Οι Εκδόσεις iWrite και ο συγγραφέα Χρίστος Μαλλιαρός σας παρουσιάζουν την νέα μας κυκλοφορία με τίτλο «Το Γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης» μια ιστορική μελέτη ενός από τα παλαιότερα σχολικά ιδρύματα της χώρας μας.

από το οπισθόφυλλο…

Σημαντικό μέρος της ζωής μου πέρασε στο Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων της Θεσσαλονίκης (1958–1964) και κάθε Νοέμβριο στην ετήσια συνάντηση με τους συμμαθητές της εποχής εκείνης έρχονται οι εικόνες μαθητών, καθηγητών, μαθημάτων, εκδρομών κ.ά.

Πρόσφατα πληροφορήθηκα τη σημαντική προσφορά του Σχολείου, Ελληνικό Γυμνάσιο τότε, στην εκπαίδευση των νέων της Ελληνικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Βαλκανικής περιοχής γενικότερα, κατά των Οθωμανική περίοδο. Το Σχολείο λειτουργούσε την εποχή αυτή με στήριξη της Ελληνικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, προσφορές σημαντικών προσωπικοτήτων, υποστήριξη της Χριστιανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, διδασκαλία σημαντικών φωτισμένων δασκάλων και συμμετοχή των μαθητών του στις εκδηλώσεις της Ελληνικής Κοινότητας.

Άρχισα να ψάχνω σε αρχειακό υλικό, βιβλιογραφία, αρθρογραφία εφημερίδων και περιοδικών, να επισκέπτομαι ιδρύματα και να έρχομαι σε συζητήσεις με άτομα που ασχολούνται με εκπαιδευτικά θέματα.

Όσο συγκέντρωνα υλικό η επιθυμία για έρευνα μεγάλωνε και αποφάσισα να συγκεντρώσω όλα τα στοιχεία που προέκυψαν σε μια σύντομη ολοκληρωμένη έκδοση που να αναδεικνύει τους αγώνες της Χριστιανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ελληνικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης κατά την Οθωμανική περίοδο, το ρόλο της εκπαίδευσης τη περίοδο αυτή και ειδικότερα τη προσφορά του μοναδικού τότε Γυμνασίου της Θεσσαλονίκης και έπειτα Α΄ Γυμνασίου Αρρένων Θεσσαλονίκης.

Ο Χρήστος Θ. Μαλλιαρός γεννήθηκε στην Κομοτηνή, είναι διπλ. Χημικός Μηχανικός του Ε.Μ.Π., τελείωσε το Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης το 1964 και τη χρονιά αυτή βραβεύτηκε από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία.

Ήταν μελετητής δημόσιων και ιδιωτικών έργων, για πάνω από 40 χρόνια, σε τομείς βιομηχανικών έργων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων.

Παράλληλα δίδασκε σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, Ανώτατων Ιδρυμάτων, οργάνωση βιομηχανικής παραγωγής και συστήματα διαχείρισης βιομηχανικών και τοξικών αποβλήτων.

Διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος της Επιτροπής Προγραμματικών και Αναπτυξιακών Συμβάσεων του Δημοσίου, μέλος του Δ.Σ. της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου και κατ΄ επανάληψη αιρετό μέλος των Οργάνων Διοίκησης της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μηχανικών, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών, του Συλλόγου Μελετητών Ελλάδος κ.α.