Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Ρέκβιεμ για το Αμερικάνικο Όνειρο από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και στην Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» στη Θεσσαλονίκη.

O Νόαμ Τσόμσκι ένας από τους πιο γνωστούς και ενεργούς διανοούμενους της εποχής μας: γλωσσολόγος, φιλόσοφος, γνωστικός επιστήμων, ιστορικός, κοινωνιολόγος, πολιτικός αναλυτής και ακτιβιστής, καθηγητής Πανεπιστημίου και συγγραφέας, συμμετέχει στη παγκόσμια δράση για παραπάνω από έξι δεκαετίες.

Στην ταινία Ρέκβιεμ για το Αμερικάνικο Όνειρο, μας δίνει μία αιχμηρή και ολοκληρωμένη ανάλυση της σύγχρονης οικονoμικοπολιτικής κρίσης στην Αμερική. Μέσα από το λόγο του, αναδεικνύει 10 κομβικά σημεία που συνέβαλλαν στην κατάλυση του κράτους κοινωνικής ευθύνης από τις πολυεθνικές εταιρείες και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Συγκρίνοντας την κρίση του 30’ με τη σημερινή, καταλήγει στο δυσοίωνο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες για την ανάκτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κοινωνικό και εργασιακό χώρο. Αιτία, η δυσθεόρατη συνάθροιση πλούτου σε ένα πολύ μικρό ποσοστό, της τάξης του 1%, του γενικού πληθυσμού της γης.

Αν και η ανάλυση του Τσόμσκι αφορά στα τεκταινόμενα της αμερικανικής πολιτικής ιστορίας, μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να ταυτίσουμε τακτικές που εφαρμόζονται κατά κράτος στην Ευρώπη των πολυεθνικών lobbies.

Δραστηριότατος ακτιβιστής, ο ίδιος ακόμα και στην ηλικία των 88 ετών, βρίσκει την μόνη ελπίδα για το μέλλον στις «αναρίθμητες μικρές δράσεις των ανώνυμων ανθρώπων που αποτελούν το ακτιβιστικό πλήθος».

Requiem for the American Dream

Peter Hutchison, Kelly Nyks, Jared Scott/ 73′ / 2015 / ΗΠΑ

Μετά την προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο, θα διεξαχθεί συζήτηση με τον Νίκο Λέανδρο, καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τον Δάνη Κουμασίδη, διδάκτωρ φιλοσοφίας και συγγραφέα.

Θα κληρωθούν βιβλία του Τσόμσκι από τις εκδόσεις Άγρα και Κέδρος.

Η ταινία επαναπροβάλλεται την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στον κινηματογράφο Δαναός στην Αθήνα, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα προβάλλεται καθημερινά από τις 25 Φεβρουαρίου σε αίθουσα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.