Παιδί / Νέα

Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία: Έβδομη χρόνια για το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων

Ξεκίνησε, για έβδομη χρόνια, το πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία».

Με μεγάλο ενθουσιασμό και αθρόα συμμετοχή εκπαιδευτικών υλοποιήθηκαν δια ζώσης οι δύο ενημερωτικές εναρκτήριες ημερίδες του εκπαιδευτικού προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στις 11 & 20 Οκτωβρίου 2022.

Φέτος, το πρόγραμμα διανύει την έβδομη χρονιά εφαρμογής του και θα υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου δια ζώσης, με επιμορφωτικά εργαστήρια για τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, με περιπάτους στο κέντρο της Αθήνας καθώς και με ξεναγήσεις μαθητικών ομάδων στην Εθνική Γλυπτοθήκη, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, στο Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και στο κέντρο της Αθήνας από την MONUMENTA!

Για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια, οι δύο ημερίδες υλοποιήθηκαν δια ζώσης στο Δημαρχείο Αθηνών, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Πάνω από 120 συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους του ιστορικού κτηρίου του Δημαρχείου Αθηνών, ενημερώθηκαν σχετικά με τη δομή και τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος για τη σχολική χρονιά 2022-2023, καθώς και για τα προσφερόμενα επιμορφωτικά εργαστήρια δημιουργικής γραφής, εικαστικών, οπτικοακουστικών μέσων, ρομποτικής, δημιουργικής αφήγησης και παραστατικών τεχνών του χορού του θεάτρου και τη μουσικής.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς της A’ Αθήνας. Παρέχονται επιμορφωτικά σεμινάρια, ομιλίες, επισκέψεις συντηρητών έργων τέχνης στα σχολεία, βοηθητικά εγχειρίδια, ξεναγήσεις, βιβλία και μετακινήσεις των μαθητικών ομάδων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το Πρόγραμμα διαχειρίζεται το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.

Το πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί και στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας.

Κατεβάσετε τον προσφερόμενο Οδηγό για Γ’ & ΣΤ’ Δημοτικού εδώ
Κατεβάσετε τους προσφερόμενους Οδηγούς για Α’ & Γ’ Γυμνασίου εδώ

Οι εκπαιδευτικοί που θα το πραγματοποιήσουν στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων θα έχουν υποστήριξη με τη μορφή αναρτημένων επιμορφώσεων (βίντεο) από εξειδικευμένους επιμορφωτές και επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό!

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:

«To παιδί, η πόλη και τα μνημεία» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων που υλοποιείται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας) και με την ενεργό συμμετοχή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. To πρόγραμμα διανύει την έβδομη συνεχόμενη χρονιά εφαρμογής του. Έως τώρα, έχουν συμμετάσχει σε αυτό συνολικά 318 σχολεία, 690 εκπαιδευτικοί και 9.200 μαθητές. Τελεί υπό την Αιγίδα της ΠΤΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, έχει βραβευτεί με το χρυσό και το ασημένιο βραβείο στον ετήσιο διαγωνισμό Education Leaders Awards και από την σχολική χρονιά 2021-2022 συμμετέχει με εκπαιδευτικό υλικό στην πλατφόρμα 21+, στα εργαστήρια δεξιοτήτων.

Στόχος του προγράμματος είναι να καλλιεργήσει τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο, και κυρίως τον σεβασμό των μνημείων, δηλαδή της μνήμης της πόλης των Αθηνών. Με σύνθημα «Γιατί η πόλη είναι μνήμη και πολιτισμός» αγωνίζεται να δημιουργήσει ενεργούς πολίτες (active citizens) που να αγαπούν και να φροντίζουν την πόλη και τα μνημεία της, διατηρώντας έτσι ζωντανή την ιστορία της.

Διαβάστε επίσης:

Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Δήμο Αθηναίων

Ακολουθήστε το Culturenow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία νέα για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στο Culturenow.gr