Πρεμιέρα CineDoc για το 2015-16 την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών με το νέο ντοκιμαντέρ του Σουηδού σκηνοθέτη Fredrik Gertten (BANANAS!*, Big Boys Gone Bananas!*) με θέμα το ποδήλατο και πώς η χρήση του μπορεί να αλλάξει τη ζωή στις σύγχρονες πόλεις.

Το Bikes vs Cars παρουσιάζει μια παγκόσμια κρίση για την οποία είναι ανάγκη να μιλήσουμε: κλιματική αλλαγή, μείωση των φυσικών πόρων, πόλεις «πνιγμένες» στα αυτοκίνητα και κάτοικοι που ζουν σε ένα περιβάλλον με επικίνδυνη ρύπανση και αφόρητο θόρυβο. Το ποδήλατο και η χρήση του μπορούν να αποτελέσουν μια πρόταση απέναντι σε αυτό το αδιέξοδο. Όμως, τα ισχυρά συμφέροντα των αυτοκινητιστικών και πετρελαϊκών βιομηχανιών, οι οποίες βρίσκονται στο κέντρο του οικονομικού μας συστήματος, έρχονται σε σύγκρουση με την εξάπλωση της χρήσης του ποδηλάτου. Η ταινία ακολουθεί ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου που αγωνίζονται για τη δημιουργία πιο ανθρώπινων πόλεων και αρνούνται πεισματικά να σταματήσουν να κάνουν ποδήλατο παρά τις δυσκολίες. Η Aline, ακτιβίστρια ποδηλάτισσα από το Σάο Πάολο, μια από τις πιο επικίνδυνες πόλεις για να κάνεις ποδήλατο, αντιτίθεται στις συνθήκες και μας δείχνει την θετική πλευρά του να κινείται με ποδήλατο στην πόλη της. Στο Τορόντο, όπου ο δήμαρχος ξηλώνει τους ποδηλατοδρόμους, βλέπουμε μέλη της οργάνωσης Urban Repair Squad να τους ξαναφτιάχνουν τα βράδια με σπρέι και στένσιλ.

Από τους ακτιβιστές του Σάο Πάολο, του Τορόντο και του Λος Άντζελες που παλεύουν για τους ποδηλατόδρομους, μέχρι την Κοπεγχάγη, όπου το 40% των κατοίκων κινείται καθημερινά με ποδήλατο, το Bikes vs Cars παρουσιάζει με συγκεκριμένα στοιχεία τους αγώνες των ποδηλατών σε μια κοινωνία που κυριαρχείται από τα αυτοκίνητα, καθώς και τις επαναστατικές αλλαγές που μπορούν να πραγματοποιηθούν αν περισσότερες πόλεις απομακρυνθούν από το αυτοκινητοκεντρικό μοντέλο μετακινήσεων.

Η ταινία θα προβληθεί την ίδια περίοδο σε 10 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Πειραιώς και συλλόγους ποδηλατών, ενώ ταυτόχρονα θα κάνει πρεμιέρα, μαζί με συντονισμένες δράσεις υπέρ του ποδηλάτου, και στην Ισπανία, Πορτογαλία, Σκωτία, Πολωνία, Ιταλία, Νορβηγία και Ολλανδία, στο πλαίσιο της πρώτης πανευρωπαϊκής καμπάνιας του δικτύου διανομής ντοκιμαντέρ Moving Docs, του οποίου το CineDoc είναι ιδρυτικό μέλος.

Την ταινία θα προλογίσει ο δήμαρχος Καρδίτσας, Φώτης Αλεξάκος.

Την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συντονισμένη συζήτηση με το κοινό και τους:

Θάνο Βλαστό (Καθηγητή ΕΜΠ – “Πόλεις για Ποδήλατο”)

Μαρία Καραγιαννάκη (ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα)

Αντώνη Καφετζόπουλο (υπεύθυνο δράσης «Βιώσιμη Κινητικότητα» του Δήμου Αθηναίων)

Αχιλλέα Πληθάρα (υπεύθυνο εκστρατείας «Καλύτερη Ζωή» του WWF)

Λυδία Χατζηαλεξίου (Φίλοι του Ποδηλάτου)

Θα ακολουθήσει street party με το Food Truck του Γιώργου Γληνού.  

Από τις 8 Οκτωβρίου 2015 η ταινία θα προβάλλεται στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ. Παράλληλα, θα προβληθεί σε περισσότερες από 10 πόλεις (Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Καρδίτσα, Καλαμάτα, Κομοτηνή, Βόλος, Ναύπλιο, Σπάρτη, Δημητσάνα, Μυτιλήνη, Στυμφαλία και Τρίκαλα)!

Οι προβολές διοργανώνονται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Σουηδίας και σε συνεργασία με τους WWF Hellas, Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ, Φίλοι του Ποδηλάτου, ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα, MBike, Ideal και Δήμο Αθηναίων.  Την προβολή στηρίζουν επίσης το Πολιτιστικό Ίδρυμα Πειραιώς και συλλόγους ποδηλατών. Η διανομή της ταινίας στην Ελλάδα γίνεται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκού δικτύου διανομής ντοκιμαντέρ Moving Docs, παράλληλα με δράσεις υπέρ του ποδηλάτου σε Ισπανία, Πορτογαλία,  Σκωτία, Πολωνία, Ιταλία, Νορβηγία και Ολλανδία. 

Πρόγραμμα Προβολών

Αθήνα Γαλλικό Ινστιτούτο 7-Οκτ  20.00

Αθήνα Κινηματογράφος Δαναός 8-14/10 16.00

Θεσσαλονίκη Παύλος Ζάννας 11-Οκτ 17.30

Ρέθυμνο Cineland Παντελής 11-Οκτ 12.30

Ηράκλειο Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού 9-Οκτ  20.00

Βόλος Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας N. & Σ. Τσαλαπάτα 7-Οκτ  18.00

Σπάρτη Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού 7-Οκτ  18.00

Δημητσάνα Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης 7-Οκτ  18.00

Μυτιλήνη Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου 7-Οκτ  18.00

Στυμφαλία Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας 7-Οκτ  18.00

Ναύπλιο ΦΟΥΓΑΡΟ 11-Οκτ 20.00

Τρίκαλα Δημοτικός Κινηματογράφος 8-Οκτ 22.00

Καρδίτσα Πάρκο Παυσίλιππο 8-Οκτ  21.00