Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο Πολιτιστικός & Μορφωτικός  Σύλλογος Λυρικός Μικρός Πλανήτης συνδιοργανώνει μαζί με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παιδικών Θεατρικών Ομάδων Θεσστιβαλάκι. Ένα εξωσχολικό φεστιβάλ τεχνών και θεάτρου, μη διαγωνιστικού & μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε θεατροπαιδαγωγούς, καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με την τέχνη του θεάτρου.

Όραμα  αυτής της πρωτοβουλίας μας, υπήρξε  η δημιουργία ενός Φεστιβάλ μη διαγωνιστικού χαρακτήρα, με στόχο την σύνδεση όλων των πανελλήνιων εξωσχολικών φορέων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο των παιδικών θεατρικών ομάδων. Σκοπός αυτής της σύνδεσης θα ήταν η διάνοιξη διαύλου επικοινωνίας γύρω από τη θεατρική και πολιτισμική εκπαίδευση, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους καλλιτέχνες- θεατροπαιδαγωγούς, στοχεύοντας στην ανάπτυξη ενός διαλόγου και μιας κοινής ζύμωσης που θα αφορά την θεατρική παιδεία αλλά και τα μέσα που αυτή χρησιμοποιεί όχι μόνο σε ενδοσχολικά αλλά κυρίως  σε εξωσχολικά πλαίσια.

Το Φεστιβάλ εστιάζει φέτος, ακόμα περισσότερο στη σημασία, την αξία και την ανάγκη, αφενός της τέχνης γενικότερα, αφετέρου  του ίδιου του θεάτρου όχι μόνο στην εκπαίδευση του παιδιού, αλλά πρωτίστως,  στο σύνολο της ολιστικής του παιδείας, που θα το καταστήσει ένα ολοκληρωμένο, κριτικά σκεπτόμενο και ευαισθητοποιημένο κοινωνικό άτομο.

Οι φετινές ημερομηνίες διεξαγωγής του Φεστιβάλ είναι από την Τετάρτη 12 έως και την Κυριακή  16 Ιουνίου. Ως χώρος διεξαγωγής ορίστηκε και φέτος τόσο, το Ανοιχτό Θέατρο του πάρκου της Νέας Ελβετίας όσο και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, το οποίο θα φιλοξενήσει το «Θεσστιβαλάκι»  τις τελευταίες δυο μέρες με την παρουσίαση παραστάσεων, δράσεων και σεμιναρίων εσωτερικού χώρου.

Στο 3ο  «Θεσστιβαλάκι» θα συμμετέχουν: 19 θεατρικές ομάδες εκ των οποίων, 12 από την Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, 1 ομάδα από την πόλη των Ιωαννίνων, 2 ομάδες από την πόλη του Καρπενησίου, 1 ομάδα από την Κύπρο, από την πόλη της Λευκωσίας, 1 ομάδα από την Μυτιλήνη, 1 ομάδα από τα Νέα Ρόδα Χαλκιδικής και 1 ομάδα από την πόλη του  Κιλκίς.

Ταυτόχρονα πάνω από 10 καλλιτέχνες και ομάδες καλλιτεχνών θα πλαισιώσουν με θεατροπαιδαγωγικές δράσεις το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, όπως το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Sensory & Messy Play, η ομάδα Δράσης για την Τέχνη Mataroa Art Group, η Στέλλα Τσίγγου, η εταιρεία θεάτρου Αντίρρηση κ.α.  Φέτος, για πρώτη χρονιά θα παρουσιαστούν 2 εργαστήρια/workshops ανοιχτά προς συμμετοχή αποκλειστικά σε επαγγελματίες του χώρου κατόπιν κράτησης θέσεως και για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Το πρώτο σεμινάριο  θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Ιουνίου από τον Αλέξιο Λάππα, ψυχίατρο παιδιών, εφήβων και οικογενειών, μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου των Ψυχιάτρων, με τίτλο «Η παιδαγωγική αξία της τέχνης του θεάτρου ως μέσο εξάλειψης της παιδικής βίας», στρογγυλή τράπεζα – συζήτηση και θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρο από τη 13.00 έως τις 14.30.

Το δεύτερο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Ιουνίου από την Ανδρομάχη Μοντζολή, Διδάκτορα Θεατρολογίας, Σκηνοθέτη – Σκηνογράφο – Ενδυματολόγο, Ειδική σε θέματα Παιδαγωγικής Θεάτρου & Αισθητικής Αγωγής και Καλλιτεχνική Δ/ντή του Θεάτρου της Ημέρας. Ο τίτλος της δράσης είναι «Γνωριμία με το Θεατρικό Παιχνίδι βιωματικό εργαστήρι», πάνω στην μέθοδο του Θεατρικού Παιχνιδιού του Λάκη Κουρετζή, που επιδιώκει την δια μέσου των τεχνών ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση και αποτελεί την κοίτη της Παιδευτικής Θεατρικής έκφρασης. Το σεμινάριο, τρίωρης διάρκειας, θα πραγματοποιηθεί στο Βαφοπούλειο Πνευματικού Κέντρο, στο θέατρο του 4ου ορόφου από τις 11.30 έως και τις 14.30.

Για ακόμα μια χρονιά το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

*Οι δυο αυτές δράσεις είναι αποκλειστικά για επαγγελματίες του κλάδου μετά από δήλωση συμμετοχής στο email: thessativalaki@gmail.com ή στο τηλέφωνο 2310 407433.

Πρόγραμμα 3ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Παιδικών Θεατρικών Ομάδων ΘΕΣΣΤΙΒΑΛΑΚΙ

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

18.00-18.15: Χαιρετισμός – Έναρξη (Ανοιχτό θέατρο Νέας Ελβετίας)
18.15-18.45: «Βροντεράκιδες και Ψυθιράκιδες : η δίκη του αιώνα» θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα της Πολιτιστικής Εταιρίας Εκπαιδευτικών Ν. Κιλκίς σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης για την Τέχνη Mataroa Art Group, Κιλκίς (Ανοιχτό θέατρο Νέας Ελβετίας)
18.45-19.30: ΔΡΑΣΗ: ¨Πεταλούδες πετούν μες το δάσος». Εικαστικό εργαστήρι για παιδιά από φοιτήτριες του Τμήματος Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων του δημόσιου Ι.Ε.Κ Τριανδρίας (Πάρκο Νέας Ελβετίας)
19.30-20.00: «Δώσε μου το χέρι σου» θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα “The Bubulians” του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου Ν. Κρήνης «Μπουμπουλίνα» (Ανοιχτό θέατρο Νέας Ελβετίας)
20.00-20.45: ΔΡΑΣΗ: «Μες των παραμυθιών τα χρώματα». Αφήγηση παραμυθιών από την Στέλλα Τσίγγου (Πάρκο Νέας Ελβετίας)
20.45-21.30: «Το χρωμοκάραβο» θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα «Καλλιτεχνίτες» Πέρασμα συλλογικό θέατρο (Ανοιχτό θέατρο Νέας Ελβετίας)

ΠΕΜΠΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

18.00-18.30: «Παραμύθι ξεκινά» θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα ΣυνΈργεια της ομάδας πολιτισμού ΣυνΈργεια (Ανοιχτό θέατρο Νέας Ελβετίας)
18.30-19.15: ΔΡΑΣΗ: «Ταξιδεύοντας με το καράβι Mataroa στα χνάρια του Γκιούλιβερ». Θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα από την Ομάδα Δράσης για την Τέχνη Mataroa Art Group. (Πάρκο Νέας Ελβετίας)
19.15-20.00: «Όλα είναι DISNEY» θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα/ «Drama…mini» του ΚΔΑΠ «Όλα είναι παιχνίδι». (Ανοιχτό θέατρο Νέας Ελβετίας)
20.00-20.45: ΔΡΑΣΗ: «Τα σκιάχτρα που ονειρεύονται» εκπαιδευτικό θεατρικό πρόγραμμα από θεατροπαιδαγωγούς του Κ.Θ.Β.Ε. (Πάρκο Νέας Ελβετίας)
20.45-21.15: «Ο Ζογκ και οι ιπτάμενοι γιατροί» θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα ΚΔΑΠ Πολίχνης της Δημοτικής Επιχείρησης ΙΡΙΣ του Δήμου Παύλου Μελά.
(Ανοιχτό θέατρο Νέας Ελβετίας)
21.15-21.30: ΔΡΑΣΗ: «Μωβ Ορχιδέες» απόσπασμα από την ομώνυμη θεατρική παράσταση από την θεατρική ομάδα εφήβων και φοιτητών του Λυρικού Μικρού Πλανήτη. (Πάρκο Νέας Ελβετίας)
21.30-22.30: «Στρίγγλα και Καλλονή» θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα. «Ρυσάκια-Του Τρελού» του Δήμου Θέρμης Διεύθυνση Πολιτισμού και Κοινωνικής Προστασίας. (Ανοιχτό θέατρο Νέας Ελβετίας)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

18.00-19.00: “Το πανηγύρι μας” θεατρική παράσταση βασισμένη στο θεατρικό μονόλογο του Ζαν Κοκτώ από την παιδική θεατρική ομάδα του «Εργαστήρι Μουσικής και Θεάτρου Μαρίας Χρυσοστόμου», Κύπρος. (Ανοιχτό θέατρο Νέας Ελβετίας)
19.00-20.00: ΔΡΑΣΗ: “ Καλωσορίζοντας το καλοκαίρι. Σώζοντας την καρέτα-καρέτα”. Εργαστήρι με υλικά Messy Play, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Sensory & Messy Play με την χορηγία και υποστήριξη του κέντρου Ψυχολο-Υγεία. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΡΟΥΧΑ. ΟΙ ΜΠΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΛΕΚΙΑΖΟΥΝ! (Πάρκο Νέας Ελβετίας)
20.00-20.30: «Το ντροπαλό χταπόδι» της Ψυχολόγου Νένας Γεωργιάδου, εκδόσεις Οξυγόνο. Θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα «Παραμυθοκόριτσα» της Σχολής
Μπαλέτου και Χορού Α. Παπανδρέου Χοροτέχνη. (Ανοιχτό θέατρο Νέας Ελβετίας)
20.30-21.00: ΔΡΑΣΗ: Μπαντίνα Thessaloniki Youth Band Epitonion, παιδική Μπάντα. (Πάρκο Νέας Ελβετίας)
21.00-22.00: «Ο Φλοκατέξ» θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα του Πολυχώρου Δημιουργικής Έκφρασης και Απασχόλησης «Κήπος». (Ανοιχτό θέατρο Νέας Ελβετίας)
22.00-22.30: ΔΡΑΣΗ: «Παιχνίδι του Δάσους» Ομαδικό παιχνίδι στρατηγικής και συνεργασίας από εθελοντές του Λυρικού Μικρού Πλανήτη. (Πάρκο Νέας Ελβετίας)

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

13.00-14.30: ΔΡΑΣΗ: «Η παιδαγωγική αξία της τέχνης του θεάτρου ως μέσω εξάλειψης της παιδικής βίας» || Στρογγυλή τράπεζα – συζήτηση με συντονιστή τον Ψυχίατρο παιδιών, εφήβων και οικογενειών – συγγραφέα Αλέξιο Λάππα μέλους του Βασιλικού Κολλεγίου των Ψυχιάτρων της Μ. Βρετανίας (**) (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Θέατρο)
16.30-17.30: «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα «Ονειροβάτες» του Εργαστηρίου Τεχνών & Πολιτισμού. (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Θέατρο)
17.30-17.45: ΔΡΑΣΗ: Συναυλία από μουσικό σχήμα του Εργαστηρίου Τεχνών & Πολιτισμού. (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Αιθ. Εκδηλώσεων 4ου ορόφου)
17.45- 18.30: «Αδέσποτα» θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα του Θεατρικού Εργαστηρίου Ν. Ρόδων του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νέων Ρόδων «Προσφυγική Αναγέννηση» Χαλκιδικής. (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Θέατρο)
18.30-19.15: ΔΡΑΣΗ: «Βίνσεντ Βαν Γκογκ» παιδική θεατρική παράσταση από την εταιρεία θεατρικών δραστηριοτήτων BILULU. ( Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Αιθ. Εκδηλώσεων 4ου ορόφου)
19.15-20.45: «Ο κλέφτης των αστεριών» της Ζωής Βαλάση. Θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα «ΠασπΑRTου», Μυτιλήνη. (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Θέατρο)
20.45-21.30: ΔΡΑΣΗ: «Μαστροχαλαστής» διαδραστική παρουσίαση βιβλίου από τη συγγραφέα Νίνα Ζαφειρίου, εκδόσεις Τζιαμπίρης – Πυραμίδα. (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Παιδική βιβλιοθήκη ισόγειο)
21.30-22.30: «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου. Θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα του Εργαστηρίου Πολιτισμού «Οδύσσεια», Καρπενήσι . (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Θέατρο)

* Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρα κοντά μας θα βρίσκεται ο καλλιτέχνης –ζωγράφος Αστέριος Μπικογιάννης προσφορά του Εργαστηρίου Τεχνών και Πολιτισμού.
** Για επαγγελματίες του κλάδου της τέχνης του θεάτρου, κατόπιν δήλωσης συμμετοχής στο mail: thesstivalaki@gmail.com ή στο τηλέφωνο: 2310.407.433

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

11.30-14.30: ΔΡΑΣΗ: «Γνωριμία με το θεατρικό παιχνίδι», βιωματικό εργαστήρι για επαγγελματίες του κλάδου με την Ανδρομάχη Μοντζολή», Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών –
σκηνοθέτη-θεατρολόγο- παιδαγωγό θεάτρου-σκηνογράφο (**) (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Αιθ. Εκδηλώσεων 4ου ορόφου)
14.30-15.30: «Γράψε τη δική σου ιστορία» θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα Βαφοπουλάκια του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου. ( Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Θέατρο)
16.00-16.45: «Παραμύθια της Σελήνης». Θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα της «Θεατρικής Συμπαιγνίας», Ιωάννινα. (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Θέατρο)
16.45-17.30: ΔΡΑΣΗ: «Προγραμματίζοντας το μέλλον». Εργαστήρι Ρομποτικής με την Κυριακή Τραντούδη της Robo Project Team. (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Παιδική βιβλιοθήκη ισόγειο)
17.30-18.30: «Στραβομανώλης». Θεατρική παράσταση της παιδικής θεατρικής ομάδας του Θεατρικού Εργαστηρίου Καρπενησίου. (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Θέατρο)
18.30-19.00: ΔΡΑΣΗ: «Ποιος σκότωσε τον σαμουράι Μιναμότο;». Θεατροπαιδαγωγική δράση από την εταιρεία θεάτρου Αντίρρηση. (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο- Παιδική Βιβλιοθήκη ισόγειο)
19.00-20.00: «Σχολείο για κλόουν» του Friedrich Karl Waechter. Θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα του Alte Fablon. (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Θέατρο)
20.15-21.15: «Ελένη;» θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου «ΛΥΡΙΚΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ». (Βαφοπούλειο Πνευματικό
Κέντρο – Θέατρο)
21.15- 22.00: Τελετή Λήξης

** Κατόπιν δήλωσης συμμετοχής στο mail: thesstivalaki@gmail.com ή στο τηλέφωνο: 2310.407.433.