Μετά από δύο θεατρικές σεζόν που στέφθηκαν με απόλυτη εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία, το «Κτήνος στο Φεγγάρι», η παράσταση-σταθμός του

Θεάτρου Πορεία που σήμανε την αφετηρία του Θεατρικού Σχήματος «Δόλιχος» 12 χρόνια πριν και ξαναπαρουσιάστηκε από τους ίδιους συνεργάτες, αλλά από μία νέα σκοπιά το 2009, φιλοξενείται για λίγες μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Εγνατία Θεσσαλονίκης από 21 Δεκεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου.

Πιο επίκαιρο από ποτέ, το Κτήνος μιλάει για τα βαθιά τραύματα που άνοιξε η γενοκτονία των Αρμενίων και την πίκρα της μετανάστευσης. Στην Αμερική του 1920, ο Αράμ κι η Σέτα  αναγεννιούνται μέσα από τις στάχτες τους και ανακαλύπτουν την ουσία της ύπαρξης μέσα από την αποδοχή της ανεπάρκειάς τους. Μια αχτίδα φωτός στους σκοτεινούς καιρούς μας.

Σημείωμα σκηνοθέτη
 

«Στο Κτήνος στο Φεγγάρι» ένας άνδρας και μια γυναίκα αναζητούν τόπους να συνυπάρξουν και να επιβιώσουν σε μια ξένη χώρα.

Αλλά και να κλείσουν τις πληγές που άνοιξε μέσα τους το Ολοκαύτωμα των Αρμενίων.

Αλίμονο-κανένα από τα θέματά του δεν ξεπεράστηκε ούτε η συναισθηματική- και γιατί όχι- και η ποιητική του αξία δεν έδειξε να ξεθωριάζει.

Με χαρά θα επαναλάβω τη διδασκαλία αυτού του έργου, δέκα χρόνια μετά.

Ενός έργου που η πρώτη παρουσίαση όχι μόνο σήμανε πολλά για την καλλιτεχνική εξέλιξη όλων των συντελεστών του αλλά υπήρξε και η αφορμή  για τη δημιουργία ενός σχήματος του «Δόλιχου», που εκ τότε έκανε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πορεία στον ελληνικό θεατρικό χώρο.

Στάθης Λιβαθινός

Μετάφραση: Δημήτρης Τάρλοου
Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός
Σκηνικά –κουστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Haig Yazdjian
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Διανομή
 

Kύριος: Γιώργος Μπινιάρης
Αράμ Τομασιάν: Δημήτρης Τάρλοου
Σέτα Τομασιάν: Ταμίλλα Κουλίεβα
Βίνσεντ: Ρωμανός Μπολώτας

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Κυριακίδη