Στις 22, 23 και 24 Ιανουαρίου 2016 διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το HackTheBook, ένα τριήμερο φεστιβάλ πλούσιο σε ομιλίες, ιδέες και συνεργασίες, που προκάλεσαν το μυαλό μας σε σχέση με το σχεδιασμό και την εμπειρία της ανάγνωσης.

Την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, και σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Europeana Space, πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό εργαστήριο E-Space Workshop: Best Practices in Education, στο οποίο παρουσιάστηκαν καινοτόμες εκπαιδευτικές ψηφιακές προτάσεις και εφαρμογές από πανεπιστήμια και πολιτιστικούς οργανισμούς από όλη την Ευρώπη (Βέλγιο, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Πολωνία), με έμφαση στην αξιοποίηση της ανοιχτής ευρωπαϊκής πολιτιστικής πληροφορίας. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, πραγματοποιήθηκε σειρά ομιλιών και εργαστηρίων, τα οποία έδωσαν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τις τελευταίες τάσεις στο χώρο της τεχνολογίας της εκπαίδευσης, ιδίως των ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων (Open Educational Resources), και το πώς αυτοί μπορούν να ενσωματωθούν σε εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές και διδάσκοντες της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε επισκέπτες μουσείων, σε καλλιτέχνες και στο ευρύ κοινό.

Στις 23 και 24 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε το hackathon HackTheBook, το οποίο έδωσε την ευκαιρία σε designers, καλλιτέχνες, εκδότες, προγραμματιστές, συγγραφείς, ποιητές, hackers και καινοτόμους επιχειρηματίες να συνδυάσουν διαφορετικές δεξιότητες (design, γραφιστική, επιμέλεια περιεχομένου, book art, δημιουργικό προγραμματισμό, επιχειρηματικό σχεδιασμό) και να δημιουργήσουν ένα βιβλίο που να ξεπερνά τα όρια του βιβλίου, όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Στο hackathon συμμετείχαν δέκα ομάδες (ArcBook‪, BoxTheBook, Calculus, CookLee, DigitalHeritageGeeks, ‎ExperienceDesigners, MnemoTrace, Muzine, Sink A Future, Vivl.io‎) που είχαν πρόσβαση σε ανοιχτό περιεχόμενο το οποίο εκτεινόταν από το Αρχείο Καβάφη έως έργα του Rijksmuseum και από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη έως έργα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Στην τελική φάση, διακρίθηκαν τρεις ομάδες (CookLee, Sink A Future, Vivl.io), οι οποίες θα συνεχίσουν το ταξίδι τους στο Λονδίνο για ένα σεμινάριο εντατικού επιχειρηματικού σχεδιασμού του έργου τους.

Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στον Εκθεσιακό Χώρο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία με το δίκτυο του Europeana Space, το Goldsmiths College University of London, το Coventry University, το Αρχείο Καβάφη, την Post Scriptum και την ΕΕΛ/ΛΑΚ (Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα). Πολύτιμοι αρωγοί των συμμετεχόντων στο hackathon ήταν οι GeniusBarExperts: Ηρακλής Αγιοβλασίτης, Ισμήνη Αδάμη, Ηλίας Γιαννόπουλος (Fixers), Νάσος Δροσόπουλος, Ευάγγελος Καϊμάκης, Δημήτρης Κουκουλάκης. Τα έργα των συμμετεχόντων έκριναν οι Simon Cronshaw, Θανάσης Δεληγιάννης, Antonella Fresa, Gary Hall, Πρόδρομος Τσιαβός, Θεόδωρος Χιώτης, Joanna Zylinska.

Το HackTheBook αποτελεί ακόμα μία δράση σε μια συνεχιζόμενη πρωτοβουλία της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση να αποτελέσει το φυσικό και ψηφιακό χώρο συνάντησης και σύγκλισης των διαφορετικών δημιουργικών κοινοτήτων και ομάδων.