Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, το έργο «Το Κύμα» του Ρον Τζόουνς, στο νέο

Υπερώο της Eταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, από την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013.

Το Κύμα βασίζεται σε ένα πραγματικό πείραμα που διεξήγε με τους δεκαπεντάχρονους μαθητές του ο συγγραφέας Ρον Τζόουνς, ως καθηγητής ιστορίας στο Λύκειο Κάμπερλι, στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια το 1967. Ένα πείραμα που, διερευνώντας τον φασισμό, είχε ως στόχο να αποδείξει ότι οι άνθρωποι μετατρέπονται εύκολα σε όχλο που μπορεί να χειραγωγηθεί. Ένα παιχνίδι ρόλων, που γρήγορα έλαβε τεράστιες διαστάσεις ξεφεύγοντας από κάθε έλεγχο…

Το πείραμα του «Τρίτου κύματος» αποτέλεσε το θέμα της κινηματογραφικής ταινίας Το Κύμα (Die Welle), του ντοκιμαντέρ Lesson Plan, καθώς και του μυθιστορήματος του Τοντ Στράσερ, «Το Κύμα», το οποίο  έχει μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε 23 γλώσσες και έχει προταθεί ως κείμενο ανάγνωσης σε σχολεία της Γερμανίας και του Ισραήλ. Ο Ρον Τζόουνς, μεταφέροντας την προσωπική εμπειρία του από το πείραμα, έγραψε το αντίστοιχο θεατρικό κείμενο, το οποίο παρουσιάζεται από το ΚΘΒΕ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας Μετάφραση: Ελπίδα ΒιάννηΣκηνικά: Κώστας ΑρώνηςΚοστούμια: Χρήστος ΜπρούφαςΜουσική: Γιώργος ΧριστιανάκηςΦωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Κίνηση: Κώστας Γεράρδος
Βίντεο: Γιάννης ΠειραλήςΒοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Γρίβα
Οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Ζαχαροπούλου

ΔΙΑΝΟΜΗ: 
Δημήτρης Σιακάρας (Κύριος Τζόουνς), Έκτωρ Καλούδης (Ο Διευθυντής του σχολείου), Μαρία Καραμήτρη (Κυρία Τζόουνς), Πάολα Μυλωνά (Βίκυ), Χρύσα Τουμανίδου (Όλγα), Ανδρέας-Άγγελος Καρανικόλας (Χρόνης), Χάρης Παπαδόπουλος (Βίκτωρ), Τρυφωνία Αγγελίδου (Μάρτα), Λίλα Βλαχοπούλου (Ζωή), Ελένη Κιλινκαρίδου (Νατάσα), Γιάννης Σαμψαλάκης (Άκης).

Στην παράσταση συμμετέχουν οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ: Σταυριάννα Παπαδάκη (Ειρήνη), Ελένη Μισχοπούλου (Κατερίνα), Γιάννης Κολόι (Αρτάν), Αίγλη Κατσίκη (Κάτια), Θανάσης Ρέστας (Ηλίας).