Το CineDoc 2014- 15 μας προσκαλεί την Τετάρτη 1η Απριλίου 2015 στις 20.00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στην προβολή του ντοκιμαντέρ New Plastic RoadΔύο νέοι Έλληνες κινηματογραφιστές ο Άγγελος Τσαούσης και η φωτογράφος Μυρτώ Παπαδοπούλου μας ταξιδεύουν ως το μακρινό Τατζικιστάν!

Το Τατζικιστάν είναι η φτωχότερη χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με βουνά που στον νότο φτάνουν τα 2000 μέτρα ύψος, χωρίς δρόμους, και με σύνορα με το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν, το Αφγανιστάν και την Κίνα.

Η κατασκευή ενός δρόμου που συνδέει την χώρα με την Κίνα το 2004 δημιουργεί προϋποθέσεις για ραγδαία οικονομική ανάπτυξη. Το ντοκιμαντέρ εξετάζει τις οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές στις απομακρυσμένες κοινότητες της οροσειράς Παμίρ, στα σύνορα με τη δυτική Κίνα και το βορειοανατολικό Αφγανιστάν. Από τις ορεινές αυτές κοινότητες περνούσε κάποτε ένας από τους Δρόμους του Μεταξιού. Με παρόμοιο τρόπο σήμερα ο «Δρόμος του Πλαστικού» επηρεάζει την παγκόσμια αγορά, αλλά και τις κοινότητες της ορεινής περιοχής του Παμίρ.

Η φωτογράφος Μυρτώ Παπαδοπούλου και ο Άγγελος Τσαούσης, μέσα από τρία συναρπαστικά ταξίδια στο Τατζικιστάν, αφηγούνται την κοινωνικο-οικονομική εξέλιξη στην περιοχή, παρακολουθώντας την ζωή του Νταβλάτ, ενός Τατζίκου εμπόρου Κινεζικών προϊόντων, πατέρα τριών παιδιών, μετά το άνοιγμα των συνόρων Κίνας-Τατζικιστάν και την ανακατασκευή του Δρόμου του Μεταξιού.

Το ντοκιμαντέρ είναι μια διεθνής συμπαραγωγή με το ZDF/ARTE και έκανε πρεμιέρα στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο 2015.

 

Την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους σκηνοθέτες, Μυρτώ Παπαδοπούλου και Άγγελο Τσαούση.


*Η ταινία επαναπροβάλλεται την Κυριακή 5 Απριλίου στις 16.00 στον κινηματογράφο Δαναός.

Παραγωγή-Σκηνοθεσία: Μυρτώ Παπαδοπούλου, Άγγελος Τσαούσης

43′| 2014| Ελλάδα, Γερμανία

THE NEW PLASTIC ROAD trailer from Filmografik on Vimeo.

To CineDoc προβάλλει από το 2009 βραβευμένα Ελληνικά και διεθνή ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Τις προβολές, που διαρκούν όλο τον χρόνο, από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, συνοδεύουν παράλληλες εκδηλώσεις που έχουν στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο γύρω από σημαντικά κοινωνικά θέματα και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις.

Διοργάνωση και Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ρέα Αποστολίδη, Αύρα Γεωργίου , Δήμητρα Κουζή