Η καρτ ποστάλ γραμμένη από τον Τζακ Φίλιπς, ο οποίος υπήρξε μέλος του πληρώματος του Τιτανικού λίγες εβδομάδες πριν βυθιστεί, βγαίνει σε δημοπρασία και υπολογίζεται πως η αξία της θα αγγίξει τα 15.000 $.

Ο Τζακ Φίλιπς, έστειλε την κάρτα στην αδερφή του Έλσι, τον Μάρτιο του 1912, ενώ βρισκόταν στο λιμάνι Μπέλφαστ της Ιρλανδίας, όπου κατασκευάστηκε ο Τιτανικός. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε τέλη Μαρτίου και ξεκίνησε το μοιραίο ταξίδι του στις 2 Απριλίου 1912.

Η καρτ ποστάλ που συνόδευσε την αλληλογραφία, απεικονίζει τον Τιτανικό κατά τη διάρκεια της κατασκευής του στο Μπέλφαστ.

Credit: Courtesy RR Auction

Η κάρτα γράφει: ” Είμαι πολύ απασχολημένος καθώς δουλεύω μέχρι αργά. Ελπίζω να φύγω τη Δευτέρα και να φτάσουμε στο Σόττον (Σαουθάμπτον) το απόγευμα της Τετάρτης. Εύχομαι να είσαι καλά.”

Το μήνυμα τελειώνει με τις λέξεις “Με Αγάπη, Τζακ.”

«Ο Φίλιπς συνήθιζε να στέλνει καρτ-ποστάλ που απεικονίζουν τα πλοία που εργάζεται», δήλωσε ο Μπόμπι Λίβινγκστον, αντιπρόεδρος της RR Auction που εδρεύει στη Βοστώνη, η οποία πουλά την κάρτα.

“Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα μας, μόνο πέντε από τις 300 καρτ-ποστάλ που είχε στην κατοχή της η Έλσι είχαν σχέση με τον Τιτανικό, και από αυτές μόνο δύο αντικατοπτρίζουν το πλοίο.”

Ο Λίβινγκστον λέει ότι ο Φίλιπς είναι ένα ήρωας, ο οποίος έσωσε πολλές ζωές όταν ο Τιτανικός άρχισε να βυθίζεται. Ο Φίλιπς μέχρι την τελευταία στιγμή προσπαθούσε να διασώσει το πλήρωμα αλλά και τους ταξιδιώτες του πλοίου, στέλνοντας σήματα σε άλλα πλοία για διάσωση.

Credit: Courtesy RR Auction

Τη νύχτα της 14ης Απριλίου του 1912, στο Βόρειο Ατλαντικό, ο Τιτανικός χτύπησε σε ένα παγόβουνο. Η σύγκρουση μέτρησε πάνω από 1.500 νεκρούς. Σύμφωνα με την RR Auction, ο Φίλιπς ο οποίος τότε ήταν 25 ετών, εγκατέλειψε το πλοίο όταν το νερό είχε φτάσει ήδη στα πόδια του. Ο θάνατος του προήλθε από υποθερμία.

Η δημοπρασία της κάρτας της Ελσι Φίλιπς αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 14 Απριλίου. Η RR Auction εκτιμάτα ότι η τιμή της θα φτάσει τα 15.000 $.

Αυτή η κάρτα δεν αποτελεί, το μοναδικό αντικείμενο προς πώληση από το ναυάγιο του Τιτανικού. Το 2015, ένα μενού μεσημεριανού γεύματος από το εστιατόριο του πλοίου πωλήθηκε σε δημοπρασία για 88.000 $, μαζί με μια επιστολή που κάποιος φέρεται να δωροδόκησε το πλήρωμα ώστε να του δωθεί σωσίβια λέμβος και να απομακρυνθεί ο ίδιος από το πλοίο, αντί να σώσει περισσότερους ανθρώπους.

Με πληροφορίες από: CNN