Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 το συνέδριο «Μουσεία και Τουρισμός: Μια Σχέση σε Εξέλιξη».

Τα μουσεία, οι πολιτιστικοί οργανισμοί και οι αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν παραδοσιακά πόλο τουριστικής έλξης ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου ο τουρισμός έχει εκτεταμένη οικονομική, κοινωνική και πολιτική επίδραση. Ωστόσο, μόλις πρόσφατα οι εμπλεκόμενοι στον πολιτιστικό τομέα έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν την δύναμή τους όσον αφορά την προσέλκυση του τουριστικού κοινού αλλά και τον αντίκτυπο που έχουν στην τουριστική βιομηχανία, συνιστώντας έναν ισχυρότατο μοχλό ανάπτυξης.

Καθώς ο πολιτιστικός τουρισμός εξελίσσεται σε μία βιομηχανία εμπειριών, δημιουργείται η ευκαιρία για τα μουσεία να διεισδύσουν περαιτέρω στην τουριστική αγορά και να αυξήσουν τους επισκέπτες και τα έσοδά τους, ενδυναμώνοντας παράλληλα τον ξεχωριστό τους ρόλο στην αφήγηση της ιστορίας, του πολιτισμού και της ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες.

Στην έκτη κατά σειρά διοργάνωση του Συνεδρίου για τα Μουσεία, επαγγελματίες από τον μουσειακό και από τον ευρύτερο πολιτιστικό τομέα στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία θα εξετάσουν με ποιο τρόπο τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να ενισχύσουν τον ρόλο τους ως τουριστικοί προορισμοί και να συμμετάσχουν στη βιώσιμη πολιτιστική ανάπτυξη.

Πώς μπορούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και να διαμορφώσουν ισχυρότερες συνέργιες με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις τουριστικές ενώσεις και άλλες ομάδες ενδιαφερομένων, προκειμένου να αυξήσουν την επισκεψιμότητά τους. Τι είδους χρηματοδοτικές και αναπτυξιακές επιλογές μπορούν να επιδιώξουν βασιζόμενοι στο τουριστικό μοντέλο. Και τέλος πώς η επένδυση στον πολιτισμό και στα μουσεία πιο συγκεκριμένα μπορεί να έχει έναν ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομία των χωρών για τις οποίες ο τουρισμός αποτελεί βασική βιομηχανία.

Προσκεκλημένοι ομιλητές:
John A. Giurini, Assistant Director for Public Affairs, The J. Paul Getty Museum, U.S.
Francesco Manacorda, Artistic Director, Tate Liverpool, UK
Rosemarie Reyes, Partner, Roseworks Marketing, U.S. and France
Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Θεσσαλονίκη
Ορέστης Ανδρεαδάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Αλέξανδρος Θάνος, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Γεώργιος Εμμανουήλ Λαζαρίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Σπύρος Πέγκας, Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων, Δήμος Θεσσαλονίκης
Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Συνδιοργανωτές: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, British Council & η Βρετανική Πρεσβεία στην Ελλάδα.

Υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016, στο Μουσείο Μπενάκη. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.