Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης διοργανώνει την ημερίδα Το Σώμα σε κρίση την Κυριακή …

4 Νοεμβρίου 2012 και ώρα έναρξης 11:00 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφ. Συγγρού 107-109).

Μετά από ανοιχτό κάλεσμα του συνδέσμου, οι είκοσι δυο κοινωνικοί επιστήμονες και καλλιτέχνες οι οποίοι ανταποκρίθηκαν, θα αποπειραθούν, με μέσο το σώμα να σκιαγραφήσουν πλευρές της Κρίσης, να αποδομήσουν ιδεολογήματα γύρω από αυτήν, να αντλήσουν ιστορικά παραδείγματα και να προτείνουν πιθανές λύσεις.

Το πρόγραμμα, το οποίο σχεδίασε η οργανωτική επιτροπή με έμφαση στον διάλογο, περιλαμβάνει απρόσμενες συναντήσεις φαινομενικά ετερόκλητων επιστημόνων και καλλιτεχνών, κινητικά εργαστήρια και διαδραστικές ομιλίες.

Η ημερίδα ξεκινά με την χορογράφο Γωγώ Πετραλή να οδηγεί ένα κινητικό εργαστήρι για το σώμα στον δημόσιο χώρο, όπου οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν τον χώρο του κτηρίου της Στέγης και μετά θα βγουν στον δημόσιο χώρο της περιοχής.

Στην συνέχεια οι καθηγητές φιλοσοφίας Πέτρος Φαραντάκης και  Ιωάννης Σακελλαριάδης συζητούν για το ιατρικοποιημένο σώμα στην εποχή της νεωτερικότητας, ενώ παράλληλα οι Εσθήρ Λέμη και Αικατερίνη Ντινοπούλου στις διαδραστικές ομιλίες τους με συμμετοχή του κοινού αναδεικνύουν την σχέση του σώματός μας με την τεχνολογία.

Η σκηνοθέτης Ελισάβετ Αντάπαση, η εικαστικός Μαρία Παπαδημητρίου και η ανθρωπολόγος Λιόπη Αμπατζή, θα συνομιλήσουν για το σώμα στην αυτοκτονία.

Τις αναπαραστάσεις του ανάπηρου σώματος στο αρχαίο και σύγχρονο θέατρο  αλλά και την σημερινή σχέση του Νόμου και του Κράτους με τα σώματα υπό εξαίρεση εξετάζουν η νομικός Ιωάννα Κονδύλη με τον σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη και την κριτικό χορού Νατάσα Χασιώτη, ενώ η Μαρία Ανθυμίδου με τον Σταύρο Κωνσταντακόπουλο σκιαγραφούν αντιστοιχίες ανάμεσα στο ατομικό και το συλλογικό σώμα στην τέχνη και την πολιτική.

Στο ενδιάμεσο, οι θεατές μπορούν να βγάλουν τα παπούτσια τους και να παρακολουθήσουν άλλο ένα εργαστήρι, αυτή την φορά χοροθεραπείας από την Σίσυ Λύκου η οποία ήρθε από το Λονδίνο για αυτό τον σκοπό.
Η ημερίδα θα κορυφωθεί στις 18.30, με ένα ελπιδοφόρο βλέμμα στο παρελθόν αλλά και το μέλλον, όταν αφού η ιστορικός και σκηνοθέτης θεάτρου Έλενα Πατρικίου παρουσιάσει τις περιπέτειες του ανδρικού σώματος στον 20ο αιώνα, η προσκεκλημένη ιστορικός χορού Stacey Prickett μιλήσει για τον τρόπο που οι Αμερικανοί καλλιτέχνες αντιμετώπισαν την κρίση του ’29 και η χορογράφος Stephanie Maher  μας περιγράψει την πορεία της από την ακτιβιστική σκηνή του Σαν Φρανσίσκο των 90’ς σε μια αυτόνομη κοινότητα καλλιτεχνών στην Γερμανία στον 21ο αιώνα.

Τα εργαστήρια είναι ανοικτά σε οποιονδήποτε ερασιτέχνη ή επαγγελματία, θεωρητικό ή πρακτικό, φοιτητή ή ακαδημαϊκό.

Η παρακολούθηση στην ημερίδα είναι ελεύθερη,για την συμμετοχή στα εργαστήρια πρέπει να επικοινωνήσετε στο somasekrisi@gmail.com