Το Δ.Σ. του PEN Greece, (Πρόεδρος Ντίνα Σαρακηνού, Αντιπρόεδρος Κατερίνα Μαλακατέ, Γεν. Γραμματέας Τέσυ Μπάιλα, Ταμίας Αγγελική Μποζίκη, Μέλη: Κωνσταντίνος Μπούρας, Κώστας Στοφόρος, Δημήτρης Φιλελές), εκφράζει τον αποτροπιασμό του για κάθε κακουργηματική πράξη. Ως εκ τούτου, με ομόφωνη απόφαση στις 3 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 4 μ.μ. παρέπεμψε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του PEN Greece το μέλος του Σωματείου Βασίλη Παπαθεοδώρου, ο οποίος βρίσκεται υπό προσωρινή κράτηση με την κατηγορία της κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Εν συνεχεία το Πειθαρχικό Συμβούλιο του PEN Greece, αποτελούμενο από τους: Πρόεδρο Μάκη Τσίτα, και μέλη Σωτηρία Γεωργαντή, Ζέφη Κόλια, Νέστορα Πουλάκο και Αλέξη Σταμάτη, επιλήφθηκε άμεσα, συνεδριάζοντας στις 3 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 9 μ.μ. μέσω τηλεδιάσκεψης και κίνησε την πειθαρχική διαδικασία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Καταστατικού, τονίζοντας ότι οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο Βασίλης Παπαθεοδώρου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τον Διεθνή Χάρτη Αρχών του PEN International και το καταστατικό του PEN Greece που έχουν στόχο, μεταξύ άλλων, την προστασία και τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου.

Σχετικά με το PEN Greece και το PEN International:

Το PEN Greece είναι το επίσημο παράρτημα του PEN International στην Ελλάδα. Το PEN International ιδρύθηκε το 1921 και είναι ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς στον χώρο της προώθησης της λογοτεχνίας και της προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης. Μεταξύ των μελών του βρίσκονται (ή έχουν βρεθεί κατά καιρούς) μεγάλα ονόματα της λογοτεχνίας και της διανόησης – από τον Τζέιμς Μπόλντουιν, τη Μάργκαρετ Άτγουντ, την Τόνι Μόρισον, τον Φίλιπ Ροθ, τον Τζον Στάινμπεκ, τον Τόμας Μαν και τον Χάινριχ Μπελ, μέχρι τον Τζόζεφ Κόνραντ, τον Άρθουρ Μίλερ, τον Νόρμαν Μέιλερ, τη Σούζαν Σόνταγκ και τον Ντον Ντελίλο. Δραστηριοποιείται σε 100 χώρες με περισσότερα από 140 εθνικά κέντρα.