Το χαρακτήρισαν το απόλυτο τρομαχτικό σενάριο φαντασίας που σε κάνει να σκέφτεσαι ότι ίσως μπορεί και να επαληθευτεί. Ο Γερμανός συγγραφέας Φρανκ Σέτσινγκ μας έκανε να δούμε μέσα από το «Σμήνος» ότι οι ωκεανοί είναι ένας άλλος κόσμος, που συνυπάρχει με την ανθρωπότητα… και μπορεί να στραφεί και εναντίον της.

Μέσα σε ένα κλίμα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) που προμηνύει με τους χειρότερους τρόπους την καταστροφή του, το Σμήνος μας βάζει ιδέες ότι η «ταινία» που επαναλαμβάνεται όλο και συχνότερα στον κόσμο, με τις κλιματικές αλλαγές, με λίγα παραπάνω «εφέ» μπορεί να πάρει μία νέα χειρότερη μορφή, όπως αυτή που περιγράφει.

Το σκηνικό καταστροφής, μέσα από το βιβλίο του Φρανκ Σέτσινγκ «Το Σμήνος» (εκδ. Καστανιώτη) δεν θα μπορούσε να φαντάζει περισσότερο επίκαιρο, ιδιαίτερα μετά απ’ όσα ζήσαμε το καλοκαίρι, όχι μόνο στην Ελλάδα με τις πυρκαγιές, αλλά παγκοσμίως.

Στο «Σμήνος» η καταστροφή έρχεται από τη θάλασσα. Τσουνάμι καταστρέφει τις πόλεις της βόρειας Ευρώπης, φονικές μέδουσες ερημώνουν τις παραλίες της Αυστραλίας, μολυσμένα καβούρια -φορείς μιας ανίατης ασθένειας- κατακλύζουν το υδροδοτικό σύστημα της Νέας Υόρκης αποδεκατίζοντας τον πληθυσμό, φάλαινες επιτίθενται σε πλοία και τα βυθίζουν.

Η ανθρωπότητα δέχεται τρομακτική επίθεση από τα πλάσματα του ωκεανού που μοιάζουν να έχουν αναπτύξει μια ενιαία νοημοσύνη και, κινούμενα συντονισμένα, στρέφονται εναντίον του ανθρώπου με στόχο την εξόντωσή του. Ποιος τελικά θα επικρατήσει; Αλλά και ποιες είναι οι ευθύνες του ίδιου του ανθρώπου για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί;

Ο Φρανκ Σέτσινγκ είναι Γερμανός, 50 ετών, συνιδιοκτήτης μιας διαφημιστικής εταιρείας και ζει στην Κολονία. Μέχρι το 2000 είχε συγγράψει δύο μυθιστορήματα που σημείωσαν υψηλές πωλήσεις.

Στη συνέχεια ξεκίνησε την επιστημονική έρευνα για το «Σμήνος», η οποία κράτησε 4 χρόνια, εξ ου και το πλήθος των επιστημονικών πληροφοριών που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, μια κανονική διατριβή για τη θάλασσα και τα φυσικά φαινόμενα που σχετίζονται μ\’ αυτήν.

Τελικά, «Το Σμήνος», που κυκλοφόρησε στη Γερμανία το καλοκαίρι του 2004, τον αντάμειψε για την εξαντλητική έρευνα που είχε κάνει και τα έξι συνολικά χρόνια που ασχολήθηκε μ\’ αυτό. Αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εκδοτική επιτυχία των τελευταίων 20 χρόνων στη Γερμανία, αφού πούλησε μέσα σε τρία χρόνια πάνω από 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα.

Μια τόσο μεγάλη επιτυχία ήταν φυσικό να υπερβεί τα γερμανικά σύνορα. Το «Σμήνος» μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες (25), έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ, ενώ σύντομα αναμένεται να το δούμε και στον κινηματογράφο, αφού ο δαιμόνιος Ιταλός Ντίνο ντε Λαουρέντις ανέλαβε την παραγωγή της ταινίας, στην οποία μάλιστα θα πρωταγωνιστεί η Ούμα Θέρμαν.

Εσείς, πριν την ταινία, ξεκινήστε να διαβάζετε το βιβλίο. Αποτελείται από περισσότερες από 1000 σελίδες γεμάτες πλοκή, τρόμο, έκπληξη, και αγωνία για το ποια θα είναι τελικά η τύχη της ανθρωπότητας.

Στο τέλος θα (ξανά)σκεφτείτε όσα κατά καιρούς μας αφήνουν έκπληκτους από την καταστροφική τους μανία και θα αναρωτηθείτε ξανά: μήπως έχουμε κι εμείς το μερίδιο ευθύνης μας για τη γέννησή τους;