Δήμος Αθηναίων, οικογένεια Βαρδινογιάννη και Μπάμπης Βωβός με ένα κοινό σκοπό: να «αναπλάσουν» την ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα, χτίζοντας το νέο γήπεδο του ΠΑΟ, το γήπεδο μπάσκετ του «ερασιτέχνη» ΠΑΟ, αλλά και ένα εμπορικό κέντρο 70.000 τ.μ., σε χώρο που από το 1995 είναι χαρακτηρισμένος πράσινος.

Οι περιοχές Ελαιώνας, Κεραμεικός, Βοτανικός και Μεταξουργείο βρίσκονται εδώ και αρκετούς μήνες στα χαμένα, αφού οι σκέψεις, οι μελέτες, οι διαδικασίες και οι κινήσεις για την αξιοποίησή τους μοιάζει για άλλους απλώς άδικη, για άλλους τρομερή και για λίγους «ωφέλιμη».

Στην περιοχή σήμερα υπάρχουν ήδη βιοτεχνίες και βιομηχανίες, οι σπουδαιότερες από αυτές η κλωστοϋφαντουργία ΕΤΜΑ, η οποία απασχολούσε 1.800 εργάτες, και η χαρτοποιία «Κεφαλάς» (η γνωστή Softex).

Με το Προεδρικό Διάταγμα του 1995, το οποίο χαρακτήριζε την περιοχή ως περιοχή πράσινου, η κατάσταση άρχισε σταδιακά να αλλάζει. Δεσμεύτηκαν περιουσίες, οι λίγοι κάτοικοι δεν µπορούσαν ούτε να χτίσουν, ούτε να πουλήσουν.

Το Π.Δ. δεν εφαρμόστηκε ούτε στο ελάχιστο και δεν δημιουργήθηκε καμία υποδομή από την πολιτεία, ώστε να υπάρξει πράσινο.

Το αποτέλεσμα ήταν ο μαρασμός της περιοχής, καθώς οι κάτοικοι και οι βιοτεχνές αποφάσισαν να εγκαταλείψουν ό,τι είχαν εκεί, αφού έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχαν ούτε δρόμοι, ούτε καν σωστό σύστημα αποχέτευσης.

Το πράσινο που προέβλεπε το Π.Δ. του 1995 σήμερα μεταφράζεται σε γήπεδο, εμπορικό κέντρο, γήπεδο μπάσκετ, πάρκινγκ… Δηλαδή, τσιµέντο στο σύνολο.

Όσοι ζουν «απ\’ έξω» την κατάσταση της περιοχής, αυτό που αντιλαμβάνονται είναι ότι πρόκειται να γίνει μία σπουδαία αναβάθμιση, η οποία θα τραβήξει την προσοχή και τον ενδιαφέρον.

Όμως, για τους λιγοστούς κατοίκους πρόκειται για ένα τερατούργηµα, ένα κουτί, το οποίο και αυτό θα τους «κόβει την αναπνοή», όπως έγινε τόσα χρόνια με την ΕΤΜΑ.

Παρόλο, που τα επίσημα σχέδια για την ανάπλαση προβλέπουν ότι οι περιοχές πρασίνου θα καταλαμβάνουν 2.320 στρ. ποσοστό δηλ. 30% του συνόλου της περιοχής, το οποίο θα αυξηθεί ακόμα κατά 1100 στρ. περίπου (14%) από την υποχρεωτική φύτευση ακάλυπτων τμημάτων των ιδιωτικών γηπέδων και την απομάκρυνση σε β\’ φάση των μονάδων ΕΤΜΑ, ΚΟΠΑΛΙΝ, τμήματος της SOFTEX, κ.α., το πράσινο που θα υπάρχει συνολικά θα προέρχεται από τις φανέλες των φιλάθλων…