Γνωστό παγκοσμίως για τη μεγάλη του συλλογή που περιλαμβάνει «5.000 χρόνια τέχνης που καλύπτουν όλες τις κουλτούρες και τις χρονικές περιόδους» το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε πως πλέον διαθέτει ελεύθερη πρόσβαση σε 400.000 εικόνες από τα έργα τέχνης της συλλογής του χωρίς κανένα περιορισμό.

Η νέα αυτή η πρωτοβουλία που ονομάζεται «Open Access», επιτρέπει  σε όλους μας να έχουμε εύκολη πρόσβαση στις εικόνες των έργων για οποιοδήποτε σκοπό συμπεριλαμβανομένου και της εμπορικής ή και μη εμπορικής χρήσης, χωρίς χρέωση και χωρίς να απαιτείται άδεια από το μουσείο. Τα διαθέσιμα έργα αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών ρευμάτων, ύφους και στυλ. Επίσης, σε αυτή τη μεγάλη διαδικτυακή συλλογή συμπεριλαμβάνονται από εικονικά έργα του Κλωντ Μονέ και του Βίνσεντ Βαν Γκογκ μέχρι και ρούχα εποχής, καθώς και πανοπλίες ιπποτών.

Το Met ξεκίνησε αυτή τη πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Creative Commons, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση  που στοχεύει στην προώθηση της νόμιμης κατανομής και διανομής πληροφοριών, ιδεών και εικόνων μέσω των δωρεάν και εύχρηστων αδειών πνευματικής ιδιοκτησίας της.

«Η κοινή χρήση είναι ένας θεμελιώδης λίθος για το πως προωθούμε την ανακάλυψη, την καινοτομία και τη συνεργασία στην ψηφιακή εποχή», δήλωσε ο Ryan Merkley, Διευθύνων Σύμβουλος της Creative Commons. «Το Met έχει δώσει στον κόσμο ένα σημαντικό δώρο: Το Μεγαλύτερο Μουσείο Τέχνης στη Βόρια Αμερική έχει εξαλείψει τα εμπόδια που διαφορετικά θα απέτρεπαν την πρόσβαση χιλιάδων χρηστών στο περιεχόμενό του και παράλληλα κάλεσε ολόκληρο τον κόσμο να χρησιμοποιήσει, να γνωρίσει και να παραλλάξει τις τεράστιες συλλογές του χωρίς περιορισμούς.»

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις εικόνες χωρίς περιορισμούς εδώ. 


Μερικά από τα έργα με ελεύθερη πρόσβαση:

Study for “A Sunday on La Grande Jatte” | 1884
Bedroom from the Sagredo Palace
ca. 1720 or later
Ia Orana Maria (Hail Mary), 1891 | Paul Gauguin
Self-Portrait with a Straw Hat (obverse: The Potato Peeler), 1887 | Vincent van Gogh
Afternoon dress ca. 1855 | French