Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Ιπποκράτης της Κω, Λουκία Ρικάκη, θα γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ …

για την θεματική έκθεση το Σχέδιο Σωτηρία, η οποία ξεκίνησε στις 18 Ιουνίου –με άξονες την ιστορία του νοσοκομείου- που περιλαμβάνει ζωγραφική- γλυπτική-video art και κατασκευές που παρουσιάζονται στους υπαίθριους χώρους του νοσοκομείου Η  Σωτηρία, στο αμφιθέατρο καθώς και σε ένα νεοκλασικό κτήριο του 1915 που έχει δοθεί γι\’ αυτόν το σκοπό.

Το ντοκιμαντέρ θα γυριστεί στους χώρους της έκθεσης και θα προβληθεί στο 3ο Διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ τον Σεπτέμβριο του 2011, όπου θα παραβρεθούν και εκπρόσωποι της οργανωτικής επιτροπής της έκθεσης Σχέδιο Σωτηρία για να παρουσιάσουν την μοναδική αυτή έκθεση στο κοινό.

Η έκθεση στο Νοσοκομείο Η Σωτηρία δεν είναι απλά μια εικαστική παρουσίαση. Το Νοσοκομείο Η Σωτηρία αποτελεί ένα φορτισμένο ιστορικά χώρο στον οποίο ξετυλίχθηκαν πολλές ιστορίες.

Αποτελεί το πρώτο ελληνικό λαϊκό σανατόριο (1903) που δημιουργείται ως αποτέλεσμα της φιλανθρωπικής αντίληψης του 19ου αιώνα. Θα λειτουργήσει, για μισό αιώνα, ως ένας τόπος εγκλεισμού -ακούσιου ή εκούσιου- για τους ασθενείς της φυματίωσης.

Την περίοδο της Κατοχής Η Σωτηρία συνδέεται -για άλλη μια φορά- με την ιστορία του τόπου μέσα από εκτελέσεις αγωνιστών και αποδράσεις κρατουμένων. Ο χώρος αυτός είναι, ταυτόχρονα, μουσειακός, αλλά και χώρος κοινωνικός που έχει κάποιο πρακτικό σκοπό ακόμα και σήμερα, αφού λειτουργεί ως ένα γενικό νοσοκομείο. Το κοινό αυτής της έκθεσης δεν είναι μόνο φιλότεχνοι, αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς καθώς και το προσωπικό του νοσοκομείου.

Η ιστορική σημασία του νοσοκομείου ως χώρου αντίστασης την περίοδο της κατοχής και εκτέλεσης πατριωτών αποτελεί έναν άλλο άξονα. Το εικαστικό σχέδιο που λειτουργεί έως τον Οκτωβρίου 2010  αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εικαστικά δρώμενα που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας.
Οργανώνεται από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ), τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου και τον Σύλλογο Φίλων Περιθαλπομένων Νοσοκομείου Η Σωτηρία.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ και σκηνοθέτρια κ. Λουκία Ρικάκη επισκέφτηκε την έκθεση και εκφράζοντας τις εντυπώσεις της, έγραψε:

Ας κοπάσουν οι αέναες γκρίνιες και οι δεισιδαιμονίες και ας σκύψουμε με προσοχή σε ό,τι θετικό γίνεται από ανθρώπους όμορφα πρόθυμους σε όλο τον κοινωνικό ιστό αυτής της χώρας.
Είναι εκείνοι που φτιάχνουν τη διαφορά που χαμογελούν με άλλο τρόπο που φροντίζουν και νοιάζονται για τον διπλανό με ξεχωριστό συναίσθημα και αποτελεσματική ανθρωπιστική δράση.
Αυτοί οι άνθρωποι στέκονται σιωπηλά αλλά η δράση τους είναι εξαιρετικά ηχηρή και είναι εκείνοι που περιθάλπουν τις αξίες της ζωής.
Ναι υπάρχουν καλές πρακτικές σε όλο τον κοινωνικό ιστό και εκεί που η ψυχή ζητωκραυγάζει με μοναδικό συναίσθημα ευφορίας είναι όταν συναντά αυτές τις υπέροχες πρακτικές στον χώρο της υγείας στον πιο ευαίσθητο κρίκο της ζωής. (
http://sotiriaplan.blogspot.com/ )

Το Σχέδιο Σωτηρία: Διάρκεια έκθεσης: Από Παρασκευή 18 Ιουνίου μέχρι την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010 – Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 11:00 – 14:00 & 19:00 – 22:00 Σάββατο – Κυριακή: 11:00 – 14:00 – Σωτηρία: Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών Μετρό Κατεχάκη
Διεύθυνση, Μεσογείων 152, πληροφορίες, τηλ,7751489-7472902-4