Παρατείνεται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2015 η έκθεση στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη του κτηρίου της οδού Πειραιώς του έργου Προμαχώνες της Βένιας Δημητρακοπούλου.

Το έργο παραπέμπει σε μια κατάσταση «επιφυλακής», «επί των επάλξεων», σε μια αντίσταση που τη χαρακτηρίζει η δύναμη της ευκαμψίας και όχι αυτή της μετωπικής αντιπαράθεσης.

Με αφορμή τη λήξη της έκθεσης, την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στις 19.00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, οι Προμαχώνες γίνονται ένα πεδίο θεατρικής δοκιμής πάνω στη μνήμη και τον χρόνο, με όχημα τον ποιητικό λόγο του Γιάννη Ρίτσου.

Η γλυπτική εγκατάσταση μετατρέπεται σε μια σκηνή, γίνεται το Νεκρό σπίτι, όπου το μυθολογικό – ιστορικό στοιχείο, βασισμένο στην αρχέτυπη οικογένεια των Ατρειδών, συναντά την προσωπική μνήμη της μυθοποιημένης παιδικής ηλικίας του ποιητή.

Το κεντρικό πρόσωπο της ποιητικής σύνθεσης, μια γυναίκα (η Ηλέκτρα;), μέσα από ένα δαίδαλο συνειρμών, αναμνήσεων, παρεκβάσεων, μας καλεί για «…να μας δείξει κι εκείνην την ασπίδα που πάνω στο μαύρο της μέταλλο μένουν ακόμη τυπωμένες οι ανταύγειες από χιλιάδες στάσεις σκοτωμένων…».

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκεύας
Μουσική – Σύνθεση ήχων: Σήμη Τσιλαλή
Φωτισμός: Φίλιππος Κουτσαφτής
Ερμηνεία: Αγγελική Παπαθεμελή

Διάρκεια 50′