Οι Εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το βιβλίο του Πασκάλ Μπρυκνέρ με τίτλο “Το παράδοξο του έρωτα”, σε μετάφραση Σώτης Τριανταφύλλου.

 

Το βιβλίο:

Το να επιλέγουμε αυτόν που αγαπάμε, το να αγαπάμε όποιον θέλουμε φαίνεται σήμερα αυτονόητο δικαίωμα. Ωστόσο, για να το κατακτήσουμε, χρειάστηκε ολόκληρη επανάσταση του συναισθήματος, μια διαδικασία που άρχισε τον 18ο αιώνα. Αυτή η ελευθερία, αυτό το δικαίωμα που αποκτήσαμε μετά από πολλούς κόπους, έχει ένα τίμηµα. Πώς ο έρωτας που µας ενώνει μπορεί να συνδυαστεί µε την ελευθερία που µας χωρίζει; Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ διηγείται, μέσα από τις μεταμορφώσεις του γάμου και του ερωτισμού, την αντίσταση του συναισθήματος σε οποιονδήποτε κανόνα. Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν προοδεύσει, αλλά δεν έχει προοδεύσει ο έρωτας: αυτό είναι το καλό νέο του 21ου αιώνα.

 

Ο συγγραφέας:

Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ είναι γνωστός στην Ελλάδα για τα μυθιστορήματά του (Τα µαύρα φεγγάρια του έρωτα) και τα δοκίμιά του (Η αέναη ευφορία: δοκίμιο για το καθήκον της ευτυχίας, Η τυραννία της μεταμέλειας). Ο Μπρυκνέρ γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο Παρίσι: το όνομά του συνδέθηκε µε τους Νέους Φιλοσόφους, που ωστόσο ήταν πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους και δεν άργησαν να αποκλίνουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έπαψαν να επηρεάζουν τη σκέψη και την πολιτική στη Γαλλία. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Ο γάμος από έρωτα έχει αποτύχει; (2012) σε μετάφραση Σώτης Τριανταφύλλου.

 

«Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ περιγράφει µε καθαρότητα και κομψότητα τα παράδοξα της συναισθηματικής µας ζωής». BernardPivot, LeJournalduDimanche


«Νομίζαμε πως λύσαμε όλα τα προβλήματα του έρωτα κι ότι τον ξεφορτωθήκαμε. Κι όμως, σαράντα χρόνια μετά τον Μάη του ’68, ο Πασκάλ Μπρυκνέρ αποκρυπτογραφεί τα παράδοξά του». Elisabeth Lévy, Le Point