Από τις εκδόσεις Κριτική κυκλοφορεί το βιβλίο Το σαθρό υλικό του ανθρώπου. Δοκίμια ιστορίας των ιδεών του Isaiah Berlin σε μετάφραση του Γιώργου Μερτίκα.

Αν επιδιώκουμε να κατανοήσουμε τον συχνά βίαιο κόσμο όπου ζούμε, δεν είναι δυνατόν να περιορίζουμε την προσοχή μας στις μεγάλες απρόσωπες δυνάμεις, φυσικές και ανθρώπινες, που επηρεάζουν τη ζωή μας. Οι σκοποί και τα κίνητρα που καθοδηγούν την ανθρώπινη δράση θα πρέπει να εξεταστούν κριτικά με όσα πνευματικά μέσα διαθέτουμε […] Μόνο οι βάρβαροι δεν είναι περίεργοι για την προέλευσή τους, την εξέλιξή τους, τον σκοπό της ζωής τους, δεν αναρωτιούνται αν επιθυμούν την εκπλήρωσή του, και αν ναι, γιατί, αν όχι, και πάλι γιατί.

Ο Isaiah Berlin είναι ένας από τους διαπρεπέστερους στοχαστές του εικοστού αιώνα αλλά και ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της παράδοσης του φιλελεύθερου ουμανισμού. Σε αυτό το βιβλίο του υποστηρίζει με πάθος, οξυδέρκεια και σαφήνεια ότι τα «μεγάλα αγαθά» της ανθρωπότητας –η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η ισότητα– δεν είναι αυτονόητα. Σε μια εποχή αυξημένου ιδεολογικού φονταμενταλισμού, η φωνή του Berlin θα πρέπει να ακουστεί με προσοχή. Η απολαυστική γραφή και το ιδιαίτερο ύφος κάνουν το βιβλίο ένα έξοχο ανάγνωσμα.

Σημ. Το βιβλίο είχε κυκλοφορήσει στις Εκδόσεις Κριτική το 2004 με τον τίτλο Το στρεβλό υλικό της ανθρωπότητας.