Οι Εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το βιβλίο του Stephen Groszμε τίτλο “Το νήμα της ζωής. Πώς χάνουμε και βρίσκουμε τον εαυτό μας”, σε μετάφραση Πέτρου Γεωργίου.

 

Το βιβλίο:

Ο Στίβεν Γκρος, εξαιρετικά επιτυχηµένος ψυχαναλυτής που τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια εργάζεται προσπαθώντας να αποκαλύψει τα συναισθήµατα που υποκρύπτει η φαινοµενικά συνηθισµένη συµπεριφορά, διυλίζει για το Νήµα της ζωής περισσότερες από πενήντα χιλιάδες ώρες συζητήσεων µε τους πελάτες του και προσφέρει ένα απόσταγµα καθαρής ψυχολογικής γνώσης προσιτής στον καθένα από µας. Ο Γκρος, καθηγητής σήµερα στο London Institute of Psychoanalysis και στο University College London, αναδεικνύει τη δύναμη της αφήγησης για την κατανόηση του εαυτού: Είμαστε όλοι αφηγητές ιστοριών – φτιάχνουμε ιστορίες για να κατανοήσουμε τη ζωή µας. Όμως δεν αρκεί να αφηγούμαστε ιστορίες. Πρέπει να υπάρχει κάποιος να τις ακούσει. Το μοναδικό αυτό βιβλίο βασίζεται σε µια κλασική διαδικασία: μιλάω, ακούω, κατανοώ. Οι ιστορίες του, συχνά αποφθεγματικές και δοσμένες µε ευαισθησία, µας διδάσκουν ένα νέο είδος εγρήγορσης και προσοχής. Μέσα από την αφήγηση, αναδύεται, επιπλέον, και μια αυτοπροσωπογραφία του ψυχαναλυτή επί το έργον, αποδεικνύοντας πως τα μαθήματα που προκύπτουν από τη θεραπεία δεν αφορούν µόνο τον αναλυόµενο, αλλά και τον ίδιο τον γιατρό. Είναι ιστορίες καθημερινής ζωής: για τους ανθρώπους που αγαπάµε και τα ψέµατα που λέµε, για τις αλλαγές που κουβαλάµε, για τον πόνο της απώλειας. Ιστορίες που αφηγούµαστε στον εαυτό µας, αυτές που µας παρηγορούν και που ενίοτε µας παραπλανούν. Ιστορίες που στο τέλος µάς δείχνουν όχι µόνο πώς χάνουμε τον εαυτό µας, αλλά και πώς θα μπορούσαμε να τον ξαναβρούμε.

 

Ο συγγραφέας:

Ο Στίβεν Γκρος γεννήθηκε στην Ιντιάνα των ΗΠΑ και σπούδασε στο Μπέρκλεϋ και την Οξφόρδη. Τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια εργάζεται ως ψυχαναλυτής, διδάσκοντας παράλληλα κλινική τεχνική στο London Institute ofPsychoanalysis και ψυχαναλυτική θεωρία στο UniversityCollegeLondon.

 

Κριτικές:

Αδύνατον να το αφήσω από τα χέρια μου. Διάβασα για άλλους ανθρώπους, έμαθα όμως για τον εαυτό μου. Οι αληθινές ιστορίες μπορεί να είναι πολύ πιο συναρπαστικές από τις επινοημένες, ειδικά όταν τις αφηγείται ο Γκρος. Όχι κήρυγμα ούτε κλισέ, μόνο σοφία.

Βικτόρια Χίσλοπ

 

Εξαιρετικό! Ο Γκρος γράφει καταπληκτικά, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά είναι οι ίδιες οι ιστορίες που του έχουν αφηγηθεί οι ασθενείς του που σε κάνουν να θαυμάζεις και να απορείς µε την ιδιοφυΐα του ανθρώπου… Τελειώνοντας το βιβλίο αυτό, ίσως σκεφτείτε κι εσείς πως θα έπρεπε να το δίνουν δωρεάν σε κάθε άνθρωπο μόλις γεννιέται.

Melissa Katsoulis, The Times

 

Ξεκινάει τις ιστορίες του µε τη δύναμη ενός Κάφκα κι ενός Έλµορντ Λίοναρντ ταυτόχρονα… µε μια καθαρότητα κρυστάλλινη και μοναδική μαγεία, οι ιστορίες του αντηχούν σαν ποίηση.

Craig Brown, The Mail on Sunday