Μετά από την χειμερινή επιτυχημένη εμφάνιση του στο Black Box στην Θεσσαλονίκη ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Odd Dance Τheater, Grigory Glazunov από την Αγία Πετρούπολη έρχεται στην Αθήνα, 9 με 14 Μαΐου 2015 στο Θέατρο Αλκμήνη, στα πλαίσια ενός εξαημέρου αφιερωμένου στον Ιαπωνικό χορό BUTOH.

Mαζί του στην σκηνή οι Underwater Chess: Πάνος Παπάζογλου και Μιχάλης Βρέττας

Δreams / Solo perfomance

Η ολίσθηση μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης,

Η επιφάνεια υποχωρεί, το βάθος εμφανίζεται

η κοινωνική μάσκα ρέει από την επιφάνεια του προσώπου.

Όταν η μελωδία ηχεί κάτω από τα πλευρά γεννιέται ένα τραγούδι..

Και ύστερα βλέπεις λεπτότερα και οι ήχοι είναι πιο ήσυχοι.

Διαπεραστικά πιο λεπτοί, εκκωφαντικά πιο ήσυχοι

Όταν Τα μάτια ακούγονται γεννιέται ένα τραγούδι.

Old Photo / OddDance theater Ensemble

Κοίταξε προσεκτικά σε μια παλιά φωτογραφία. Υπάρχει η παρουσία των ανθρώπων εκεί.. Η ακινησία αρχίζει να ακούγεται σαν μια εισαγωγή σε ένα αιώνιο παιχνίδι ..φιγούρες σε ετοιμότητα, Σταδιακά αναδύεται μια αόρατη αρχιτεκτονική των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Και τότε έρχεται η στιγμή που τα σύνορα μεταξύ εικόνας και πραγματικότητας σπάει, οι φιγούρες έρχονται στη ζωή, οι σχέσεις και τα κίνητρά τους να γίνουν ορατά. Αυτό διαπραγματεύεται η Παλιά Φωτογραφία, την εξιστόρηση που αναζητά ανάπαυση στην αιωνιότητα ,τον χρόνο που συμπιέζεται ανάμεσά σε δυο γουλιές κρασί..

με τους Grigory Glazunov, Natalia Zhestovskaya, Tasha Koleso

Mαζί τους οι : Μαρία Λάππα,, Ασημίνα Ξηρού, Παυλος Ιοαρδανόπουλος, Τζίνα Αποστολοπούλου, Θανάσης Κουσκούσης

Motivation of explosion / Τα κίνητρα της έκρηξης

5ημερο σεμινάριο-workshop butoh από το ΟddDance Τheatre

Το OddDance theater από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και o Ειλισσός μια εταιρία για τον πολιτισμό διοργανώνουν ένα 5ημερο σεμινάριο butoh στο θέατρο Αλκμήνη στις 9-13 Μαΐου 2015.

H εκρηκτική κίνηση κατέχει σημαντική τεχνική θέση στην εκπαιδευτική διαδικασία του butoh. Η εκρηκτική κίνηση είναι εκφραστικά και ενεργειακά δυναμική, θεαματική και θαρραλέα, για την εφαρμογή της στο κατάλληλο επίπεδο ο επιτελεστής χρειάζεται να βρει τις εσωτερικές πηγές από τις οποίες πηγάζουν οι λόγοι και τα κίνητρα του ,να τις ενσωματώσει στην ροή του και να τις χρησιμοποιεί σαν παραστατικά εργαλεία που θα τον βοηθούν κάθε φορά να οικοδομεί την γέφυρα μεταξύ του εαυτού του και του κοινού.

Μέσα από βασικές ασκήσεις «κλειδιά» που επιτρέπουν το άνοιγμα του εκφραστικού δυναμικού για την εισαγωγή και διερεύνηση της εκρηκτικής κίνησης και μέσα από συνεχή ανατροφοδότηση των εσωτερικών πηγών το σώμα μαθαίνει να εκτοξεύεται πέρα από τα κινησιολογικά του όρια και μοτίβα. Μαθαίνει να σπάει τις φόρμες.Ο στόχος του μαθήματος είναι να “ξεπεράσει” την κίνηση του σώματός και να συναντήσει το σημείο εκείνο όπου « η φύση μας “ξεσπά” και η συνείδηση δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει και να καταγράψει αυτό που δημιουργεί το σώμα.» λεει ο Grigory Glazunov .

Το σώμα βράζει, πηδά ,στρέφεται,

Το σώμα γίνεται ένα ψάρι έξω από το νερό

Το σώμα γίνεται ένα τσαλακωμένο φύλλο στον άνεμο

Το σώμα γίνεται ηφαίστειο που ξυπνάει ξεβράζοντας λάβα και στάχτη..

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα σύνορό μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού κόσμου. Το εξωτερικό σώμα είναι κοινωνικό, προφανές, σμιλευμένο από συλλογικούς κανόνες, όρια και προγραμματισμούς. Το εσωτερικό σώμα είναι κρυμμένο, μέσα του εμπεριέχει όλη την ιστορία ,τα όνειρα, τις ελπίδες, αναπνοή ,μνήμη και ποίηση, είναι η ηχώ της αρχικής πηγής, η κατάσταση της ζωής «πριν».

Η εκρηκτική κίνηση θα επιτρέψει στον αόρατο κόσμο να έλθει στην επιφάνεια, να γίνει ορατός και παρουσιάσιμος.

Για περισσότερα από 20χρονια το Odd Dance theater έχει εντρυφήσει στην φιλοσοφία του Ιαπωνικού χορού butoh έχοντας αναπτύξει ένα σαφές και καθαρό εκπαιδευτικό σύστημα εμβύθισης και κατανόησης της συγκεκριμένης πρακτικής φιλοσοφικής προσέγγισης.

Ο Grigory Glazunov διδάσκει και χορογραφεί για το Alexandrinsky Theatre που είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο θέατρο στην Πετρούπολη. Είναι χορογράφος, χορευτής και δάσκαλος του Butoh. Υπήρξε ηθοποιός στο State Interior Theatre της Πετρούπολης. Από το 1992 έχει δημιουργήσει μεγάλο αριθμό σόλο και ομαδικών έργων για το Academy of Silence Art project των Griffin και Plastmass Theatres. Συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ με ατομικές και ομαδικές χορογραφίες (Vertical-2007. Butoh Relations International Festival, The 5th international Festival of Authentic Musical and Theatre Art in the Palaces of Moscow – 2005, SKIF (Sergey Kuryokhin International Festival of avant guard arts)’97 ’98 ‘2001, 2002, 2003, 2005)

Το Βutoh είναι σύγχρονη, avant garde παραστατική τέχνη και φιλοσοφία.

Γεννήθηκε στην Ιαπωνία, το 1959 μέσα από τη συνεργασία των χορογράφων Tatsumi Hijikata και Kazuo Ohno σαν μια προσπάθεια προβοκάτσιας στα δυτικά πρότυπα της τότε χορολογίας και τον παραδοσιακό Ιαπωνικό χορό.

O Tatsumi Hijikata έδωσε την πρώτη παράσταση το 1959 με τίτλο “Kinjiki” (απαγορευμένα χρώματα) που σόκαρε το κοινό και κατέταξε το Butoh για ένα μεγάλο διάστημα στις απαγορευμένες τέχνες.

Έκτοτε έχει εξαπλωθεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.,

Το butoh τολμά να χρησιμοποιεί τον αργό ρυθμό σε έναν εξωφρενικά γρήγορο κόσμο, τολμά να εκρήγνυται σπάζοντας την κινησιολογική λούπα, τους αυστηρούς άξονες που μετατρέπουν το σώμα σε μέσο παραγωγής .Το σώμα στο butoh ανθίζει μέσα από τα εσωτερικά του τοπία. Χρησιμοποιώντας ακόμη και τις πιο λογοκριμένες αισθήσεις επιτυγχάνει τον εσωτερικό μετασχηματισμό σε ατομικό αλλά και παραστατικό επίπεδο. Το butoh δεν έχει προκαθορισμένη μορφή ή φόρμα. Ο χορός ενυπάρχει μέσα στο σώμα, αφυπνίζεται και διαδρά με τις εκάστοτε εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες .Το σώμα αναζητά τη καθαρή συνείδηση, την ατομική αναγκαιότητα σε κάθε στιγμή ,παράγοντάς τον δικό του χώρο και χρόνο.

Βιογραφικά

O Grigory Glazunov διδάσκει και χορογραφεί για το Alexandrinsky Theatre που είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο θέατρο στην Πετρούπολη. Είναι χορογράφος, χορευτής και δάσκαλος του Butoh. Υπήρξε ηθοποιός στο State Interior Theatre της Πετρούπολης. Από το 1992 έχει δημιουργήσει μεγάλο αριθμό σόλο και ομαδικών έργων για το Academy of Silence Art project των Griffin και Plastmass Theatres. Συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ με ατομικές και ομαδικές χορογραφίες (Vertical-2007. Butoh Relations International Festival, The 5th international Festival of Authentic Musical and Theatre Art in the Palaces of Moscow – 2005, SKIF (Sergey Kuryokhin International Festival of avant guard arts)’97 ’98 ‘2001, 2002, 2003, 2005).Ειναι καλλιτεχνικος διευθυντης του Odd Dance Theatre στην Πετρούπολη μαζι με την Natalia Zhestovskaya.

Η Natalia Zhestovskaya είναι μαζί με τον Grigory καλλιτεχνική διευθύντρια και χορεύτρια του Odd Dance Theatre στην Πετρούπολη. Ως μαθήτρια του Boris Gutin Theatre-Studio έχει έντονα στο υπόβαθρό της την κουλτούρα του Ρωσικού θεάτρου. Ήταν ηθοποιός και δασκάλα κίνησης στο State Interior Theatre της Πετρούπολης. Έχει εκπαιδευτεί στο κινέζικο σύστημα αναπνοής Chi Kung και το Tai-Chi-Chuan από τον A. Serednyakov. Από το 1988 μέχρι σήμερα παρουσιάζει δικές της χορογραφίες, ατομικές και ομαδικές, και περιοδεύει σε διεθνή φεστιβάλ (Body and Word International Festival, Butoh Relations International Festival, Night of Arts κτλ)

Μαζί, έχουν διερευνήσει και πειραματιστεί με διαφορετικά συστήματα έκφρασης και τελετουργίας (yoga, mime art, κλασσικό μπαλέτο, σαμανισμός) και δημιούργησαν το δικό τους στυλ κίνησης και παράστασης. Χρησιμοποιούν μυθολογικές ιστορίες, μάσκες, αφηρημένα αντικείμενα και φέρνουν στον χορό τους τον χαρακτήρα της παραβολής. Έχοντας και οι δύο ένα ευρύ υπόβαθρο αυτοσχεδιαστικής γλώσσας παίρνουν συχνά μέρος σε κονσέρτα με διάσημους μουσικούς αλλά και σε δρώμενα με εικαστικούς καλλιτέχνες.

Ο Grigory και η Natalia σέβονται όλα τα άτομα που ξεκινούν ή συνεχίζουν να σπουδάζουν την τέχνη του Butoh. Οι μαθητές τους είναι επαγγελματίες χορευτές, περφόρμερς, εικαστικοί καλλιτέχνες, ηθοποιοί. Τα τελευταία 15 χρόνια δίνουν τακτικά σεμινάρια butoh στο Ελσίνκι και σε άλλες πόλεις της Φινλανδίας, στη Μόσχα την Πετρούπολη και την Ευρώπη.