Το μονοπάτι των αρωμάτων είναι μία από τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδόσεων Ψυχογιός, μια επιλογή που προσωπικά με ξάφνιασε ιδιαίτερα, καθότι η συγγραφέας του είναι Ιταλίδα.

Και παρά που η λογοτεχνία της γειτονικής μας χώρας -ίσως και συγγενής μας σε πολλά σημεία- έχει επιδείξει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα δείγματα γραφής, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δεν θα λέγαμε πως βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των εκδοτικών. Όπως και να ΄χει, και όσον αφορά το συγκεκριμένο βιβλίο, οφείλω να ομολογήσω πως αφηγείται μια πολύπλευρη και ιδιαίτερα τρυφερή ιστορία, μια ιστορία που έχει πολλά μηνύματα να περάσει και που κρύβει μέσα της αλήθειες οι οποίες, έστω και μέσα από ένα πλαίσιο υπερβολής κάποιες φορές, παραμένουν αληθινές στο σύνολό τους.

Η Έλενα είναι μια γυναίκα που στα είκοσι έξι της χρόνια έχει αναγκαστεί να σηκώσει πολύ μεγάλα βάρη στις πλάτες της. Έχει ένα μοναδικό χάρισμα, που στην αρχή της ζωής της αρνιόταν να αποδεχτεί, το οποίο της επιτρέπει να ξεχωρίζει, να ανακαλύπτει, αλλά και να συνδυάζει μυρωδιές δημιουργώντας μοναδικά αρώματα. Και μπορεί το δώρο αυτό που της χάρισε ο Θεός να μην φαντάζει και τόσο σπουδαίο, είναι όμως εκείνο που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή της, που θα την οδηγήσει σε μονοπάτια που θα αλλάξουν την ίδια και την καθημερινότητά της και, τελικά, θα την βοηθήσουν να βρει τη δικιά της ευτυχία και να επουλώσει τις πληγές ενός παρελθόντος που χάραξαν βαθιά μέσα της οι ίδιοι οι γονείς της, αλλά και ο άντρας με τον οποίο επέλεξε να μοιραστεί τη ζωή της και την πρόδωσε. Μια προδοσία που θα την οδηγήσει στη Φλωρεντία, στο σπίτι της γιαγιάς της, μαθαίνοντας την τέχνη που θα την αλλάξει.

Η συγγραφέας έχει σκιαγραφήσει πολύ όμορφα την Έλενα και έχει χτίσει ένα ισχυρό υπόβαθρο στο παρελθόν της, πάνω στο οποίο καλείται να φτιάξει το μέλλον της. Η Έλενα είναι μια γυναίκα που παρά την δύναμη που κρύβει μέσα της, έχει μεγαλώσει μέσα στην συναισθηματική ανασφάλεια, τον πόνο, την απόρριψη και την προδοσία. Ο πατέρας της την αντιμετώπιζε ανέκαθεν σαν ένα λάθος στη ζωή του, η μητέρα της την εγκατέλειψε και ο άντρας της πρόδωσε την εμπιστοσύνη της. Κλεισμένη στον εαυτό της, θα προσπαθήσει να αρχίσει από το μηδέν και καθοριστικό ρόλο στο να το πετύχει αυτό θα παίξει η γιαγιά της, ένας υπέροχος άνθρωπος, μια προσωπικότητα σύμβολο που υμνεί την αγάπη, την πίστη στους ανθρώπους αλλά και στην ίδια τη ζωή που πάντα δίνει ευκαιρίες, αρκεί να είσαι πρόθυμος να τις αρπάξεις και να τις εκμεταλλευτείς ώστε να φέρεις το χαμόγελο στα χείλη σου και την ελπίδα στην καρδιά σου.

Το μυθιστόρημα είναι καλογραμμένο και η γλώσσα που χρησιμοποιεί η συγγραφέας είναι απλή, άμεση και σύγχρονη, όπως και η ιστορία που αφηγείται, μια ιστορία που θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να ζήσει ο καθένας από εμάς. Ταξιδεύοντάς μας σε μοναδικές πόλεις με υπέροχη ιστορία, όπως είναι η Φλωρεντία και το Παρίσι, μας αφηγείται το οδοιπορικό ενός ανθρώπου προς την αυτογνωσία, την συγχώρεση και την αποδοχή, μα πάνω απ’ όλα στην θέλησή του να ξαναρχίσει να ζει, όχι αρνούμενος τα λάθη του, αλλά μαθαίνοντας μέσα από αυτά, και όχι αποδεχόμενος τα λάθη των άλλων που με το έτσι θέλω του τα επέβαλλαν ως βιώματα. Οι περιγραφές είναι τόσο ζωντανές που πολλές φορές αισθάνεσαι πως ταξιδεύεις μαζί με την Έλενα, ενώ σχεδόν μπορείς να μυρίσεις τα αρώματά της που σαν να κρύβουν μέσα τους όλες τις αλήθειες του κόσμου.

Συνοψίζοντας, “Το μονοπάτι των αρωμάτων” είναι ένα μυθιστόρημα στο οποίο, ναι μεν μπορούμε να διακρίνουμε κάποιες υπερβολές, χωρίς ωστόσο αυτές να γίνονται ενοχλητικές. Εικόνες, συναισθήματα και αρώματα, ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες της Caboni και εμείς, θέλοντας και μη, γινόμαστε μέρος της ιστορίας αυτής που με τον πιο απλό τρόπο, μιλάει για τα σπουδαιότερα πράγματα που μπορεί κάθε άνθρωπος να βιώσει σε αυτή τη ζωή. Η πίστη στον εαυτό μας, η επιθυμία μας να αλλάξουμε, η δύναμη ψυχής που ο καθένας μας κρύβει μέσα του, είναι μόνο μερικά από αυτά, ενώ η αγάπη, η φιλία και ο έρωτας, βρίσκονται πάντα στο προσκήνιο προκαλώντας μας να τα αποδεχτούμε και να τα κάνουμε μέρος του όλου μας.Μια τρυφερή, ανθρώπινη ιστορία, δοσμένη με χιούμορ, αλήθεια και τρυφερότητα, που δεν γίνεται να μην σε αγγίξει.

Το βιβλίο της Cristina Caboni, Το μονοπάτι των αρωμάτων, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.