Το Μέγαρο Ευνάρδου εγκαινιάζει στις 5 Δεκεμβρίου έκθεση παλαιών χαρτών με θέμα το Ιόνιο Πέλαγος, με υλικό από το Αρχείο Χαρτογραφίας του Ελληνικού Χώρου, μέσα από τη συλλογή που δώρισαν ο Βίκτωρ και η Νιόβη Μελά στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

Το Μέγαρο Ευνάρδου εγκαινιάζει στις 5 Δεκεμβρίου έκθεση παλαιών χαρτών με θέμα το Ιόνιο Πέλαγος, με υλικό από το Αρχείο Χαρτογραφίας του Ελληνικού Χώρου, μέσα από τη συλλογή που δώρισαν ο Βίκτωρ και η Νιόβη Μελά στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

Το Αρχείο Χαρτογραφίας του Ελληνικού Χώρου ιδρύθηκε το 2002 με τη δωρεά στο ΜIET της συλλογής παλαιών χαρτών του ζεύγους Βίκτωρος και Νιόβης Μελά. Από το έτος ίδρυσής του έχει οργανώσει πέντε εκθέσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, οι οποίες απέσπασαν την προσοχή του κοινού, με ειδικές ξεναγήσεις, σπουδαστές των Ανωτάτων Σχολών και μαθητές. Κατά το διάστημα αυτό, έγιναν και διάφορες άλλες εκδηλώσεις σχετικές με τη χαρτογραφία.

Φέτος, στο Μέγαρο Ευνάρδου από τη συλλογή του Αρχείου, ξεκινά η έκθεση «Το Ιόνιο Πέλαγος, Χαρτογραφία και ιστορία, 15ος-18ος αιώνας», με τη συνεργασία της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις της Πρέβεζας, το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας, τον συλλέκτη και μελετητή παλαιών χαρτών Αντώνη Ι. Τάντουλο καθώς και άλλους ιδιώτες συλλέκτες.

Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στον Βίκτωρα Μελά, ενώ επιστημονική σύμβουλος είναι η Λεονόρα Ναβάρη. Με την έκθεση αυτή, τους ανθρώπους που την περιβάλλουν και τους φορείς που φρόντισαν για τα εκθέματα, το ΜΙΕΤ επιδιώκει να ανασύρει και να αναδείξει τους χάρτες της εποχής εκείνης, ως συμπληρωματικά, αλλά σπουδαία ντοκουμέντα για την ιστορία του Ιονίου Πελάγους.

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί, ίσως για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σημαντικό χαρτογραφικό υλικό της εποχής εκείνης σχετικό με τη ναυμαχία της Ναυπάκτου, καθώς και αποσπάσματα της ιστορίας της ναυμαχίας του Ανδρέα Κορνάρου, αδελφού του Βιτσέντζου και πολεμιστή της χριστιανικής παράταξης.

Μέσα στον κατάλογο της έκθεσης περιλαμβάνονται οι εξής αξιόλογες μελέτες: «Τα Επτάνησα από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα. Μια επισκόπηση», «Η βενετική κυριαρχία στο Ιόνιο. Σχόλιο για τη βίωση και την πρόσληψη του παρελθόντος», «Ο Ανδρέας Κορνάρος και η ναυμαχία της Ναυπάκτου», «Η ναυμαχία της Ναυπάκτου» και «Η δράση των πειρατών στο Ιόνιο πέλαγος (15ος – 18ος αιώνας)».

Info
Το Ιόνιο Πέλαγος, Χαρτογραφία και ιστορία, 15ος-18ος αιώνας
Διάρκεια έκθεσης: 6 Δεκεμβρίου 2007 έως 4 Μαΐου 2008
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη έως Κυριακή 10.00 με 14.00, Τρίτη έως Πέμπτη 18.00 με 20.00
Πληροφορίες: 210 3234 267, 210 5221 420 (9.00 έως 15.00)
210 5223 101 (ώρες λειτουργίας έκθεσης)
Μέγαρο Ευνάρδου, Αγίου Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου
www.miet.gr
[email protected]