Τον Οκτώβριο του 2012, με πρωτοβουλία του σολίστα και δασκάλου Θανάση Πολυκανδριώτη  διοργανώθηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και με πολύ μεγάλη συμμετοχή Διημερίδα με θέμα το κατεξοχήν σολιστικό όργανο του ελληνικού μουσικού τοπίου, το μπουζούκι, και τη συμβολή του στο Λαϊκό Τραγούδι, με κύριο αίτημα την κατοχύρωση κρατικού πτυχίου εξειδίκευσης του οργάνου.

Το κεντρικό αίτημα της Διημερίδας βρήκε πολλούς συνοδοιπόρους και υποστηρικτές από τον καλλιτεχνικό και τον επιστημονικό κόσμο αλλά και το πολυάριθμο κοινό που την παρακολούθησε και οδήγησε στην ανάγκη διοργάνωσης και της 2ης Ημερίδας για το Μπουζούκι, στο ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014, από τις 17:00 έως τις 20:30.

Η Ημερίδα θα κλείσει με Συναυλία Αφιέρωμα στον μεγάλο Μανώλη Χιώτη από το Μουσικό Σύνολο Μπουζουκιών του Θανάση Πολυκανδριώτη, ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ, στην οποία 33 μπουζούκια επί σκηνής θα ερμηνεύσουν σολιστικά και τραγουδιστικά κομμάτια του Μανώλη Χιώτη ειδικά διασκευασμένα για μια τόσο μεγάλη ορχήστρα.

Στην 2η Ημερίδα για το Μπουζούκι οι εξαιρετικοί ομιλητές θα προσεγγίσουν το παρόν και το μέλλον του μουσικού οργάνου από την άποψη της κοινωνιολογίας, της κατασκευής του αλλά και της μουσικής σύνθεσης, ενώ παράλληλα θα γίνει ενημέρωση για το αίτημα της Ελλάδας για εγγραφή του μπουζουκιού (3χορδου, 4χορδου, τζουρά και μπαγλαμά), στη λίστα Προστατευόμενης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Επιπλέον, εκφραστές του οργάνου θα αναπτύξουν τεχνικές – σολιστικές εκφράσεις της νεώτερης γενιάς μπουζουξήδων (μπουζουκιστών).

Κύριοι ομιλητές:

Κατερίνα Καμηλάκη – Διευθύντρια Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Νίκος Τσούχλος – Αρχιμουσικός Αναπληρωτής Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστήμιου

Χρήστος Νικολόπουλος –  Μουσικοσυνθέτης

Θανάσης Πολυκανδριώτης – Μουσικοσυνθέτης

Λάμπρος Λιάβας – Εθνομουσικολόγος

Παναγιώτης Κουνάδης – Ερευνητής – Συγγραφέας

Κώστας Μπαλαχούτης – Δημοσιογράφος – Διευθυντής ogdoo.gr

Γιώργος Τσάμπρας – Δημοσιογράφος

Αντώνης Μιτζέλος – Συνθέτης – Τραγουδιστής

Νίκος Φρονιμόπουλος – Κατασκευαστής – Ερευνητής

Δημήτρης Σταθακόπουλος – Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου –  Μουσικολόγος – Νομικός

Δημήτρης Μανιάτης – Δημοσιογράφος εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (συντονιστής της ημερίδας)

Στην Ημερίδα, ακόμα, θα παρέμβουν μέσω Skype ο κιθαρίστας Pancho Amat (Κούβα), ο μπουζουκίστας Γρηγόρης Τζιστούδης (Μόναχο) καθώς και ομάδα νέων καλλιτεχνών του μπουζουκιού από την Κύπρο.