Η Εταιρεία Μουσικού Θεάτρου ΕΙΚ’ΑΣΜΑ παρουσιάζει στο θέατρο Ραντάρ το θεατρικό έργο της Χρύσας Αποστολάτου «Το στοίχημα» κάθε Δευτέρα και Τρίτη από 28 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για μία ιδιότυπη συνομιλία ενός συγγραφέα υπό ψυχιατρική παρακολούθηση με τους ήρωες-πρότυπά του. Ένα μυστηριακό παιχνίδι ανάμεσα στο φαντασιακό και το πραγματικό που στήνεται με μία τράπουλα ταρό, για να αναστατώσει τους ήρωες και να τους οδηγήσει σ’ ένα μετέωρο στοίχημα.


Το έργο

Ένας διάσημος συγγραφέας φαντασιώνεται μία συνάντηση με τους αγαπημένους του ήρωες-πρότυπα: τον Δον Κιχώτη, τη Μήδεια, το δίδυμο ΡωμαίοςΙουλιέτα και τον Δόκτορα Φάουστ. Σε μυστηριακή ατμόσφαιρα, οι ήρωες ξεκινούν μαζί του μια ζωηρή συζήτηση για ανθρώπινα και μεταφυσικά θέματα, με αφορμή τις κάρτες ταρό. Οι αντιθέσεις, οι εντάσεις που δημιουργούνται ανάμεσα στους προσκεκλημένους, οδηγούν τον Συγγραφέα σε μια μεγάλη πρόκληση. Να κατασκευάσει έναν καινούργιο μύθο, εμπλέκοντας όλους αυτούς τους χαρακτήρες σε μια νέα ιστορία, σε ένα δεύτερο πιθανό σενάριο ζωής. Η σκέψη του ζωντανεύει κινηματογραφικά σε ένα παιχνίδι με το χρόνο – παρόν ή πιθανό μέλλον – με τη βοήθεια ενός μουσικού (τσελίστα) που τον χρησιμοποιεί σαν εργαλείο έμπνευσης.

Ζώντας τη συνηθισμένη ανασφάλεια κάθε φιλόδοξου δημιουργού, αμφισβητεί διαρκώς τα γραφτά του, αναζητώντας ενθάρρυνση από το φίλο του μουσικό, αλλά και τους ήρωές του. Η τελευταία σκηνή θα φέρει πλήρη ανατροπή, αποκαλύπτοντας την πραγματική συνθήκη. Ο Συγγραφέας θα βρεθεί αντιμέτωπος με το ίδιο του το πάθος και θα αναγκαστεί να θέσει τώρα εκείνος με τη σειρά του ένα «Στοίχημα».


Συντελεστές

Κείμενο – Σκηνοθεσία – Μουσική: Χρύσα Αποστολάτου

Σκηνικά – Κοστούμια – Βίντεο: Κωστής Παπαδόπουλος

Kίνηση: Ηλίας Χατζηγεωργίου

Βοηθός σκηνοθέτη : Σελήνη Παπαγεωργίου

Παίζουν οι ηθοποιοί με τη σειρά που εμφανίζονται:

Συγγραφέας: ΣΠΥΡΟΣ ΞΕΝΟΣ

Μουσικός: ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ

Δον Κιχώτης – Κάρολος: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΙΑΝΟΣ

Ιουλιέτα – Ιουλία: ΑΝΝΑ ΛΟΥΝΑ ΛΟΥΒΑΡΗ

Ρωμαίος – Ρόμπερτ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΚΑΒΟΥΛΑΣ

Φάουστ – Φρανκ: ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Μήδεια – Μάριαν – Ψυχίατρος: ΜΑΡΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗ

Χαρτορίχτρα: ΣΥΝΘΙΑ ΜΠΑΓΙΩΚΟΥ / ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ


Η ομάδα

Η Εταιρεία Μουσικού Θεάτρου ΕΙΚ’ΑΣΜΑ δημιουργήθηκε το 1989 από δύο καλλιτέχνες που είχαν μακρόχρονη συνεργασία αλλά και βαθιά φιλία μεταξύ τους: τη Χρύσα Αποστολάτου, μουσικό – σκηνοθέτρια, και τον Κωστή Παπαδόπουλο, εικαστικό – σκηνογράφο. Οι δημιουργίες τους έχουν πάντα μια ασυνήθιστη δομή και αξιοποιούν τις καλλιτεχνικές τους αναζητήσεις, υπογράφοντας έτσι ένα προσωπικό και ιδιότυπο ύφος.Οι παραγωγές τους είναι ιδιόρρυθμες. Οι τέχνες –η μουσική, τα εικαστικά, το σενάριο–έρχονται να συμπληρώσουν και να υποστηρίξουν η μία την άλλη, δημιουργώντας αυτό που ονομάζουμε «σύγχρονο μουσικό θέατρο».

Το ΕΙΚ’ΑΣΜΑ ήταν από τις πρώτες θεατρικές ομάδες που παρουσίασαν πολυθεάματα sitespecific, όπως η σύγχρονη όπερα «Ο ΛΟΓΟΣ» σ’ ένα τούνελ – 1989 (μουσικοθεατρική σύνθεση βασισμένη στις αντηχήσεις του τούνελ)ή το κινούμενο θεατρικό «ΤΑΞΙΔΙ» στην Ασκητική του Καζαντζάκη -1990 (περιπατητικό θέαμα κατά μήκος ενός πάρκου). Σύγχρονο μουσικό θέατρο, όπως o «Βασιλιάς ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΡΜΠΑΣ» -1992, και η εξερεύνηση με οδηγό τον Μάρκο Πόλο στις Αόρατες Πόλεις του Καλβίνο (www.M@rcopolis.com) – 2001. Πειραματικό θέατρο, όπως η μαύρη κωμωδία «ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΦΚΑ» – 2008.

Ύστερα από 25 χρόνια πορείας, η ομάδα επανέρχεται με μια καινούργια θεατρική περιπέτεια. Αυτή τη φορά το ΕΙΚ’ΑΣΜΑ εισβάλλει στον κόσμο της λογοτεχνίας,γιανα αναβιώσει διαχρονικούς ήρωες που συγκλόνισαν και συνεχίζουν να συγκλονίζουν την ανθρωπότητα.