Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει τη «Δωρεά Μέντη. Πρωτοβουλία για τη διατήρηση παραδοσιακών …

τεχνικών» στον ανακαινισμένο χώρο της βιοτεχνίας Μέντη.

Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 2 Δεκέμβρη 2012, ώρα 12:00, στο Κτήριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη.

Ο ίδιος ο χώρος της «Δωρεάς Μέντη» (Πολυφήμου 6, Πετράλωνα) θα είναι ανοικτός την ημέρα των εγκαινίων από τις 11:00 έως τις 18:00.

Τα προϊόντα των επιχειρήσεων ΜΕΝΤΗΣ Ε.Π.Ε. στόλισαν για πάνω από ενάμιση αιώνα θεατρικά κοστούμια. ιερατικά άμφια, στρατιωτικές στολές, παραδοσιακές ενδυμασίες, καθώς και δημιουργίες μεγάλων γνωστών οίκων μόδας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για την παλαιότερη εμπορική και βιοτεχνική επιχείρηση της χώρας, η οποία λειτουργούσε από το 1867 έως το 2011.

Μετά το αναγκαστικό κλείσιμο της επιχείρησης το 2011, το Μουσείο Μπενάκη αποδέχτηκε τη γενναιόδωρη προσφορά της οικογένειας Μέντη, με σκοπό να δημιουργήσει ένα χώρο που θα αποτελεί ένα ζωντανό εργαστήριο-μουσείο, διασώζοντας με τον τρόπο αυτό μια τεχνογνωσία υπό εξαφάνιση.

Στόχος είναι ο χώρος να δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει τη λειτουργία της ιστορικής βιοτεχνίας, παρακολουθώντας όλα τα στάδια της επεξεργασίας του μεταξιού και της κατασκευής των κλώστινων τεχνουργημάτων για τα οποία φημίζεται η επιχείρηση. Ταυτόχρονα, το νέος αυτός χώρος φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν πυρήνα διατήρησης των παραδοσιακών τεχνικών που σχετίζονται με την επεξεργασία των νημάτων, την υφαντική και την κεντητική.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΔΩΡΕΑΣ ΜΕΝΤΗ

Ξεναγήσεις στο χώρο της βιοτεχνίας
2 Δεκέμβρη 2012, 11.00 – 18.00

Έκθεση «Ανοίγει ξανά ο Μέντης!»
Εγκαίνια: 2 Δεκέμβρη 2012, 11.00 – 18.00
Διάρκεια: 6 Δεκεμβρίου 2012 – 13 Ιανουαρίου 2013
(Κτήριο οδού Πειραιώς)

Το Πωλητήριο του Μουσείου παρουσιάζει έκθεση με έργα 47 καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη προϊόντα της βιοτεχνίας Μέντη για να δημιουργήσουν αντικείμενα σύγχρονης αισθητικής.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

B612, Carlsson Inger, Dantan Ghislaine, Kondylatos Pericles, Lakah Paula, Lambert Anna-Maria, Marengo Valentino, Polac Juliette, Thetis Authentics, Ανέστη Κατερίνα, Βαλσαμάκη Άρτεμις, Βογιατζή Φανή, Γαβριηλίδου Βάσια, Γαλάνη-Κρητικού Μαίρη, Γενάρης Δημήτρης, Γεωργούλη Θάλεια-Μαρία, Γιαννοπούλου Μαρία, Γιασεμί Ν.Κ., Γκόνου Ειρήνη, Γκούμας Άκης, Δάρρα Χριστίνα, Διαμαντοπούλου Αλεξάνδρα, Ζάννος Σταμάτης, Θεοχαράκη Άννα, Καλημέρη Κατερίνα, Κανίνια Εριφύλλη, Καρακαλπάκη Χριστίνα, Καρούσου Κατερίνα, Κούκος Σπύρος, Κούμπα Αλεξάνδρα, Κρητικού Ίρις, Λειβαδά Ιόλη, Λουκία, Λουκίδης Πρόδρομος, Μαριόλου Βάγγυ, Μπασκλαβάνη Ολυμπία, Μπόλμπαση Βάσω, Μύριαμ Εβίτα, Μωραΐτη Κατερίνα, Ντάσσιος Δημήτρης, Περιβολάρη Κική, Πολυξά Μαρία, Σιδηροπούλου Κική, Σπυρίδωνος Καλλιρρόη, Τσουκαλά Αλεξάνδρα, Χρυσαΐτη Αγγέλα, Χρυσάκη Μαργαρίτα.

Bazaar προϊόντων
2 Δεκεμβρίου 2012, 11:00-18:00 (Κτήριο Οδού Πειραιώς & Κτήριο Δωρεάς Μέντη, Πολυφήμου 6)
3-7 Δεκεμβρίου 2012, 10:00-15:00 (Κτήριο Δωρεάς Μέντη, Πολυφήμου 6)

Στο μεγάλο bazaar θα διατίθεται προς πώληση το αποθηκευμένο εμπόρευμα της νηματουργίας Μέντη. Το κοινό θα μπορεί να προμηθευτεί τα προϊόντα της βιοτεχνίας σε προνομιακές τιμές.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κλωστές, χρώματα και φως»
2 Δεκεμβρίου 2012, 11:00-18:00 (Κτήριο Οδού Πειραιώς)

Ειδικά για την ημέρα των εγκαινίων τα παιδιά που θα συνοδεύουν τους γονείς τους, θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με τα υλικά που παρήγε η παραδοσιακή βιοτεχνία.
Με την καθοδήγηση της καλλιτέχνιδας Άννας Θεοχαράκη, θα συνθέσουν τις δικές τους δημιουργίες και θα αφήσουν το φως να τις μεταμορφώσει.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

1. Η σήμανση στην πρόσοψη της Δωρεάς Μέντη. Φωτ.: Νικολέττα Μέντη
2. Ο χώρος του πωλητηρίου, στο μπροστινό τμήμα του κτηρίου. Διαμορφώθηκε με τον εξοπλισμό του παλαιού καταστήματος της επιχείρησης, στην οδό Ρόμβης, δωρεά της οικογένειας Μέντη στο Μουσείο Μπενάκη. Φωτ. Ντόρα Πικιώνη
3. Ο ανακαινισμένος χώρος της βιοτεχνίας με τα μηχανήματα επεξεργασίας του μεταξιού. Φωτ. Ντόρα Πικιώνη
4. Μεταξωτά νήματα της βιοτεχνίας Μέντη. Φωτ. Ντόρα Πικιώνη

Δωρεά Μέντη
Πολυφήμου 6

210 3478 792

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Δευτ. – Παρ.: 10.00-18.00
Σαβ., Κυρ. : ΚΛΕΙΣΤΑ
Είσοδος ελεύθερη