Το eclipses group theater παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση της Νοτιοαφρικανής Ρεζά Ντε Βετ με τίτλο «Το μαύρο νερό»…

…  από τις  15 Δεκεμβρίου και για λίγες μόνο παραστάσεις στο studio Vis Motrix, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00
 

Το έργο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διαδραματίζεται σε μια απομονωμένη αγροτική φάρμα και ακολουθεί τις ζωές δύο ορφανών αδελφών (ενός αγοριού κι ενός κοριτσιού), που μεγάλωσαν χωρίς γονική επιτήρηση, αρνούμενοι την πραγματικότητα και δημιουργώντας έναν αλλόκοτο κόσμο για να ζήσουν σε αυτόν. Στην απουσία των γονέων, τα παιδιά αναλαμβάνουν συχνά να τους υποδυθούν ή μάλλον να μετενσαρκωθούν σε αυτούς, διαιωνίζοντας έτσι τον κύκλο της Αμαρτίας-Τιμωρίας. Η άφιξη ενός δικηγόρου θα αναστατώσει, θα αμφισβητήσει, θα θελήσει να αλλάξει αυτόν τον κόσμο, «να τα καταστρέψει όλα». Τέταρτο πρόσωπο στο έργο, η νταντά. Ένας άγρυπνος παρατηρητής, μια «σκιά» που διέπει όλο το έργο με ένα μυστήριο και μια σχεδόν ιερή δύναμη. Το έργο διαθέτει τόσο στοιχεία δράματος, όσο και αρχετυπικούς συμβολισμούς που παραπέμπουν στις μεγάλες αρχαίες τραγωδίες. “το μαύρο νερό” διέπεται από μια αλλόκοτη ατμόσφαιρα μυστηρίου, με έντονες νότες μαγικού ρεαλισμού και μαύρης κωμωδίας.

 
Ταυτότητα της παράστασης
Συγγραφέας: Ρεζά Ντε Βετ
Μετάφραση / Σκηνοθεσία: Ελεονώρα Αϊβαζίδου
Σκηνικό / Κοστούμια: Μαρίνα Γκούμλα
Μουσική: Μιχάλης Σιώνας
Σχεδιασμός Φωτισμών: Πολύβιος Σερδάρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ματίνα Κουλουριώτη
Οργάνωση Παραγωγής: Χρήστος Αθηνέλης

 
Ηθοποιοί: (Με σειρά εμφάνισης) Μαρία Χατζηϊωαννίδου, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Mάρα Τσικάρα, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης

Σημείωμα Σκηνοθέτη
Η συνάντηση με το Έργο της Ρεζά Ντε Βετ είναι μια αποκάλυψη. Από τις πρώτες τις αράδες κιόλας εισάγει τον αναγνώστη στον κόσμο της, έναν κόσμο μαγικό και ταυτόχρονα βαθιά αληθινό. Τα έργα της αντανακλούν τη γοητεία της μυστηριακής διάστασης της ζωής, των άγνωστων πτυχών του ασυνείδητου, αγγίζοντας αρχέγονα ένστικτα και ανείπωτες φαντασιώσεις. Οικεία οικοδομήματα ταυτότητας υπονομεύονται. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Είναι σαν δυνάμεις του ασυνείδητου να εξελίσσονται μέσα στο κυρίαρχο έδαφος υπό την επιτήρηση και τον έλεγχο του συνειδητού μυαλού. Στην πραγματικότητα είναι οι δυνάμεις εκείνες που αναβλύζουν από το ασυνείδητο που κατέχουν την δύναμη. Όπως αναφέρει η ίδια η Ρεζά Ντε Βετ: “Δεν μπορείς να χαρτογραφήσεις το ασυνείδητο γιατί δεν το γνωρίζεις. Το γνωρίζεις όμως κάπως, όταν ξεσπά μέσα σου, όταν γλιστράει πάνω από πίσω σου και σε χτυπάει στο κεφάλι. Έτσι γνωρίζεις αν κάτι έχει καταπιεστεί. Συνεχίζει να έρχεται παρενοχλώντας την ομιλία σου από μέσα. Αν καταπιέσεις κάτι θα σε συντρίψει. Οποιαδήποτε βαθιά καταστολή που δεν αντιμετωπίζεται ποτέ, θα σε καταστρέψει.”
Ελεονώρα Αϊβαζίδου

 
Η συγγραφέας:
Η Reza De Wet είναι μια Νοτιοαφρικανή θεατρική συγγραφέας που γεννήθηκε στη Senekal, μια μικρή πόλη στο Free State της Νότιας Αφρικής και απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2012. Εργάστηκε εκτεταμένα ως ηθοποιός και διδαξε στο τμήμα Θεάτρου του Rhodes University στο Grahamstown. Υπήρξε μια παραγωγικότατη συγγραφέας (έγραψε δώδεκα έργα σε δεκαπέντε χρόνια- πέντε στα Αγγλικά και επτά στα Αφρικάανς). Έχει κερδίσει τα περισσότερα λογοτεχνικά και θεατρικά βραβεία από κάθε άλλο Νοτιοαφρικανό συγγραφέα. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Η.Π.Α. στην Αυστραλία, στην Τσεχία, στην Ολλανδία και στην Ελλάδα και έχουν μεταφραστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

 
Το eclipses group theaterΙδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη την Άνοιξη του 2012. Το «π-Roject» ήταν η πρώτη παραγωγή του θεάτρου και παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη και στο Μόντρεαλ την Άνοιξη του 2011. Τα μέλη του eclipses group theater δραστηριοποιούνται την τρέχουσα περίοδο σε δύο ανεξάρτητους πυρήνες , εκ των οποίων ο ένας εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ενώ ο άλλος στη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας τις δικές τους αυτόνομες παραγωγές. Εντούτοις, υπάρχει η προοπτική συνεργασίας όλων των μελών για ένα κοινό εγχείρημα στο άμεσο μέλλον. Τα ιδρυτικά μέλη του eclipses group theater είναι: Ελεονώρα Αϊβαζίδου, Χρήστος Αθηνέλης, Μαρίνα Γκούμλα, Ιωάννα Κατσαρού, Δημήτρης Μποζίνης, Νίκος Νικολαϊδης, Νίκος Ορτετζάτος, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Σοφία Τσεκούρα.