Συναυλίες, χορευτικές εγκαταστάσεις με τη συμμετοχή χορευτών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, εργαστήρια αρχιτεκτονικής για παιδιά και προβολή ντοκιμαντέρ είναι μερικά μόνο από όσα περιλαμβάνονται στο πλούσιο πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα.

Για τους τελευταίους εκδρομείς του Αυγούστου που επιλέγουν σταθερά την Πάρο και τα γύρω νησιά αποτελεί πλέον κάτι σαν παράδοση. Για όλους τους υπόλοιπους, μια καλή αφορμή για την τελευταία απόδραση του καλοκαιριού αλλά και πραγματικό case study για το πώς «οι παρέες γράφουν ιστορία». Το τριήμερο πολιτιστικό φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα που διοργανώνεται εδώ και 12 χρόνια από μία ομάδα εθελοντών, επιστρέφει στις 26, 27 και 28 Αυγούστου και μας προσκαλεί να περπατήσουμε στα πλακόστρωτα σοκάκια ενός από τους πιο γραφικούς οικισμούς του Αιγαίου.

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι…

Η παρέα των νέων που ξεκίνησε το φεστιβάλ είχε έναν σκοπό: να συστήσει στο ευρύ κοινό τη Μάρπησσα. Και επειδή ο μόνος τρόπος να γνωρίσει κανείς έναν τόπο είναι να τον περπατήσει, κάθε χρόνο στο τέλος Αυγούστου μετατρέπουν το χωριό σε «σκηνή», σκορπίζοντας καλλιτεχνικά δρώμενα, εικαστικές εκθέσεις, συναυλίες και προβολές, σε δρόμους και πλατείες, με «πυξίδα» ένα διαφορετικό θέμα κάθε φορά. Φέτος, επέλεξαν για θέμα το θέρος στην παριανή κατοικιά (με τόνο στο α), όπως ονομαζόταν παλιά η κατοικία εκτός οικισμών, γύρω από την οποία οι Παριανοί στέγαζαν τις παραγωγικές αγροκτηνοτροφικές τους δραστηριότητες. Και εκεί πάνω έχτισαν ένα πλούσιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα…

Δυναμική έναρξη με μια πρεμιέρα

Η έρευνα για τις παραδοσιακές πρακτικές του τόπου, που διεξάγεται από τους εθελοντές με αφορμή την εκάστοτε θεματική της κάθε χρονιάς, αποτελεί βασικό άξονα του φεστιβάλ από την ίδρυσή του. Κάπως έτσι, στο πέρασμα των 12 χρόνων έχει προκύψει μέσα από τη διαδικασία αυτή ένα αρχείο από καταγραφές και μαρτυρίες κατοίκων του νησιού, ένας πραγματικός θησαυρός της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάρου και των Κυκλάδων. Μέρος της δουλειάς αυτής αποτυπώνεται στον ιστότοπo blueheritage.gr που δημιούργησε πρόσφατα η ομάδα αλλά και στο ντοκιμαντέρ της Κατερίνας Πατρώνη, «ΜΗ ΜΟΥ ΧΑΛΑΣ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΜΟΥ», Ιστορίες από τις κατοικιές της Πάρου, που αποτελεί παραγωγή του φεστιβάλ και θα προβληθεί την πρώτη μέρα σε πανελλήνια πρεμιέρα.

First things first: Μουσικές για όλους

Το φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα πρώτα απ’ όλα είναι κάλεσμα για γιορτή, και τι γιορτή θα ήταν αυτή χωρίς μουσική; Τρεις μαγικές βραδιές, τρεις συναυλίες για όλα τα γούστα θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει φέτος το κοινό: Μία τζαζ ατμοσφαιρική συναυλία με το SPIRAL TRIO την Παρασκευή 26/08 (Σπύρος Μάνεσης, πιάνο / Αρίωνας Γυφτάκης, κοντραμπάσο / Αναστάσης Γούλιαρης, drums), την ξεχωριστή μουσική παράσταση Ρεμπώτικα, μια δημιουργική συνύπαρξη του ρεμπέτικου κόσμου του Ρεμπώ με τον ποιητικό κόσμο του ρεμπέτικου, με τους Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη το Σάββατο 27/08, και ένα αυθεντικό κυκλαδίτικο γλέντι με τον Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού την Κυριακή 28/08.

Ένα φεστιβάλ με kids friendly χαρακτήρα

Το φεστιβάλ έχει προνοήσει και για τους μικρούς, ανήσυχους επισκέπτες, διοργανώνοντας πρωτότυπα εργαστήρια ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά Νηπιαγωγείου, Δημοτικού αλλά και εφήβους. Συγκεκριμένα, φέτος τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εργαστήρια εικαστικών από τις Μυρσίνη Αρτακιανού και Θεοδώρα Κανέλλη, εργαστήρια αρχιτεκτονικής σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό Arkki by AKTO (School of Architecture for children & youth), αλλά και εργαστήρια φιλοσοφίας για παιδιά και εφήβους με τον διαμεσολαβητή Στέλιο Γκαδρή, Ε.Δι.Π. (Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κρήτης).

Μια στάση για τέχνη, παιχνίδι (και προβληματισμό)

Αντίστοιχα, οι μεγάλοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν χορευτικές εγκαταστάσεις με τη συμμετοχή χορευτών του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε χορογραφίες του Διευθυντή του Μπαλέτου ΕΛΣ Κωνσταντίνου Ρήγου και των Γιάννη Νικολαΐδη, Έλενας Κέκκου (Σάββατο 27/08), να περιηγηθούν στην εικαστική έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «το στόμα μπούκωσε με λόγια» σε επιμέλεια της Δέσποινας Ζευκιλή και με πρωτότυπα έργα εμπνευσμένα από το φετινό θέμα, αλλά και να συμμετάσχουν σε δράσεις και βιωματικά παιχνίδια στον ειδικά διαμορφωμένο σταθμό που θα συναντήσουν μέσα στον παραδοσιακό οικισμό. Όσοι πάλι αγαπούν το πρωινό ξύπνημα (και στις διακοπές τους!) μπορούν να συμμετέχουν στην πρωινή δράση της Κυριακής 29/08 με θέμα την ψηφιακή καταγραφή υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς παριανής κατοικιάς με τη μεθοδολογία ‘HERMeS’.

Αν θέλετε να απολαύσετε τρεις μέρες γεμάτες τέχνη, εργαστήρια, συναυλίες, ντοκιμαντέρ, παιχνίδια, χορό… δεν έχετε παρά να περπατήσετε στα στενά της Μάρπησσας.

Διαβάστε επίσης:

Διαδρομές στη Μάρπησσα 2022: Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ
Διαδρομές στη Μάρπησσα 2022: Θέρος στην παριανή κατοικιά