Οι παραστάσεις και πολιτιστικές δράσεις της Ερευνητικής και Καλλιτεχνικής ομάδας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για το 2007.

Οι παραστάσεις και πολιτιστικές δράσεις της Ερευνητικής και Καλλιτεχνικής ομάδας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για το 2007.

Το έργο του B. Brecht: Η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων επέλεξε να ανεβάσει η ερευνητική και καλλιτεχνική Ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών για να τιμήσει τα 50 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου συγγραφέα.

Η παράσταση, η οποία περιλαμβάνει πολλά τραγούδια και χορογραφικά στοιχεία, θα παρουσιασθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου στο θέατρο ΗΒΗ, ενώ με το έργο αυτό η ομάδα συμμετέχει στον εορτασμό των 170 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Tον ερχόμενο Οκτώβριο η παράσταση θα επαναληφθεί και θα αποτελέσει τη συμμετοχή του Πανεπιστήμιου Αθηνών στο 7ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ του Πανεπιστημιακού Θεάτρου που θα πραγματοποιηθεί στο Μεξικό, το Μάρτιο του 2008.

Η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων είναι, που είναι ελάχιστα γνωστό στην Ελλάδα γράφτηκε από το B. Brecht το 1929. Μέσα από τη δραματική ιστορία της νεαρής Ιωάννας Νταρκ, στο Σικάγο της εποχής του κραχ, παρουσιάζει την εξέλιξη των κοινωνικών συγκρούσεων της καπιταλιστικής κοινωνίας, αιτιολογώντας έτσι και την ηθική αλλοτρίωση του ανθρώπου.

Στην καλλιτεχνική υποστήριξη και σκηνοθεσία συμπράττουν η ʼννα Λάζου, οι γερμανοί ηθοποιοί Barbara Hoffmann και Till Sterzenbach, στην κινησιολογία, η ηθοποιός/σκηνοθέτης Marlene Kaminsky και στη δραματουργική επιμέλεια η Αναστασία Αντωνοπούλου, επίκ. καθηγήτρια Γερμανικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τους βασικούς ρόλους έχουν ο Θεοδόσης Ζάννης (Μάουλερ) και η Μάγια Μοσχανδρέου (Ιωάννα).Το 20μελές καλλιτεχνικό δυναμικό της παράστασης συμπληρώνεται από ηθοποιούς και χορογράφους και πλαισιώνεται από ερευνητές και επιστημονικούς συμβούλους, ενώ συμμετέχουν φοιτητές από όλες τις σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του τμήματος Γερμανικών Σπουδών του Π.Α.

Η Ερευνητική και Καλλιτεχνική Ομάδα από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριος 2007, θα παρουσιάσει επίσης μια παράσταση χοροθεάτρου, αποτελούμενη από δύο αυτοτελείς ενότητες: «Αγριοτριαντάφυλλα» και «Nέκυια 3: Μυστήριον», στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1 – 15 Ιουλίου) και στη συνέχεια σε Δήμους της Αθήνας αλά και όλης τη χώρας.

Τέλος τον Σεπτέμβριο του 2007 η Ομάδα οργανώνει μαζί με το Σωματείο Ελληνικών Χορών Δώρας Στράτου την πρώτη διεθνή συνάντηση: «Οι Σύγχρονες Χρήσεις του Χοροθεάτρου στη Δια Βίου Μάθηση», που είναι υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού, CID, της Unesco και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Θεάτρου, AITU/ IUTA της Unesco

Η ερευνητική και καλλιτεχνική ομάδα συνεργάζεται με τον Πολιτιστικό Όμιλο Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πλαισιώνεται από Πανεπιστημιακούς ερευνητές, επαγγελματίες καλλιτέχνες και φοιτητές. Δραστηριοποιείται στο χώρο του Πανεπιστημιακού Θεάτρου του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1992 και ως ερευνητική/καλλιτεχνική ομάδα της Φιλοσοφικής Σχολής από το 2004.

INFO
Ερευνητικής και Καλλιτεχνικής ομάδας, Καποδιστριακού Πανεπιστημίου
* B. Brecht: Η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων
Θέατρο HBH (Β΄ δεκαπενθήμερο Μαΐου)
* Χοροθέατρο «Αγριοτριαντάφυλλα» και «Nέκυια 3: Μυστήριον»,στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1 – 15 Ιουλίου)