Ο κύκλος συναυλιών «Το piano στα forte του» παρουσιάζει πέντε Έλληνες πιανίστες της νεότερης γενιάς σε τέσσερα Σάββατα και μία

Τετάρτη από τον Δεκέμβριο του 2012 έως τον Μάιο του 2013. Στην ιστορική και φιλόξενη αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» ξεδιπλώνουν τις ικανότητές τους πιανίστες που σπούδασαν σε ονομαστά ιδρύματα του εξωτερικού  και βραβεύθηκαν επανειλημμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς. Επιπλέον, εμφανίζονται σε ονομαστές αίθουσες και φεστιβάλ της υφηλίου και έχουν ηχογραφήσει για δισκογραφικές εταιρείες και ραδιοφωνικούς σταθμούς διαγράφοντας μια αξιοζήλευτη σταδιοδρομία.

Αναλυτικότερα, ο κύκλος ξεκινάει στις 8 Δεκεμβρίου 2012, Σάββατο, με τον διεθνή Θοδωρή Τζοβανάκη. Ο πολυβραβευμένος νεαρός Κωνσταντίνος Βαλιανάτος ακολουθεί την Τετάρτη 9 Ιανουρίου 2013. Η ακόμα νεότερη και ιδιαίτερα ταλαντούχα Νεφέλη Μούσουρα παίρνει την σκυτάλη το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013. Μετά από μεγάλο διάλειμμα ακολουθεί ο βιρτουόζος Νίκος Κυριόσογλου το Σάββατο 20 Απριλίου. Ο κύκλος κλείνει με την ιδιαίτερη μουσικότητα της Μαρίας Ζήση, κατοίκου Μαδρίτης από το 2002, στις 25 Μαΐου, ημέρα Σάββατο επίσης.

«Το piano στα forte του» έχει σκοπό να παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό είτε λιγότερο γνωστούς πιανίστες είτε γνωστότερους που έχουν να εμφανιστούν πολλά χρόνια σε ρεσιτάλ πιάνου στην Αθήνα. Στη φετινή έκδοση του κύκλου, η δημογραφική ποικιλία των σολίστ είναι χαρακτηριστική, καθότι και οι πέντε προέρχονται από διαφορετικές ελληνικές πόλεις δίνοντας έτσι ένα μικρό δείγμα του ταλέντου του μουσικού πληθυσμού της χώρας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012
Θοδωρής Τζοβανάκης – Κλασσικές παραλλαγές, ρομαντικές σονάτες

«Το piano στα forte του» έχει την χαρά και την τιμή να παρουσιάσει τον διεθνή Θοδωρή Τζοβανάκη σε ρεσιτάλ πιάνου στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012, στις 8:30μμ. Ο θεσσαλονικιός πιανίστας έχει εμφανιστεί σε συναυλίες σόλο και μουσικής δωματίου και ως σολίστ με ορχήστρες σε πόλεις της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αφρικής. Ηχογραφήσεις του έχουν μεταδοθεί σε ραδιόφωνα της Ελλάδας, της Ολλανδίας, της Μολδαβίας και της Τσεχίας, ενώ έχει ηχογραφήσει τρία CD.

Στις 8 Δεκεμβρίου ο Τζοβανάκης θα παρουσιάσει τα ακόλουθα έργα: παραλλαγές Mozart στο τραγούδι “Ah! Vous dirai-je, Maman”, την σονάτα του Schubert σε λα ελάσσονα, τις 32 παραλλαγές του Beethoven σε ντο ελάσσονα, και την δεύτερη σονάτα του Chopin με το πένθιμο εμβατήριο.

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013
Κωνσταντίνος Βαλιανάτος – Φουλ της μπαλλάντας

«Το piano στα forte του» έχει την χαρά και την τιμή να παρουσιάσει τον πολυβραβευμένο νεαρό Κωνσταντίνο Βαλιανάτο σε ρεσιτάλ πιάνου στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013, στις 8:30μμ. Ο αθηναίος πιανίστας έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία και εμφανίζεται σε σημαντικά φεστιβάλ σε Ευρώπη και Αμερική. Παράλληλα είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στην σχολή Juilliard της Ν. Υόρκης, ενώ έχει ολοκληρώσει προπτυχιακές σπουδές τόσο στο ίδιο ίδρυμα όσο και στην École Normale του Παρισίου.
Στις 9 Ιανουαρίου ο Βαλιανάτος θα παρουσιάσει τις τέσσερις μπαλλάντες του Brahms σε συνδυασμό με τις τέσσερις μπαλλάντες του Chopin.


Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013
Νεφέλη Μούσουρα – Σονάτες και περιγραφές

«Το piano στα forte του» έχει την χαρά και την τιμή να παρουσιάσει την ταλαντούχα Νεφέλη Μούσουρα σε ρεσιτάλ πιάνου στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013, στις 8:30μμ. Η νεαρή σολίστ από τον Πειραιά σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Salzburg. Βραβεύθηκε σε πολυάριθμους διαγωνισμούς στην Ελλάδα και συνέπραξε με συμφωνικές ορχήστρες, ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πιάνου με σπουδαίους πιανίστες.

Στις 2 Φεβρουαρίου η Μούσουρα θα παρουσιάσει ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα: σονάτες του Mozart (σε σολ μείζονα) και του Beethoven (υπό το σεληνόφως), τα έξι κομμάτια op. 118 του Brahms, το op. 4 του Προκόφιεφ, και το έργο Venezia e Napoli του Liszt.

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Νίκος Κυριόσογλου – Από την Γαλλία ως την Ρωσία

«Το piano στα forte του» έχει την χαρά και την τιμή να παρουσιάσει τον βιρτουόζο Νίκο Κυριόσογλου σε ρεσιτάλ πιάνου στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» το Σάββατο 20 Απριλίου 2013, στις 8:30μμ. Ο σερραίος πιανίστας έχει εμφανιστεί σε συναυλίες σόλο και μουσικής δωματίου σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ ορισμένες από αυτές έχουν μεταδοθεί ραδιοφωνικά σε Πολωνία, Νορβηγία, Σουηδία, Ουγγαρία και Ρουμανία. Σπούδασε στο Freiburg της Γερμανίας, ενώ διατελεί υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στις 20 Απριλίου ο Κυριόσογλου θα παρουσιάσει ένα γαλλο-ρωσικό πρόγραμμα: τρία κομμάτια του Rameau, το Gaspard de la nuit του Ravel, τη δεύτερη σονάτα του Σκρυάμπιν, και τις Études-tableaux op. 33 του Ραχμάνινωφ.

Σάββατο 25 Μαΐου 2013
Μαρία Ζήση – Εντυπώσεις γύρω από την φόρμα

«Το piano στα forte του» έχει την χαρά και την τιμή να παρουσιάσει την καταξιωμένη Μαρία Ζήση σε ρεσιτάλ πιάνου στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» το Σάββατο 25 Μαΐου 2013, στις 8:30μμ. Η Λαρισαία πιανίστα ζει και εργάζεται στην Μαδρίτη από το 2002. Βραβεύθηκε σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς.  Έχει ηχογραφήσει τις Goyescas του Granados σε CD, ενώ  εμφανίζεται ως σολίστ με ισπανικές, γερμανικές και ελληνικές ορχήστρες και σε ρεσιτάλ πιάνου σε Ευρώπη και Ασία.

Στις 25 Μαΐου η Ζήση θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με αφετηρία τον ρομαντισμό: τις Variations serieuses του Mendelssohn, την μεγάλη σονάτα αρ. 1 του Schumann και το δεύτερο τεύχος από τα πρελούδια του Debussy.