαλωτίζεται από τον Πρόσπερο. Οι δυο νέοι ερωτεύονται ο ένας τον άλλο. Στο νησί όμως περιπλανώνται και κάποιοι διασωθέντες από την καταιγίδα, έχοντας τα δικά τους σχέδια…  Ένας ιδιαίτερος και εικονοκλάστης σκηνοθέτης σε ένα κλασικό, σεξπηρικό έργο. Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση.