Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το βιβλίο, Tο Νόημα του Έρωτα. Η επαναστατική νέα επιστήμη των ρομαντικών σχέσεων της Dr. Sue Johnson σε μετάφραση Μαργαρίτας Κουλεντιανού και σε επιμέλεια Ρίτας Βεντούρα.

Τι είναι ο έρωτας; Κάτι «μαγικό» και ανεξήγητο; Μια παθολογική εξάρτηση; Μια αναπαραγωγική στρατηγική της φύσης; Μια ρομαντική σχέση είναι δείγμα ανωριμότητας και το μόνο που χρειαζόμαστε είναι καλό σεξ; Πώς μπορεί ένα ζευγάρι να παραμείνει ευτυχισμένο;
Βασισμένη σε κλινικές έρευνες η διάσημη ψυχολόγος και συγγραφέας του δημοφιλέστατου Κράτα με Σφιχτά «σπάει τον κώδικα της αγάπης» και καθοδηγεί στην απόλαυση, τη θεραπεία, τη διατήρηση του έρωτα.
Δουλεύοντας επί τριάντα χρόνια με χιλιάδες γυναίκες και άνδρες που βρίσκονταν σε ερωτικό αδιέξοδο, η Sue Johnson και οι συνεργάτες της οδηγήθηκαν στη δημιουργία ενός νέου συστηματικού μοντέλου για τη θεραπεία σχέσεων. Με ποσοστό επιτυχίας 70-75% η Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία (EFT) δημιουργεί σήμερα ευτυχισμένα ζευγάρια σε περισσότερες από είκοσι πέντε χώρες στον κόσμο.

Στο Νόημα του Έρωτα:
-Ανακαλύπτουμε τη χημεία των συναισθημάτων και παρακολουθούμε τους «καταρράκτες χημικών ουσιών» που παράγει το σώμα μας και οι οποίοι μας συνδέουν στενά με τους αγαπημένους μας.
– «Κοιτάμε» περιοχές του εγκεφάλου «φλέγονται» όταν είμαστε ερωτευμένοι.
– Εκπλησσόμαστε με το πώς η αγάπη διαμορφώνει τον εγκέφαλο και πώς η έλλειψη στοργής μπορεί να τον συρρικνώσει.
– Αντιλαμβανόμαστε, με τη βοήθεια της νευροεπιστήμης, πώς η σύνδεση με άλλους ανθρώπους μπορεί να ενισχύσει ακόμα και το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να γίνει ένα από τα βασικότερα όπλα στη μάχη με σοβαρές αρρώστιες.
– Κατανοούμε πως ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούμε συναισθηματικούς δεσμούς ως ενήλικες αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο είχαμε δεθεί ως παιδιά με τα πρώτα άτομα που μας φρόντιζαν.
– Μαθαίνουμε ότι η συναισθηματική εξάρτηση δεν είναι μια ανώριμη ή παθολογική ανάγκη, αλλά η μεγαλύτερη δύναμή μας και ένδειξη ψυχικής υγείας.
– Καταρρίπτουμε απόψεις όπως ότι ο ρομαντικός έρωτας βρίσκεται και διαρκεί μόνο σε μυθιστορήματα, ότι η μονογαμία είναι μύθος και το σεξ απλώς μια σωματική λειτουργία και ότι δεν απαιτείται συναίσθημα για να το απολαμβάνεις.
– Παρακολουθούμε, λεπτό προς λεπτό, ζευγάρια να διαχειρίζονται με καινούργιο τρόπο τα αισθήματα και τα προβλήματά τους• σταδιακά να ανακαλύπτουν εκ νέου και με καθοδήγηση όλα όσα τα ενώνουν.
– Βλέπουμε τον έρωτα να έρχεται, να χάνεται, να ξανακερδίζεται, και το πώς συμβαίνουν όλα αυτά παύει να είναι «ένα μυστήριο».

Μια επαναστατική, όπως χαρακτηρίστηκε, θεωρία, ένα επιστημονικό σύγγραμμα βασισμένο σε έρευνες και πειράματα ,εξαιρετικά χρήσιμο για όσους ασχολούνται με τη θεραπεία σχέσεων. Ταυτοχρόνως, ένα απολαυστικό ανάγνωσμα και ένας «οδηγός επιβίωσης» για όλους, μια και, όπως τονίζει η Sue Johnson, «ένας ασφαλής δεσμός είναι η αφετηρία για να βγούμε στον κόσμο, να εξερευνήσουμε το άγνωστο και να αναπτυχθούμε ως ανθρώπινα πλάσματα, να ευτυχήσουμε».

Η Dr. Sue Johnson είναι διευθύντρια του Ινστιτούτου για τα Ζευγάρια και την Οικογένεια της Οτάβα και του Διεθνούς Κέντρου Αριστείας στο EFT. Είναι επίσης Kαθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα και διαπρεπής Καθηγήτρια έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια. Είναι συνεργάτιδα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας και έχει λάβει πολλούς επαίνους για το έργο της• ενδεικτικά αναφέρουμε τον έπαινο που έλαβε από την Αμερικανική Εταιρεία για τη Θεραπεία του Ζεύγους και της Οικογένειας καθώς και το βραβείο για την έρευνα στην Οικογενειακή Θεραπεία από την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακής Θεραπείας.