Η AGORA συνεχίζει δημιουργώντας στη Σοφοκλέους ένα χώρο συνάντησης, συνύπαρξης, αναστοχασμού και πολυφωνίας με συζητήσεις, περφόρμανς, μουσική και βέβαια φαγητό από τη Νομαδική Κουζίνα και ειδικά την Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, με συνταγές του κόσμου.
 

Πιο αναλυτικά:

Uncommon Commons Re (Projected), Τζένη Μαρκέτου

Την τρίτη εβδομάδα της AGORA ανοίγει με το εργαστήριο Uncommon Commons Re (Projected) υπό την επιμέλεια της Τζένης Μαρκέτου. Το εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη, 15 και 16 Οκτωβρίου αντίστοιχα,  έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός κοινού χώρου/χρόνου ανάμεσα σε άτομα, ομάδες, οργανισμούς τέχνης, ακτιβισμού και κοινωνικής έρευνας και επιχειρεί την προώθηση της ανταλλαγής και της ανταποδοτικότητας μεταξύ τους.

Το Uncommon Commons Re (Projected) πραγματοποιείται με την αρωγή των: Nicholas Mirzoeff (Καθηγητής Media Culture and Communication, NYU, συγγραφέας, ιδρυτής και διευθυντής του International Association of Visual Culture), Yates McKee (ακτιβιστής, ιστορικός τέχνης), Amin Husain (καλλιτέχνης, δικηγόρος), Pamela Brown (ακτιβίστρια, επιστήμονας), Tidal Magazine, Strike Debt από τη Νέα Υόρκη.

Συμμετέχουν οι: Γιώργος Παπαναγιώτου, Ηλίας Παρασκευόπουλος, Κατερίνα Τσέλου (μέλη της επιμελητικής ομάδας της AB4), μέλη των ομάδων Radiobubble, Tutorpool, Ηλιόσποροι, Errands, Politeia 2.0, Global Voices, Media Liberation Front/Feminism, Global Voices όπως και οι Γκίγκη Αργυροπούλου (σκηνοθέτρια και θεωρητικός), Δημήτρης Κοσμίδης (ιστορικός), Κωστής Σταφυλάκης (καλλιτέχνης, επιμελητής και θεωρητικός), Κωστής Βελώνης (καλλιτέχνης) με έδρα την Αθήνα.

Το μέλλον διαρκεί για πάντα. 10 χρόνια, Blitz

Στις 17, 18 και 19 Οκτωβρίου η θεατρική ομάδα blitz παρουσιάζουν στην AGORA τη δράση με τίτλο «Το μέλλον διαρκεί για πάντα. 10 χρόνια» στο πλαίσιο των δράσεων «Καφενεία» του IETM Athens.

Σε αυτό το «Καφενείο» οι blitz παρουσιάζουν το καλλιτεχνικό τους έργο μέσα από οπτικοακουστικό υλικό, ανοίγουν ένα διάλογο με τους συμμετέχοντες πάνω στην καλλιτεχνική τους πορεία και μοιράζονται μαζί τους ένα 30λεπτο απόσπασμα από την πρόσφατη παραγωγή τους ΓΑΛΑΞΙΑΣ.

Ειδικά το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου οι blitz θα συνεχίσουν παρουσιάζοντας στην AGORA τον ΓΑΛΑΞΙΑ.

Αξία Εργαστήριο, Ελπίδα Ρίκου

Παράλληλα το Σάββατο, 20 Οκτωβρίου, στο Μηχανοστάσιο της Σοφοκλέους θα πραγματοποιείται το εργαστήριο Αξία. Στο εργαστήριο προτείνεται μια συνεργασία δίμηνης διάρκειας εικαστικών καλλιτεχνών, κοινωνικών επιστημόνων και θεωρητικών διαφόρων κατευθύνσεων, οι οποίοι, με κεντρική αναφορά την ανθρωπολογική προοπτική της «ανταλλαγής», θα επιχειρήσουν να κατανοήσουν καλυτέρα και να σχολιάσουν με διαφόρους τρόπους την «αξία» όπως δημιουργείται και βιώνεται καθημερινά. Συντονίζει η Ελπίδα Ρίκου.

Στα πλαίσια του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τίτλο Αξία | Οικονομία | Φιλοσοφία στην οποία συμμετέχουν οι: Σ. Τέγος (Λέκτορας Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης) , Ν. Θεοχαράκης (Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης).

Επιπλέον η Ηώ Χαβιαρά (εικαστικός) θα παρουσιάσει το πρότζεκτ Το Τάξιμο, το οποίο και περιγράφει ως εξής: «Spreads, hedge funds, CDS, τοξικά ομόλογα, έλλειμμα, αναδιάρθρωση χρέους, PSI, πρωτογενές πλεόνασμα. Οικονομικό όροι και διαδικασίες καταδεικνύονται ως υπεύθυνοι για την εθνική σωτηρία, η οικονομία ιεροποιείται, η ανθρώπινη αξία οικονομικοποιείται. Ανορθολογισμοί εμφανίζονται σαν κατασταλάγματα λογικής και σαν το εμφανώς αυτονόητο. Ποια μπορεί να είναι η στάση μας απέναντι σε αυτές τις επαγωγές και επαναξιολογήσεις;»
 

Ρόμβος

Την Κυριακή, 20 Οκτώβρη, η AGORA απλώνεται στην πόλη. Στο πλαίσιο των δράσεων της ο Ρόμβος παρουσιάζει μια περφόμανς στην “Κορεατική αγορά” της Ιεράς Οδού. Κάθε Κυριακή το σωματείο ρακοσυλλεκτών Ελλάδος πουλάει τα προϊόντα του σε ένα αυτοσχέδιο παζάρι σαν ένα είδος “άμεσης ανακύκλωσης”, όπως οι ίδιοι αναφέρουν. Ο Ρόμβος και οι καλεσμένοι του, ψάχνουν για δίσκους στους πάγκους των ρακοσυλλεκτών και τους αναπαράγουν σε ηχοσύστημα που θα στηθεί στον χώρο της αγοράς.

Φεστιβάλ generation 2.0

Πίσω στη Σοφοκλέους συναντάμε το generation 2.0, οργάνωση νέων μεταναστευτικής και ελληνικής καταγωγής η οποία αντιπροσωπεύει τη Νέα Γενιά Ελλήνων Πολιτών, άτομα δηλαδή με διαφορετικές καταγωγές που γεννήθηκαν ή/και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Στόχοι του generation 2.0 είναι η διεκδίκηση του δικαιώματος να είναι όλα τα παιδιά ισότιμοι πολίτες της χώρας στην οποία γεννήθηκαν ή /και μεγάλωσαν.

Στην AGORA το generation 2.0 διοργανώνει την Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή ομάδων, καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών, επαγγελματιών και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια μέρα πολύμορφων δράσεων, συζητήσεων, εργαστηρίων αλλά και φαγητού και μουσικής από συγκροτήματα παιδιών 2ης γενιάς.

Ανάμεσά στις δράσεις που προγραμματίζοται τα εργαστήρια Εκπαίδευση πάνω στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Βιωματικό παιχνίδι πάνω στα Ανθρώπινα Δικαιώματα όπως και το στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Το δικαίωμα στην Ιθαγένεια: η προβληματική της 2ης γενιάς» στο οποίο συμμετέχουν οι Tina Palivos (ανθρωπολόγος), Νίκος Odubitan (generation 2.0), Ανδρέας Τάκης (ακαδημαϊκός), Χρήστος Ηλιάδης (Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), Γρηγόρης Τσιούκας (Συνήγορος του Πολίτη), Ανδριάνα Μαρδάκη (δικηγόρος και μέλος του ΕΝΑR).
 

AGORA – ΚΥΚΛΟΣ: Ανθρώπινα Δικαιώματα

Η δεύτερη εβδομάδα της AGORA κλείνει με τη σειρά συν-ομιλιών του AGORA – KYΚΛΟΣ. Πρόκειται για μια σειρά από χαλαρά δομημένες και πλουραλιστικές προσεγγίσεις πάνω σε κρίσιμες προβληματικές που θα λαμβάνουν χώρα κάθε Κυριακή απόγευμα. Προσκεκλημένες στον Κύκλο, ομάδες και πρωτοβουλίες που ψηλαφίζουν ενεργά τα συγκεκριμένα ζητήματα και που θα έχουν χρόνο 10-15 λεπτών για να μοιραστούν τις πρακτικές τους απαντήσεις στο ερώτημα Και τώρα τι;.

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στις 6:00 μμ, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα βρεθούν στο κέντρο της δεύτερης θεματικής ενότητας του Κύκλου. Συμμετέχουν οι: Γιατροί του Κόσμου, Διεθνής Αμνηστία, Διεθνής Διαφάνεια, Colour Youth, Σχεδία, Δρόμοι Ζωής, Ζωντανή Βιβλιοθήκη, Generation 2.0, School up.