To six d.o.g.s παρουσιάζει την παράσταση χορού «Το στρώμα» από την ομάδα Αμάλγαμα σε χορογραφία Μαρίας Γοργία από τις 19 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα η παράσταση θα παρουσιαστεί στις:

19, 20, 21 Μαρτίου, 26, 27, 28 Μαρτίου, 2, 3, 4 Απριλίου και 9, 10, 11 Απριλίου 2012.

Το στρώμα:

Η ιστορία της νεότερης Ελλάδας, από το έτος 1827 που δημιουργήθηκε το Ελληνικό Κράτος μέχρι σήμερα, αποτελεί αφετηρία και πλούσια πηγή έμπνευσης για το νέο έργο της ομάδας Αμάλγαμα.

Ένας άντρας και ένα στρώμα ύπνου αποπειρώνται να εκφράσουν τη σχέση του ανθρώπου με τη χώρα όπου ζει, (είτε γεννήθηκε είτε όχι σε αυτή) παράγει αλλά και καταστρέφει.

Αναφορές σε χαρακτηριστικά στοιχεία του διαταραγμένου χαρακτήρα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, αλλά και ουσιαστικές επιρροές από τον συνολικό ρυθμό-δομή που εμφανίζει τις τελευταίες 2 εκατονταετίες, θα προσδώσουν την «ελληνικότητα» στις δράσεις του ατόμου και στις σχέσεις που θα αναπτύξει με το αντικείμενο-στρώμα. Η κυρίαρχη εικόνα ενός λαϊκού σώματος, πότε αθώου και πότε σαθρού, εξελίσσεται, μεταβάλλεται, αλλά και επαναλαμβάνεται, διακοπτόμενη από στιγμές αναφοράς σε κεντρικές πολιτικές φυσιογνωμίες, για να καταλήξει σε ένα νωθρό λαϊκό σώμα.

Με εργαλεία την κίνηση, το αντικείμενο, τον ήχο, το λόγο και το βίντεο, το νέο έργο της ομάδας Αμάλγαμα στοχεύει στο να φωτίσει τον οικείο τόπο προβάλλοντας μια διάθεση για αναστοχασμό και έντονο προβληματισμό.

Λίγα λόγια για την ομάδα:

Η ομάδα χορού αμάλγαμα ιδρύθηκε από τη Μαρία Γοργία το 1996 στο Λονδίνο για την παραγωγή του έργου «Sun and Sound», με το οποίο συμμετείχε στο Festival “Resolutions 1997” (The Place Theatre, London).

Στην Ελλάδα άρχισε να λειτουργεί με τη μορφή Σωματείου από το Νοέμβριο του 1998. 15 χορογραφίες και 11 παραγωγές έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, στη Νέα Υόρκη και στην Κροατία. Τα έργα «Manoeuvres», «Το παιδί της Πολυάννας», «Καμπύλη διάθεση», «Ως την άκρη του μονοπατιού μου», «ΡαΞεΝιΜα», «Τα παίγνια της Jezebel», «Κομπολόι, χρόνος ανέμελος, χρόνος ανελέητος, χρόνος…», «Θεατές», παρουσιάστηκαν στην Αθήνα, ενώ το «Κομπολόι» παρουσιάστηκε και στη Judson Church-Movement Research Festival, στη Νέα Υόρκη το 2002.Το έργο «Ανάσες από Βυθό» παρουσιάστηκε και στην 1η Πλατφόρμα Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).

Το 2004 το αμάλγαμα συμμετείχε, μετά από παραγγελία του έργου «Οι Άθλοι του Πένταθλου», στις Τελετές Υποδοχής Αθλητών (οργάνωση ΑΘΗΝΑ 2004). Τον Απρίλιο του 2005 παρουσίασε αποσπάσματα από το έργο «Το Επιδόρπιο» στο Πανόραμα του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, στο Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου.

Το ολοκληρωμένο έργο παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2005 στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ (οργάνωση Σ.Ε.Χ).Το Φεβρουάριο του 2006 συμμετείχε με το ίδιο έργο στην 2η Πλατφόρμα Χορού (οργάνωση Σ.Ε.Χ.) στο Μέγαρο Μουσικής και στο Madfestival (οργάνωση ομάδα χορού «Χορευτές»). Τον Ιανουάριο του 2007 παρουσίασε το έργο ‘Μικρός Θάνατος’ στο θέατρο ΣΧΕΔΙΑ. Το Μάιο του 2008 παρουσίασε το έργο «Mon Valmont» στο θέατρο Αλκμήνη. Το έργο παρουσιάστηκε για δεύτερη φορά στο ίδιο θέατρο τον Ιανουάριο του 2009. Το Δεκέμβρη του 2009 παρουσίασε το έργο «Μαμά 2 U» στον πολυ- χώρο Beton 7. Τον Ιανουάριο του 2011 παρουσίασε το έργο «Public Idiot» στο Κινητήρας Studio, ενώ το Μάιο συμμετείχε στο 1ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Θεσσαλονίκης με το ίδιο έργο. Αποσπάσματα από το νέο έργο της ομάδας Αμάλγαμα παρουσιάστηκαν στα Rooms 2012 του Καππάτου, στο Saint George Lycabettus, από τις 26 Ιανουαρίου-12 Φεβρουαρίου 2012.

Η ομάδα αμάλγαμα στοχεύει άμεσα στην δημιουργία σύγχρονων έργων. Τα έργα αυτά βασίζονται στη συνδιαλλαγή με άλλες μορφές τέχνης και από το 2002 παρουσιάζουν έναν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα ,με έντονο το στοιχείο του κοινωνικού αλλά και αισθητικού προβληματισμού, όσον αφορά πλέον στη θέση της τέχνης στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, στη σχέση φόρμας και ιδεολογίας, στη σχέση περιθωριακής και μαζικής καταναλωτικής τέχνης.

Η ομάδα χορού αμάλγαμα προωθεί την προσωπική δημιουργία και γενικότερα τα έργα που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητα ως προς την καλλιτεχνική έκφραση, ως ένα σημαντικό και εφικτό βαθμό, ως προς το κινητικό λεξιλόγιο, και τα άλλα στοιχεία που αποτελούν τη χορευτική παράσταση, το θέατρο και την performance art, π.χ. λόγος και σώμα, ήχος, σκηνικά, video art, φωτισμός κ.τ.λ.

Η δημιουργική συμμετοχή των χορευτών, των ηθοποιών ή performers, αλλά και των άλλων συντελεστών της παράστασης προωθείται άμεσα από την ομάδα και αποτελεί μία από τις βασικότερες αρχές της λειτουργίας της.

Συντελεστές
Σύλληψη-Χορογραφία: Μαρία Γοργία
Ερμηνεία: Σταύρος Αποστολάτος
Βίντεο: Βάνα Κωσταγιόλα, Μαρία Γοργία, Περικλής Μαθιέλης
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Γοργία, Σταύρος Αποστολάτος
Παραγωγή: Ομάδα Χορού Αμάλγαμα


http://www.amalgama.com.gr