Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παρουσιάζει το βραβευμένο Κουαρτέτο Εγχόρδων Diotima σε μια μοναδική συναυλία τη Δευτέρα …

12 Δεκεμβρίου 2011 στις 20.30.

Το κουαρτέτο εγχόρδων Diotima τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό FNAPEC στο Παρίσι το 1999 και με το Βραβείο Σύγχρονης Μουσικής στο Διαγωνισμό Κουαρτέτων Εγχόρδων του Λονδίνου το 2000, ενώ τον ίδιο χρόνο ξεκίνησε η διετούς διάρκειας υποτροφία του σχήματος (residency) από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μουσικής Δωματίου στο Φονταινεμπλώ της Γαλλίας.

Το ρεπερτόριο του κουαρτέτου εκτείνεται από έργα του Χάυντν έως σύγχρονων συνθετών, αλλά εστιάζει ιδιαίτερα στην κλασική περίοδο, στο ρομαντισμό, στις αρχές του 20ού αιώνα και σε μια επιλογή σημαντικών έργων των τελευταίων 50 ετών. Ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητάς του αποτελεί η ερμηνεία και η διάδοση έργων που έχουν ανατεθεί τα τελευταία χρόνια, τα οποία παρουσιάζουν στις κορυφαίες συναυλιακές αίθουσες ανά τον πλανήτη.

Η δισκογραφία του κουαρτέτου περιλαμβάνει συνθέσεις των Helmut Lachenmann και Luigi Nono (‘Diapason d’or de l’année’ – βραβείο Νέων Ταλέντων), έναν κύκλο κουαρτέτων του Alberto Posadas (Diapason d’or, Νοέμβριος 2009) και κουαρτέτα του George Onslow (Δίσκος του Μήνα στο τεύχος Ιανουαρίου 2010 του Diapason). Το τελευταίο του CD περιλαμβάνει έργα για φωνή και κουαρτέτο εγχόρδων των  Schoenberg, Berg and Webern, με τη συμμετοχή της Sandrine Piau και της Marie-Nicole Lemieux (φωνές).

Ο Χέλμουτ Λάχενμανν, από τους πιο διαπρεπείς εν ζωή συνθέτες, διαμόρφωσε μια καινοφανή αντίληψη για την «ενόργανη musique concrète», με μια προσέγγιση που έφερε τόσο τα όργανα όσο και τους μουσικούς στα όρια των ερμηνευτικών δυνατοτήτων τους, με ένα ύφος που είναι συγχρόνως συστηματικό και κριτικό. Το τρίτο του κουαρτέτο, με τίτλο Grido (2001), συνεχίζει σε αυτή την κατεύθυνση, επιχειρώντας παράλληλα να επανερμηνεύσει την παράδοση.

Ο James Dillon είναι από τους σημαντικότερους συνθέτες σύγχρονης μουσικής που εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία. Γεννημένος στη Γλασκόβη, ο Ντίλλον είναι κατ’ ουσίαν αυτοδίδακτος στη μουσική, γεγονός που δεν τον εμπόδισε να τιμηθεί με αναρίθμητες βραβεύσεις, μεταξύ αυτών και με τέσσερα βραβεία της Βασιλικής Φιλαρμονικής Εταιρείας Σύνθεσης της Μεγάλης Βρετανίας. Η μουσική του Ντίλλον, αυστηρή αλλά συγχρόνως σαγηνευτική, ξεπροβάλλει μέσα από μια ευρεία γκάμα εμπειριών ακρόασης και ερμηνείας, που περιλαμβάνουν από ποπ και κελτική μουσική έως τις κλασικές παραδόσεις της Ινδίας και την ευρωπαϊκή αβάν-γκαρντ. Το Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 6 (2010) αποτελεί ανάθεση του SWR για το Donaueschinger Musiktage.

Το πρόγραμμα της συναυλίας διανθίζεται με δύο έργα των Ντεμπυσσύ και Βέμπερν, τα οποία θεωρούνται ορόσημα επειδή –το καθένα με το δικό του τρόπο– καθόρισαν την εξέλιξη του κουαρτέτου εγχόρδων κατά τον 20ό αιώνα.

Yunpeng Charles Zhao: βιολί
Vanessa Audrey Szigeti: βιολί
Franck Pierre Charles Chevalier: βιόλα
Pierre Morlet: τσέλο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 
James Dillon [γενν. 1950]
Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 6 / 17΄
 
Claude Debussy [1862-1918]
Op. 10 / 25΄

Διάλειμμα

Anton Webern [1883-1945]
Six Bagatelles Op. 9 / 5΄

Helmut Lachenmann [γενν. 1935]
Grido / 25΄

Φωτογραφία: Κουαρτέτο Εγχόρδων Diotima (φωτ. © Franck Juery)