Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016 το ντοκιμαντέρ Good Things Await της Phie Ambo θα προβληθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και στην Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» στη Θεσσαλονίκη.

Η “Δανέζικη Κόκκινη Αγελάδα” ανήκει σε ένα σπάνιο είδος βοοειδών και φημίζεται για το  καλό της γάλα. Ο ογδοντάχρονος Δανός αγρότης, Niels Stokholm μαζί με τη σύντροφό του Rita, είναι από τους τελευταίους οραματιστές αγρότες της περιοχής και έχουν βάλει σκοπό της ζωής τους να τη διασώσουν. Η «βιοδυναμική φάρμα» τους στην επαρχία της Δανίας, φαντάζει το ιδανικό μέρος.

Ο Stokholm μαζί με τη γυναίκα του έχουν καταφέρει να παράγουν κάποια από τα καλύτερα γεωργικά προϊόντα στον κόσμο και να προμηθεύουν εστιατόρια υψηλού κύρους, όπως το NOMA. Αν και οι καλλιέργειες τους στηρίζονται σε μεθόδους που έρχονται σε πλήρη αρμονία με το πλανητικό σύστημα και τα ένστικτα των ζώων, δεν βρίσκονται σε ισορροπία με τις Δανέζικες γεωργικές αρχές. Οι αρχές, πιστές στις άκαμπτες διαδικασίες ελέγχου, ερμηνεύουν και τηρούν στατικά τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες για την κτηνοτροφία και έτσι η φάρμα του Niels, δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να πάρει «οργανική» πιστοποίηση. Οι συνεχείς έλεγχοι, οι οποίοι δε συμβαδίζουν με την πρακτική και το ρυθμό της «βιοδυναμικής» καταλήγουν σε δίκες ή πρόστιμα που έχουν αρχίσει να έχουν εμφανείς επιπτώσεις στην ευημερία και τη βιωσιμότητα της φάρμας.

Phie Ambo / 95′ / 2014 / Δανία

Η σκηνοθέτις, Phie Ambo, πέρασε ένα χρόνο στη φάρμα, παρατηρώντας τους βιορυθμούς και την διαδοχή των εποχών. Δεν ήταν λίγες οι φορές που και η ίδια εγκατέλειψε το πόστο της για να βοηθήσει στη διάσωση της “Δανέζικης Κόκκινης Αγελάδας”. Δημιούργησε έτσι ένα ντοκουμέντο που παρουσιάζει λογικά και βάσιμα επιχειρήματα για την εναλλακτική πρακτική της «βιοδυναμικής».

Το Good Things Await δίνει μια διαφορετική λύση στα προβλήματα που αφορούν στην διατροφή και στην υγεία, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρει την απαράμιλλη ομορφιά και γοητεία της δανέζικης επαρχίας και φύσης με τρόπο λυρικό και μοναδικό.

Μετά την προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο, θα διεξαχθεί συζήτηση με τον Τίμο Ζαλοκώστα, βιοκαλλιεργητή, και την Αλεξάνδρα Τσιαντή, ιδιοκτήτρια της βιοδυναμικής φάρμας, The Trinity Farm.

Στον εξωτερικό χώρο θα λειτουργήσει μικρή βιολογική λαϊκή από τις 19.00 και το κοινό θα μπορεί να δοκιμάσει γεύσεις μαγειρεμένες από την Αλεξάνδρα με προϊόντα κατευθείαν από τη φάρμα της.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Δανίας.

Η ταινία επαναπροβάλλεται την Κυριακή 13 Μαρτίου 2016 στο κινηματογράφο Δαναός