Το Βραβείο Λογοτεχνίας Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, που απονέμει κάθε χρόνο η Δανία και αποτελεί τη σημαντικότερη διάκριση για τη λογοτεχνία, απονεμήθηκε φέτος στον Σαλμάν Ρούσντι.

Ο Σαλμάν Ρούσντι παρέλαβε το βραβείο από τη Δανή πριγκίπισσα Μέρι στην πόλη Όντενσε, σε μία βραδιά όπου τα μέτρα ασφαλείας ήταν ιδιαίτερα αυστηρά, εξαιτίας του γεγονότος πως ο αμφιλεγόμενος 67χρονος συγγραφέας αποτελεί πιθανό στόχο, βάσει ενός φετφά που έχει εκδοθεί στο Ιράν.

Το βιβλίο, που είχε κυκλοφορήσει το 2012, αποτελεί μια εξιστόρηση της περιπέτειάς του μετά την έκδοση του φετφά από τον πνευματικό ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί και για δέκα χρόνια, ως το 1998.

Το λογοτεχνικό βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από ένα χρηματικό έπαθλο 500.000 κορόνων Δανίας (67.000 ευρώ) απονέμεται σε διαφορετικό συγγραφέα κάθε δυο χρόνια στην μνήμη του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, του πασίγνωστου Δανού ποιητή και συγγραφέα θεατρικών έργων, ταξιδιωτικών περιγραφών, μυθιστορημάτων καθώς και παιδικών βιβλίων τον 19ο αιώνα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Ψυχογιός.