Το έργο του Φρανθίσκο Γκόγια “Aníbal vencedor que por primera vez mira a Italia desde los Alpes” χρονολογείται στο 1771. Η σημαντική αυτή ελαιογραφία αποκτήθηκε από το Ίδρυμα των Φίλων του Μουσείου για 3,3 εκατομμύρια ευρώ και δωρήθηκε στο Πράδο, ενώ θα εορταστεί με μία έκθεση όλω των έργων που έχουν δωρισθεί από το Ίδρυμα στο Μουσείο κατά τη διάρκεια της σαρανταετούς τους συνεργασίας.

Η δωρεά αυτή βοηθά το μουσείο να καλύψει ένα σημαντικό χρονολογικό κενό στην συλλογή έργων του διάσημου ζωγράφου από τον 18ο αιώνα. Έρχεται να συμπληρώσει ένα ιταλικό σημειωματάριο, ένα μπλοκ ζωγραφικής και πολυάριθμα σκίτσα-μελέτες για την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου.

Ο πίνακας αναπαριστά τον Καρχηδόνιο στρατηγό Αννίβα να κοιτάζει προς το βάθος του ορίζοντα, ενώ γύρω του βρίσκονται οι στρατιώτες του λόχου και από πάνω του αιωρούνται άγγελοι. Ο Αννίβας αποτελεί ιστορικό πρόσωπο και οδήγησε τον πολυάριθμο στρατό του μέσα από τα Πυρηναία και τις Άλπεις στην Ιταλία, μία από τις μυθικότερες στρατιωτικές εκστρατείες στην ιστορία.

Οι ιστορικοί τέχνης που ειδικεύονται στο έργο του Φρανθίσκο Γκόγια δηλώνουν πως πρόκειται για έναν σημαντικό πίνακα για την κατανόηση του συνόλου της δουλειάς του ζωγράφου. Ο πίνακας υποδεικνύει τα πρώτα βήματα του καλλιτέχνη στη δημιουργία μιας επαγγελματικής καριέρας σαν ζωγράφος και παράλληλα, αποτελεί ένα από τα πρώτα δείγματα καμβά, που συνδυάζει την ιστορία με τη θρησκεία και την μυθολογία.

Ο Γκόγια ζωγράφισε την ιστορική σκηνή κατά τη διάρκεια της διετούς διαμονής του στην Ιταλία και υπέβαλλε το έργο στον διαγωνισμό της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Πάρμας. Οι ιστορικές πηγές μας πληροφορούν ότι ο ζωγράφος έχασε το πρώτο βραβείο από τον Ιταλό συνάδελφό του Paolo Borroni, αλλά το έργο του έλαβε σημαντικούς επαίνους από τον Τύπο της εποχής για την άριστη τεχνική του.

Ο Francisco José de Goya y Lucientes, όπως είναι το πλήρες όνομά του υπήρξε ζωγράφος της βασιλικής αυλής της Ισπανίας, προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε τρεις γενιές μοναρχών και θεωρείται ο σπουδαιότερος Ισπανός καλλιτέχνης, από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 19ου.

Το έργο του, που ανήκει στην περίοδο του ροκοκό και του ρομαντισμού, περιλαμβάνει περισσότερους από 700 πίνακες ζωγραφικής, 900 σχέδια και σχεδόν 300 χαρακτικά, που στο σύνολό τους χαρακτηρίζονται από καινοτομίες και ρηξικέλευθα στοιχεία σύνθεσης.

Αν και υπήρξε διακεκριμένος και αναγνωρισμένος καλλιτέχνης στην Ισπανία, η φήμη του εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη αρκετές δεκαετίες μετά το θάνατό του. Κατά το 19ο αιώνα, το έργο του εκτιμήθηκε από τους ζωγράφους του ρομαντισμού, με κύριο θαυμαστή του τον Ευγένιο Ντελακρουά, ενώ την ίδια στάση τήρησαν καλλιτέχνες και θεωρητικοί της τέχνης του 20ού αιώνα, με αποτέλεσμα να αναγνωρίζεται σήμερα ως ένας από τους μείζονες ζωγράφους όλων των εποχών, καθώς και ένας εκ των πρώτων «μοντέρνων» καλλιτεχνών.

Πηγή: artnews | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Francisco Goya, Aníbal vencedor que por primera vez mira a Italia desde los Alpes, 1771, COURTESY MUSEO NACIONAL DEL PRADO