Στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας, την Κυριακή 17/7/2016 στις 21:30 στο μικρό θέατρο Πέτρας (σκηνή Πήτερ Μπρουκ) θα παρουσιαστεί η παράσταση με τίτλο «το Κτήνος στο Φεγγάρι» του Ρ. Καλινόσκι, σε μετάφραση του Δημήτρη Τάρλοου από τον ερασιτεχνικό θίασο «Αρσαβίρ Καζαντζιάν» του Πολιτιστικού Σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Χαμαζκαΐν».

Το Σωματείο «Χαμαζκαΐν», είναι το ελληνικό παράρτημα ενός Διεθνούς Σωματείου με μοναδικό σκοπό την διατήρηση της αρμενικής ταυτότητας των μελών και ταυτόχρονα τη διάδοση του πολιτισμού και των παραδόσεών μας μέσα στην Ελληνική επικράτεια, όπου και δραστηριοποιείται.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν τρία τμήματα στην Ελλάδα εξίσου δραστήρια: το χορευτικό, το θεατρικό και το χορωδιακό, στελεχωμένα όλα από εθελοντές ερασιτέχνες καλλιτέχνες αρμενικής καταγωγής.

Για πρώτη φορά την 90ετή ιστορία του το σωματείο Χαμασκαΐν, παρουσιάζει μια ελληνόφωνη παράσταση, με θέμα δύο επιζήσαντες της γενοκτονίας που προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητά τους μέσα σε μια ξένη χώρα, αγκιστρωμένοι όμως πεισματικά στα τραυματικά βιώματα που καθόρισαν τους χαρακτήρες τους.

Το έργο, αν και φέρει αρμένικο θέμα, αφορά στο σύνολο τους μετανάστες – πρόσφυγες, είναι πολύ επίκαιρο και αγγίζει με μεγάλη ευαισθησία την ιστορία τους. Η παράσταση έχει ήδη παιχτεί στην Αθήνα μια φορά και σημείωσε τεράστια επιτυχία και αποδοχή από τον κόσμο, παρά το γεγονός ότι παρουσιάστηκε από ερασιτεχνικό θίασο.

Οι συντελεστές της παράστασης είναι οι εξής:

Ηθοποιοί: Σαρκίς Μινασιάν, Αγκόπ Μπαρσαμιάν, Σάρα Μισσακιάν και Σαντ Ταβιτιάν
Σκηνοθεσία: Αλέξης Σαριγιάν
Μουσική: Χάικ Γιαζιτζιάν