Ο άνδρας, η φωτογραφία του οποίου όταν ήταν μωρό κοσμεί το εξώφυλλο του άλμπουμ των Nirvana “Nevermind”, ένα από τα πιο διάσημα άλμπουμ στην ιστορία της ροκ, υπέβαλε χθες μήνυση εναντίον του συγκροτήματος με την κατηγορία της παιδικής πορνογραφίας, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Φωτογραφιζόμενος το 1991 σε ηλικία τεσσάρων μηνών, ο Σπένσερ Έλντεν εμφανίζεται γυμνός μέσα σε μια πισίνα, με το βλέμμα του σε ένα χαρτονόμισμα ενός δολαρίου κρεμασμένο σε ένα αγκίστρι. Με θρυλικά μουσικά κομμάτια όπως το “Smells Like Teen Spirit”, το άλμπουμ πούλησε πάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα, και αποτελεί ένα σημείο αναφοράς στη ροκ και ποπ κουλτούρα.

Εκείνη την εποχή, ούτε ο Έλντεν ούτε οι γονείς του «υπέγραψαν κάποιο έγγραφο που να εξουσιοδοτεί τη χρήση των φωτογραφιών του Σπένσερ ή της εικόνας του, και σίγουρα όχι για την εμπορική εκμετάλλευση εικόνων παιδικής πορνογραφίας», σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Photo Credits: John Chapple

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο, μη σεξουαλικές φωτογραφίες βρεφών δεν θεωρούνται κατά γενικό κανόνα παιδική πορνογραφία.

Ο Σπένσερ Έλντεν, σήμερα 30 ετών, δεν έλαβε ποτέ χρήματα για αυτήν τη φωτογραφία και ζητά αποζημίωση 150.000 δολαρίων από καθέναν από τους 15 κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένων των μελών του συγκροτήματος που ζουν ακόμη όπως ο Ντέιβ Γκρολ, ο Κριστ Νοβοσέλιτς αλλά και από τους κατόχους των δικαιωμάτων του τραγουδιστή Κερτ Κομπέιν που πέθανε το 1994 και του φωτογράφου Κερκ Γουέντλε.

Οι εν λόγω φωτογραφίες «έδειξαν με ασελγή τρόπο τα γεννητικά όργανα του Σπένσερ, από την εποχή που ήταν βρέφος μέχρι σήμερα», υπογραμμίζει η μήνυση, που κατατέθηκε στο δικαστήριο στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο Σπένσερ Έλντεν υπέστη «ακραία και συνεχή ψυχική οδύνη» ως αποτέλεσμα της δημοσίευσης της εικόνας.

Ο Σπένσερ Έλντεν έχει πραγματοποιήσει επετειακές φωτογραφίσεις για τα 10, 20 και 25 χρόνια από την κυκλοφορία του άλμπουμ, ποζάροντας στην ίδια πισίνα αλλά φορώντας αυτή τη φορά μαγιό.

Εκπρόσωποι των μελών των Nirvana και του στούντιο τους δεν έχουν ακόμη σχολιάσει την μήνυση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ