Ο συγγραφέας του βιβλίου, Κιμ Μαν Τσουνγκ (1637–1692), ανήκε στην υψηλότερη κοινωνική τάξη της Κορέας, ήταν διαπρεπής νεο-Κομφουκιανός λόγιος και πολιτικός της μέσης περιόδου του Τζοσόν. Άγνωστος συγγραφέας στη χώρα μας αλλά πολύ σημαντικός, καθώς διορίστηκε επικεφαλής της Κομφουκιανής Ακαδημίας και αναγνωρίστηκε ως Μεγάλος Δάσκαλος Λογοτεχνίας.

Στο βιβλίο του Κιμ Μαν Τσουνγκ Το νεφελώδες όνειρο των εννέα που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λέμβος, το βιβλίο που θεωρείται το αριστούργημά της Κορεατικής λογοτεχνίας, ένας μοναχός μετενσαρκώνεται και στη νέα του ζωή επιστρέφει ως κοινός άνθρωπος, καθώς έχει υποκύψει σε οκτώ πειρασμούς, και ζει τη ζωή του με στόχο να φτάσει στην αλήθεια της ζωής, στην κατανόηση των μηχανισμών της φώτισης και εν τέλει στη σοφία του Βούδα, σύμφωνα με την οποία η πραγματικότητα και τα όνειρα συγχέονται και ο άνθρωπος μέσα από αυτή τη διαδικασία καταλήγει να βρει τον δρόμο της σοφίας, της φώτισης, της ολοκλήρωσης.

Στη νέα του ζωή, ωστόσο, θα συναντηθεί ξανά με τις οκτώ νεράιδες και θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στα όνειρα της θνητής του ζωής και στον αληθινό κόσμο. Ανάμεσα στη βιωμένη μνήμη και στο παρόν. Αυτή η εναγώνια προσπάθειά του θα φέρει το τελικό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από την ευτυχία και την ανάδειξη της αλήθειας για τη σημασία της ζωής. Η συγχώρεση των αδυναμιών ως μονοπάτι που οδηγεί στην ευλογία και την πνευματική υπέρβαση είναι απαραίτητη, για να μπει φως στις ψυχές που είναι σκοτεινές. Η ειλικρίνεια των προθέσεων, η αγάπη και η πίστη πως η ψυχή του ανθρώπου μπορεί να φτάσει σε ανώτερα επίπεδα τελείωσης, αν αποδεχθεί το γεγονός ότι για να υψωθεί πρέπει να έχει επιμέλεια και κυρίως λαχτάρα για την ανακάλυψη του δρόμου προς τη φώτιση, του δρόμου προς τον Βούδα, είναι εξαιρετικής σημασίας για την ολοκλήρωση του ανθρώπου.

Το μυθιστόρημα είναι γεμάτο από τον στοχασμό της ανατολικής φιλοσοφίας, γεγονός που κάνει την αναγνωστική διαδικασία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς ο αναγνώστης μπορεί να σταθεί σε ορισμένα σημεία, να αφομοιώσει συμπεράσματα και να μάθει νέα πράγματα για τον κύκλο της ζωής, να εξερευνήσει εν τέλει τον κόσμο της σοφίας από μια άλλη οδό και να ανακαλύψει πόσα κοινά υπάρχουν στις θρησκείες και στα φιλοσοφικά ρεύματα διάφορων τόπων. Να γνωρίσει τους νόμους της ηθικής αλλά και της ελπίδας στην εναγώνια πορεία της εξέλιξης του βίου και να βρει «καταφύγιο κάτω από το μεγάλο δέντρο» της σοφίας.

Υδάτινα παλάτια, νεράιδες, πριγκίπισσες, πνεύματα και μεγάλοι πνευματικοί Δάσκαλοι, βασιλιάδες και αγριόχηνες, η Φεγγαρένια, φλύαρα νερά και περίκλειστοι λόφοι είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό στο οποίο εκφέρονται μεγάλες αλήθειες της ζωής με έναν τρόπο που και ο πιο αδαής μπορεί να νιώσει, να καταλάβει και να προβληματιστεί. Να ανακαλύψει στις σελίδες του βιβλίου μια άλλη πρόταση ζωής, ικανής να αλλάξει πεπρωμένα και αντιλήψεις και να οδηγήσει σε μια νέα θέαση των πραγμάτων.

Γραμμένο με λιτή γλώσσα και με μια ονειρική διάθεση το βιβλίο αυτό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μυηθεί κάποιος στην ατμόσφαιρα της φιλοσοφίας, μια ατμόσφαιρα που αποδίδεται πολύ όμορφα από την Ελένη Κατσιώλη που υπογράφει τη μετάφραση και μια κατατοπιστική εισαγωγή.

Διαβάστε επίσης:

Το νεφελώδες όνειρο των Εννέα: Το βιβλίο του Κιμ Μαν Τσουνγκ από τις εκδόσεις Λέμβος