Το ciné-club μας επιστρέφει το φθινόπωρο με τρεις ταινίες, σχετικές με την πολιτιστική επικαιρότητα.

Τον Οκτώβριο, το Γαλλικό Ινστιτούτο εμπνέεται από το Φεστιβάλ «Το Γαλλικό θέατρο à la grecque» που διοργανώνει με το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης από 21 ως 31 Οκτωβρίου.

Λίγο πριν το ξεκίνημα αυτού του φεστιβάλ λοιπόν, στην πέμπτη συνάντηση του κύκλου CINÉ-CLUB, θα προβληθεί την Τρίτη 18 Οκτωβρίου, η ταινία «Το μυθιστόρημα ενός χαρτοκλέφτη» του δραματουργού Sacha Guitry, που περνάει πίσω από την κάμερα, γράφει και σκηνοθετεί με μια πολύ θεατρική ματιά.

Την ταινία θα παρουσιάσει ο Λουκάς Κατσίκας, Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας και του Περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ.

Το μυθιστόρημα ενός χαρτοκλέφτη, του Sacha Guitry (1936)
Mε τους Sacha Guitry, Marguerite Moreno, Jacqueline Delubac κ.α.
Διασκευή του μυθιστορήματος «Αναμνήσεις ενός χαρτοκλέφτη».

Ένας άντρας καθισμένος σε ένα καφέ, γράφει τα απομνημονεύματά του: περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο καθορίστηκε το πεπρωμένο του όταν, στα δώδεκα του, τιμωρήθηκε με στέρηση του οικογενειακού δείπνου, επειδή είχε κλέψει λεφτά από το ταμείο του μπακάλικου της οικογένειας για να αγοράσει  βόλους. Εκείνο το βράδυ όλη του η οικογένεια πεθαίνει δηλητηριασμένη από μανιτάρια που έφαγε. Μόνος πια στη ζωή και πεπεισμένος για την αχρηστία της τιμιότητας, δεν θα έχει παρά μόνο μια επιθυμία : να γίνει πλούσιος.  Αντιλαμβανόμενος σαν σημάδι της μοίρας το γεγονός ότι είναι ο μόνος επιζών, θα επιλέξει να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του ως επαγγελματίας κλέφτης.

Μεταφέροντας στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημά του ο Sacha Guitry υπογράφει μια από τις καλύτερες ταινίες του και καθιερώνει το προσωπικό του στυλ, δηλαδή την καθιέρωση του λογοτεχνικού κινηματογράφου όπου οι λέξεις κυριαρχούν στην εικόνα.