Για 15 μέρες, εκτός από τη θέαση έργων από 68 καλλιτεχνικές πλατφόρμες από 28 χώρες, οι οποίες μαζί με τις δημιουργικές συνεργασίες με όμορες πλατφόρμες, ανέρχονται στις 91 με τη συμμετοχή 900 καλλιτεχνών, συν τα Open Studios, τα εργαστήρια δηλαδή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών που θα παρουσιαστούν σχεδόν στην ολότητα τους, το φετινό παράλληλο πρόγραμμα που επιμελούνται η Άρτεμις Ποταμιάνου και ο Μιχάλης Αργυρού, έχει να παρουσιάσει έναν πακτωλό δημιουργικότητας από ομιλίες και περφόρμανς οι οποίες θα παραμείνουν στο διαδίκτυο για όσους δεν πρόλαβαν να τις δουν.

Εκτός της κεντρικής εκθεσιακής δραστηριότητας στον εκθεσιακό χώρο Νίκος Κεσσανλής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, όπου έχουν τοποθετηθεί εικονικά τα περίπτερα, οι επισκέπτες της διαδικτυακής έκθεσης θα μπορούν να παρακολουθούν παράλληλες δράσεις, μεταξύ των οποίων είναι οι ακόλουθες: Η επιμελήτρια Sophie-Charlotte Bombeck παρουσιάζει το The Beautiful Formula Collective, ένα ζωντανό και ποιητικό βίντεο ζωγραφικής από 5 performers όπως και το Rhythm Section, με επίκεντρο τη δημόσια οθόνη της ψηφιακής παρουσίασης των βίντεο και της σχέσης της με τη ζωγραφική. Η κολεκτίβα Chicago Artists Platforms παρουσιάζουν το Refuge, μία περφόρμανς επάνω στη συναισθηματική αναζήτηση καταφυγίου και ασφάλειας που δημιουργήθηκε σε τρεις Πολιτείες των ΗΠΑ.

Τέχνη και Πανδημία
Τι σημαίνει να διοργανώνεις μία Μπιενάλε Τέχνης στην περίοδο της πανδημίας; Με αυτήν την ερώτηση ξεκινά μία συζήτηση από τη διοργάνωση BIG (Biennale Inannuable des espaces d’art de Geneve), θέτοντας ζητήματα σχετικά με τη διαδικτυακή παρουσία της τέχνης, που αφορούν και τον ίδιο τον διοργανωτή, το Platforms Project. Στο ίδιο ύφος, οι EULENGASSE/ No artist-no run, αναπτύσσουν μία διαλεκτική επάνω στις νέες συνθήκες παραγωγής και προβολής του έργου τέχνης σε μία εποχή γενικευμένης πολιτιστικής και κοινωνικής κρίσης. Οι DAS ESSZIMMER συγκεντρώνουν μία πλειάδα ομιλητών και θεσμών από Γαλλία, Σουηδία, Ολλανδία που συζητούν για τις μειωμένες δυνατότητες ανταλλαγής και έκθεσης της τέχνης τον χρόνο της πανδημίας, και πως αυτή η συνθήκη δημιουργεί την ανάγκη για νέους τρόπους προβολής της καλλιτεχνικής έκφρασης. Ταυτόχρονα, η ίδια πλατφόρμα με τις Ιστορίες Προσφύγων, παρουσιάζει τι σημαίνει να είσαι ένας σύγχρονος Αφγανός καλλιτέχνης της διασποράς τη σημερινή χρονική στιγμή. Η Ελένη Τζιρτζιλάκη καλεί τις θεωρητικούς Μπία Παπαδοπούλου, Φαίη Τζανετουλάκου, και τον εικαστικό Γιώργο Τσεριώνη, να συλλογιστούν επάνω στη Μνήμη της Πόλης τον Καιρό της Πανδημίας.

Ελληνικές Συμμετοχές
Από τις Ελληνικές συμμετοχές, η κριτικός τέχνης και διευθύντρια του διαδικτυακού περιοδικού τέχνης DreamIdeaMachine, Έφη Μιχάλαρου μας συστήνει το βιβλίο της Σε Α’ Ενικό και Β’ Πληθυντικό, το οποίο περιλαμβάνει συνεντεύξεις από 25 επαγγελματίες της τέχνης, ενώ διοργανώνει συζήτηση επάνω στη Θέση της Γυναίκας στη Σύγχρονη Τέχνη, με τη συμμετοχή γνωστών Ελληνίδων εικαστικών.

Ο Σταμάτης Σχιζάκης παρουσιάζει την έμπνευση με κέντρο το Εφήμερο, πίσω από την αντισυμβατική και χωρίς κοινό Μπιενάλε του Ψηλορείτη. Το project ΚΟΙΝΩΝΩ/Τinos Art Gathering αναπτύσσει την ιδέα της επικοινωνίας της τέχνης μέσα από το ετήσιο εκθεσιακό του πρόγραμμα. Η επιμελήτρια Μαρία Ξυπολοπούλου παρουσιάζει τη γυναικεία κολλεκτίβα Penelope’s Web και τις ενδιαφέρουσες δράσεις τους που αναφέρονται στη μετα-ανάγνωση της ιστορίας μέσα από τη θηλυκή αυτοπροσωπογραφία, που μεταφέρει το οικείο στο καθολικό. Ο Πρόεδρος της AICA Hellas, ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, παρουσιάζει το όραμα της διετούς έκθεσης των Θεωρημάτων όπου οι κριτικοί τέχνης της AICA προτείνουν Έλληνες καλλιτέχνες να εργαστούν επάνω σε μία συγκεκριμένη θεματική, παρουσιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την ποικιλομορφία της σύγχρονης Ελληνικής εικαστικής παραγωγής σε συνδυασμό με την θεωρητικό λόγο σήμερα.

Εικαστικές Αναζητήσεις/Δρώμενα
Τις καλλιτεχνικές τους αναζητήσεις αναπτύσσουν ο εικαστικός Ηλίας Παπαηλιάκης και η θεωρητικός Λουίζα Καραπιδάκη, καλεσμένοι των Fragments of Truth, ενώ η Γρηγορία Βρυττία παρουσιάζει την τελευταία της δράση Kafka is a Punk Rocker μαζί με τους Quasar, εξερευνώντας ποιητικά, σωματικά και ηχητικά την μετοίκιση της ιστορίας στο σήμερα με κέντρο την ανθρώπινη δίψα για εξουσία. Η Ελληνική πλατφόρμα space-for-artσυστήνεται στο κοινό με τη συμμετοχή των Αποστολία Παπαδαμάκη, Σκηνοθέτης, Χορογράφος, Γεωργία Κοτρέτσος, Εικαστικός, Professional Spectator, Poka Yio, Ιδρυτικός Διευθυντής της Athens Biennale, Αλέξης Κανιάρης, Παραγωγή Euromare, Χριστίνα Νεγρεπόντης, D.E.U.S. Εικαστικό μέλος, Stinne Van Espen, D.E.U.S. Εικαστικό μέλος, Παναγιώτης Λάμπρου, Εικαστικός, Ιδρυτής του D.E.U.S.

Παρουσιάσεις Εντύπων
Τέλος, η The Art Newspaper Greece, οργανώνει ομιλίες για το Αρχείο στην Ψηφιακή Εποχή, ενώ οι καλλιτεχνικοί συντάκτες του culturenow.gr κάνουν μία ανασκόπηση των εικαστικών συμβάντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον δύσκολο χρόνο που μας πέρασε.

Διαβάστε επίσης:

Platforms Project NET 2021: Παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων
Η διεθνής έκθεση Platforms Project επιστρέφει για ένατη συνεχόμενη χρονιά

Κεντρική φωτογραφία θέματος: DAS ESSZIMMER, space for art, Sibylle Feucht