Δεν χρειάζεται πολύς κόπος για να βγούμε από το μελαγχολικό αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει λόγω των οικονομικών συνθηκών, αρκεί να έχουμε ανά χείρας ένα πλούσιο σε νοήματα βιβλίο που θα γίνει η παρέα μας. Αυτό θα μας ξεκουράσει και θα γίνει η φυσική μας αντιβίωση σαν τον χυμό πορτοκαλιού που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας σε ώρες δύσκολες. Γιατί όταν παρατηρείται η συγγραφική αισθητική να βυθίζεται συνεχώς σε όλο και πιο χαμηλά επίπεδα που δεν έχουν προηγούμενο, γιατί το χρήμα έχει γίνει κύριος και αποκλειστικός πλοηγός τους, τότε ένα καλό βιβλίο είναι αναγκαίο όσο ποτέ. Μην λησμονούμε πως ένα βιβλίο που έχει ρίζες, κορμό και φύλλα είναι το δέντρο εκείνο που χαρίζει τον καρπό της γνώσης.

Θαρρώ πως δεν έχουμε τον χρόνο και το χρήμα για να αναλωνόμαστε σε αναγνωστικές περιπέτειες και σε τυχαία κατασκευάσματα που ορίζονται από την διαφήμιση και το μάρκετινγκ. Γιατί όχι μόνο το βιβλίο δεν είναι μόδα όπως το ρούχο αλλά είναι μία ανάγκη μας. Θεωρώ πως σε αυτό θα σας βρω σύμφωνους. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε το βιβλίο ως πολυτέλεια αλλά ως απαραίτητη ουσία στην καθημερινή μας πραγματικότητα. Ένα καλό βιβλίο είναι η συντροφιά μας, το αποκούμπι μας, η χαλάρωσή μας, ο φίλος μας, αν του αφιερώσουμε χρόνο και έρευνα σίγουρα θα μας ανταμείψει και εμείς, ως μικροί εξερευνητές που μόλις ανακάλυψαν τον κρυμμένο θησαυρό, θα νιώσουμε άμεσα έναν αέρα χαράς που θα μας πλημμυρίσει. Και ο λόγος που ανατρέχουμε σε ένα βιβλιοπωλείο είναι για να απολαύσουμε την ανεξάντλητη αυτή ικανοποίηση που πηγάζει από την περιήγηση σε έναν κόσμο διαφορετικό από αυτόν που είναι έξω.

Έναν κόσμο τόσο μαγικό, τόσο ιδιαίτερο, τόσο τρυφερό και όλα αυτά απλά υπάρχοντας στον χώρο και περιδιαβαίνοντας στις βιβλιοθήκες γυρεύοντας το ιδανικότερο ανάγνωσμα. Γιατί εδώ θέλει και κόπο αλλά και τρόπο. Ένας κόπος που ξεφεύγει από τα στενά όρια της κούρασης, αλλά επεκτείνεται στο γεγονός πως εμείς οι ίδιοι με τα χέρια μας γινόμαστε οι κατακτητές του χώρου όταν χώνουμε, πάντα με την καλή έννοια, την μύτη μας σε χωράφια που μπορεί να είναι ξένα αλλά όσο περνάει η ώρα μας γίνονται όλο και πιο οικεία.

Έτσι λοιπόν όπως διαλέγουμε τα καλύτερα φρούτα για να συνοδεύσουμε το πρωινό μας και να πάρουμε ό,τι πιο πολύτιμο μας χρειάζεται, ακριβώς όπως “ξοδεύουμε” χρόνο για την επιλογή του κρέατος ή του ψαριού που θα αποτελέσει την τροφή μας για το εκάστοτε γεύμα ή δείπνο μας και θα μας χαρίσει στιγμές απόλαυσης στον ουρανίσκο μας. Mε αυτόν τον ίδιο ζήλο και την ίδια προσοχή οφείλουμε να επιλέγουμε το πιο κατάλληλο βιβλίο που θα ταιριάζει στις προτιμήσεις μας μένοντας μακριά από συγγραφικές κακοτοπιές που ενδεχομένως να μας απογοητεύσουν και να μας στερήσουν την διασκέδαση που τόσο μας είναι θεμελιώδης.

Γιατί να επενδύουμε λιγότερο στην πνευματική τροφή από ότι στην τροφή όταν και οι δύο είναι εξίσου καθοριστικές; Δεν θα πω τα τετριμμένα απλά θα μοιραστώ μία ρήση του Καρτέσιου: “Το να διαβάζεις τα καλά βιβλία είναι σαν να συνδιαλέγεσαι με τους άριστους των περασμένων αιώνων”. Θα προσφέρω μία πολύ χρήσιμη προέκταση σε αυτό. Άριστοι υπάρχουν και σήμερα οπότε το ιδανικό μείγμα είναι ένα πίσω μπρος στο χθες και το τώρα, δεν είναι όλο το παρελθόν αξιόλογο και δεν είναι όλο το παρόν ανάξιο λόγου. Ας μην γινόμαστε μοιρολάτρες και ας μην κλείνουμε πόρτες σε ανθρώπους που με την γραφή τους, την σκέψη τους, τον ιδρώτα τους, την έμπνευσή τους παλεύουν για να μας περάσουν μηνύματα και ανησυχίες. Στόχος τους είναι αναμφίβολα να συμβάλλουν και αυτοί με τον τρόπο τους στο ευ ζην, αποστολή δύσκολη αλλά όχι αδύνατη.

Ένα καλό βιβλίο, σε όποια μορφή και αν διαλέξουμε να το βάλουμε στην ζωή μας, μπορεί να μας την αλλάξει τόσο απλά αλλά και τόσο ουσιαστικά που θα εκπλαγούμε από την είσοδο αυτή. Χωρίς τυμπανοκρουσίες και κρότο αλλά με ένα ρίγος και έναν ηλεκτρισμό που θα μας κάνει να ανατριχιάσουμε. Και το βιβλίο είναι ένα έξοδο τόσο ανέξοδο, ας του δώσουμε τον χώρο που του οφείλεται στην κάθε μας μέρα ξεκλέβοντας λίγο χρόνο από άλλες δραστηριότητες. Εκεί που περιμένουμε έναν φίλο να τον συναντήσουμε και έχει αργήσει ας το έχουμε μαζί μας. Ή πάλι περιμένοντας το ραντεβού μας στο γιατρό ας το κάνουμε να ξεπηδήσει από την τσάντα μας για να διαβάσουμε έστω και λίγο και να αισθανθούμε την μαγεία της στιγμής που παρέχει. Και λίγο πριν κοιμηθούμε εκεί δίπλα μας ας του δώσουμε την ευκαιρία να μας νανουρίσει και να μας ηρεμήσει, σαν το πνευματικό χάπι που καταπίνουμε με λίγο νερό. Και παραφράζοντας ένα γνωστό γνωμικό, ο κόσμος είναι ένα βιβλίο, ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του θα βρεθούμε στα πιο απίθανα μέρη και όλα αυτά χάρη στην ανάγνωση.

Καλό καλοκαίρι με ένα βιβλίο για ταίρι!