Έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα πιο δυναμικά σχήματα μουσικής δωματίου στην Ευρώπη για τον διαυγή και μεστό του ήχο, τόσο στο κλασικό όσο και στο σύγχρονο ρεπερτόριο.

Αυτή τη φορά, τα μέλη του Κουαρτέτου Εγχόρδων Τετρακτύς (Γιώργος Παναγιωτίδης-βιολί, Κώστας Παναγιωτίδης-βιολί, Αλί Μπαζεγκμέζλερ-βιόλα, Δημήτρης Τραυλός-βιολοντσέλο) προτείνουν στο κοινό μια ξεχωριστή συνάντηση ανάμεσα στους βρετανούς συνθέτες Γιορκ Μπόουεν και Χέρμπερτ Χάουελς και στον κορυφαίο των Ρομαντικών Johannes Brahms. Τρεις μουσουργούς που έγραψαν όλοι κουιντέτα για έγχορδα και κλαρινέτο, έναν σπάνιο συνδυασμό οργάνων. Στο ρεσιτάλ του γνωστού σχήματος με τον αναγνωρισμένο κερκυραίο σολίστ, θα ακουστούν το Κουιντέτο-Φαντασία για μπάσο κλαρινέτο και κουαρτέτο εγχόρδων του Bowen, το Ραψωδικό Κουιντέτο για κλαρινέτο του Howells και το Κουιντέτο με κλαρινέτο σε σι ελάσσονα του Brahms.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Το εκλεκτικό και εκτενές ρεπερτόριο του Κουαρτέτου Τετρακτύς αντανακλά την αφοσίωση των μελών του στην ανάδειξη γνωστών αλλά και άγνωστων σελίδων της διεθνούς μουσικής εργογραφίας.

Στο ρεσιτάλ τους στο Μέγαρο, τα μέλη του επέλεξαν να ερμηνεύσουν τη Φαντασία-Κουιντέτο για μπάσο κλαρινέτο και κουαρτέτο εγχόρδων του Γιορκ Μπόουεν (1884-1961), «έναν από τους πολλά υποσχόμενους νεαρούς βρετανούς συνθέτες» της εποχής του, σύμφωνα με τον σπουδαίο Γάλλο μουσουργό Καμίγ Σαιν-Σανς. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά του έργα, φέρει ιμπρεσιονιστικές επιρροές και παρουσιάζει πρωτοτυπία όσον αφορά τον συνδυασμό των οργάνων. Ο Bowen το επεξεργάστηκε κατά την περίοδο 1933-6.

Ο Άγγλος Χέρμπερτ Χάουελς (1892-1983) ήταν σύγχρονος του Μπόουεν. Ο δημιουργός του Ραψωδικού Κουιντέτου για κλαρινέτο που θα ακουστεί στη συναυλία του Κουαρτέτου Τετρακτύς και του Κώστα Τζέκου στο Μέγαρο, ολοκλήρωσε τη σύνθεσή του στα 1919. Το έργο είναι επηρεασμένο από τη μουσική της εποχής των Τυδόρ και τη λαϊκή παράδοση της πατρίδας του Χάουελς, ενώ χαρακτηρίζεται από συχνές εναλλαγές στη μουσική ατμόσφαιρα, οι οποίες συντελούν στη δημιουργία μιας αίσθησης μυστηρίου στον ακροατή, όπως έλεγε και ο ίδιος ο συνθέτης.

Η βραδιά ολοκληρώνεται με ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της συνθετικής ωριμότητας του Johannes Brahms, το Κουιντέτο με κλαρινέτο σε σι ελάσσονα, το οποίο γράφτηκε στα 1891. Θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της μουσικής δωματίου, με τον γερμανό μουσουργό να συνδυάζει με αριστοτεχνικό τρόπο το σκοτεινό ηχόχρωμα του κλαρινέτου με τον οικείο ήχο του κουαρτέτου εγχόρδων.

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Τετρακτύς…

… απαρτίζεται από τους: Γιώργο Παναγιωτίδη (βιολί), Κώστα Παναγιωτίδη (βιολί), Ali Başeğmezler [Αλί Μπαζεγκμέζλερ] (βιόλα) και Δημήτρη Τραυλό (βιολοντσέλο). Έχει αναγνωριστεί διεθνώς για την τεχνική του αρτιότητα και την στιλιστική του κομψότητα, ενώ διακρίνεται για την εκφραστικότητα και το πάθος των ερμηνειών του.

Από την ίδρυσή του, το 2008, συμμετείχε στον κύκλο Rising Stars 2011-12 του European Concert Hall Organisation (ECHO), λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές. Το Τετρακτύς έχει εμφανιστεί σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών ανά τον κόσμο: Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης, Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ, Cité de la Musique του Παρισιού, Μουζίκφεραϊν Βιέννης, Μποζάρ των Βρυξελλών, Κονσέρτχαους Στοκχόλμης, L’Auditori της Βαρκελώνης, Philharmonie Κολωνίας, Λουξεμβούργου, Έλβα και Laeiszhalle Αμβούργου, Δημαρχείο και Αίθουσα Συναυλιών του Μπέρμιγχαμ, καθώς και στα διεθνή Φεστιβάλ Quatuors à Cordes du Luberon και Σύγχρονης Μουσικής «Φάρος» στην Κύπρο.

Ο κλαρινετίστας Κώστας Τζέκος…

… έχει δώσει συναυλίες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και έχει συμμετάσχει στα φεστιβάλ: Άκμπανκ-φεστιβάλ τζαζ στην Κωνσταντινούπολη, Φεστιβάλ Τεχνών στο Χέρρενχαουζεν (Αννόβερο), Διεθνής Ημέρα Μουσικής στο Χάυντ Παρκ του Λονδίνου, Φεστιβάλ Suså της Δανίας, Documenta 14 στο Κάσελ της Γερμανίας, Φεστιβάλ της Ραβέννας κ.ά. Έχει λάβει μέρος σε σύνολα μουσικής δωματίου και ως μέλος ορχήστρας ή σολίστ έχει συνεργαστεί με γνωστούς μαέστρους (Ρικκάρντο Μούτι, Λεωνίδας Καβάκος, Πιερ-Αντρέ Βαλάντ, Βλαντίμιρ Φεντοσέγεφ, Ζαν Ντερουαγιέ κ.ά.).

Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Η εμφάνιση του Κουαρτέτου Eγχόρδων Τετρακτύς και του κλαρινετίστα Κώστα Τζέκου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, η οποία συνεχίζεται τον Φεβρουάριο με τη βραδιά «Τραγούδια αγάπης», στην οποία συμμετέχουν η μετζοσοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη, ο βαρύτονος Βίτο Πριάντε και ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας (23/2/2022).

Τον Μάρτιο έχουν προγραμματιστεί τρία ακόμη ρεσιτάλ. Στο πρώτο (14/3/2022) εμφανίζονται η σοπράνο Λένια Ζαφειροπούλου, ο Φαίδων Mηλιάδης (βιολί), η Φανή Βοβώνη (βιολί), η Αγγέλα Γιαννάκη (βιόλα) και ο Αλέξης Καραϊσκάκης Νάστος (τσέλο), που παρουσιάζουν γαλλόφωνη μουσική. Στο δεύτερο (16/3/2022) λαμβάνουν μέρος οι λυρικοί ερμηνευτές Μυρσίνη Μαργαρίτη και Τάσης Χριστογιαννόπουλος –μαζί τους, ο Νίκος Αθηναίος στο πιάνο–, ενώ στην τρίτη συναυλία του κύκλου (23/3/2022) το Τρίο Παντούμ (Ανδρέας Παπανικολάου-βιολί, Άγγελος Λιακάκης-βιολοντσέλο, Τίτος Γουβέλης-πιάνο) ερμηνεύουν έργα Λιστ, Σνίτκε και Μέντελσον.

Διάρκεια: 95 λεπτά (με διάλειμμα)

*Στη συναυλία θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.