Η έκθεση διοργανώθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και επιχειρεί να αναδείξει τους δεσμούς που ενώνουν την Ελλάδα με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, ακολουθώντας κυρίως το νήμα των σχέσεων Παρισιού και Αθήνας.

Ένα νήμα που ξεκινά με την επίσκεψη των ευρωπαίων περιηγητών του 17ου και 18ου αι. στα ελληνικά εδάφη, συνεχίζεται με τη στήριξη που προσέφεραν στον ελληνικό αγώνα οι λαοί της Ευρώπης, ακολουθεί τη δημιουργία του νέου κράτους και της πρωτεύουσάς του υπό την επίδραση του νεοκλασικισμού και σηματοδοτείται από τη δημιουργία αρχαιολογικών ιδρυμάτων, όπως η Γαλλική Σχολή το 1846.

Στο σκεπτικό της έκθεσης και την επιλογή των έργων, το Μουσείο Μπενάκη συνεργάστηκε στενά με τον επιμελητή της Jean-Luc Martinez, πρόεδρο-επίτιμο διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου σε όλο το χρονικό διάστημα της προετοιμασίας της.

Η αυλική ενδυμασία που καθιέρωσε η βασίλισσα Όλγα. Ανήκε στη Σοφία Αλεξάνδρου Σούτζου, κυρία επί των τιμών της βασίλισσας Σοφίας Αθήνα, 1880, Μουσείο Μπενάκη ΦΟΡ 271

Το Μουσείο Μπενάκη συμμετέχει στην έκθεση με συνολικά 100 αντικείμενα από τις συλλογές Νεοελληνικού Πολιτισμού, Ζωγραφικής, Χαρακτικών και Σχεδίων και Μεταβυζαντινής Τέχνης, καθώς και τεκμήρια από τα Φωτογραφικά Αρχεία και τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής.

Σημαντική, επίσης, είναι η συμβολή του στον πλούσιο κατάλογο της έκθεσης με τρία πρωτότυπα επιστημονικά δοκίμια από τους επιμελητές του Μουσείου Μπενάκη:

Πολύνα Κοσμαδάκη, Επιμελήτρια Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, Υπεύθυνη Τμήματος Ζωγραφικής, Χαρακτικών και Σχεδίων,
«Au profit des Grecs», Paris, 1826: l’ éclosion romantique à l’ exposition philhellène
Ξένια Πολίτου, Επιμελήτρια Τμήματος Νεοελληνικού Πολιτισμού Αιγέας ΑΜΚΕ
Le vétement grec modern: l’ assemblage des traditions
και Αλίκη Τσίργιαλου, Υπεύθυνη Φωτογραφικών Αρχείων
Athènes vue par les phtographes du XIXe siècle.

Στην επιστημονική επιτροπή της έκθεσης του Λούβρου, από το Μουσείο Μπενάκη συμμετέχουν οι:
Γιώργης Μαγγίνης, Επιστημονικός Διευθυντής
Ειρήνη Γερουλάνου, Πρόεδρος Διοικητικής Επιτροπής
Πολύνα Κοσμαδάκη, Επιμελήτρια Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, Υπεύθυνη Τμήματος Ζωγραφικής, Χαρακτικών και Σχεδίων
Ξένια Πολίτου, Επιμελήτρια Τμήματος Νεοελληνικού Πολιτισμού Αιγέας ΑΜΚΕ
Τάσος Σακελλαρόπουλος, Υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων