Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Πολιτισμού της Πάτρας και το 12ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών

(http://www.independent.gr/) έρχεται στην Αθήνα! Οι 16 βραβευμένες ελληνικές ταινίες θα φιλοξενηθούν στον χώρο πολιτισμού @Ρουφ στις 19-20-21 και 26-27-28 Ιανουαρίου 2011.


Ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, οι οποίες βραβεύτηκαν στο φεστιβάλ πρωτίστως με κριτήριο το καλλιτεχνικό και αισθητικό αποτέλεσμα, το ειδικό βάρος των θεμάτων που οι δημιουργοί επέλεξαν να πλάσουν με την τέχνη τους, καθώς και τις ατομικές ευαισθησίες και συλλογικές ανησυχίες, στοιχεία που ενσκήπτουν καθημερινά και γεννούν ερωτήματα στον καθένα μας, αλλά πάνε και τον κόσμο μας παρακάτω…
Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή 19-20-21 & 26-27-28 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ:
ΤΕΤΑΡΤΗ 19/01/2011
[20:00]
Theme from autumn drizzle G.M. Touliatou 1’ 40’’ video art 2009
Το γύρισμα του συγκεκριμένου video, έχει γίνει στον αίθριο χώρο της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία) τον Ιούνιο του 2009. Εκείνο που με συγκινεί είναι, ότι αυτό που συμβαίνει θα μπορούσε να τοποθετηθεί εδώ, αλλού, ίσως σε οποιαδήποτε πόλη. Αλλά, εκείνο που πραγματικά με αιχμαλωτίζει, είναι ότι σε αυτό το θρόισμα, σε αυτή την κίνηση των υφασμάτων και το στιγμιαίο άγγιγμά τους, μπορώ να παρακολουθήσω, στο επίπεδο της μεταφοράς, την ιστορία μιας εφήμερης αγάπης.

Ρυτίδες και Όνειρα Γωγώ Πετραλή 30’ μικρού μήκους 2008

Η ταινία γυρίστηκε στην περιοχή της Αγίας Τριάδας και στα τείχη του Ηρακλείου Κρήτης με στόχο την ανάδειξη μιας από τις ιστορικότερες συνοικίες της πόλης. Πρόκειται για έναν περίπατο στις αναμνήσεις, δοσμένο με μορφή χορευτικού ντοκιμαντέρ.  Πρωταγωνιστής είναι ένας κάτοικος της Αγίας Τριάδας που περιπλανιέται στα σοκάκια της γειτονιάς όπου μεγάλωσε, ανακαλώντας μνήμες αλλοτινών καιρών καθώς και τον παιδικό, χαμένο πλέον, έρωτά του που παίρνει ξανά μορφή μέσα σε αυτή τη νοσταλγική περιπλάνηση. Η ταινία πρωτοτυπεί, καθώς φέρει στοιχεία μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, λυρικής αφήγησης και video- art. Μέσα από τα εξ’ ολοκλήρου εξωτερικά γυρίσματα η κάμερα δίνει έμφαση στην αρχιτεκτονική της περιοχής. Ένα κολάζ χορογραφημένων εικόνων, δίνουν ζωή σε ιστορικά μνημεία, κτίρια και κομβικά σημεία της συνοικίας.

[20:35]
Λεηλατώντας μια ματωμένη χώρα Τάκης Παπαγιαννίδης Ελλάδα-Κύπρος 83’ ντοκιμαντέρ 2009
Τριανταπέντε χρόνια μετά την εισβολή του τουρκικού στρατού το 1974, ένας Έλληνας συγγραφέας, ο Βασίλης Βασιλικός, επισκέπτεται τη Κύπρο. Βρίσκεται αντιμέτωπος με τις τεράστιες καταστροφές της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού. Μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, καλλιτεχνικά έργα, καταστράφηκαν, λεηλατήθηκαν, εκπατρίστηκαν με στόχο τον αφανισμό πειστηρίων μιας μακραίωνης ιστορίας – από το 3.000 π.Χ. 

Αρχαιοκάπηλοι διακίνησαν τον πλούτο αυτόν σε μουσεία, ιδρύματα και ιδιώτες σε όλη την υφήλιο. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ξεριζωμένοι από τα σπίτια τους, από αντικείμενα και τόπους λατρείας, επιχειρούν από κοινού να αποκαταστήσουν τις καταστροφές ώστε να καλύψουν το συναισθηματικό κενό και να ζωντανέψουν τις μνήμες της κοινής πατρίδας τους, συμβάλλοντας έτσι στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος που βρίσκεται δεκαετίες στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματίας.

ΠΕΜΠΤΗ 20/01/2011
[20:30]
Περίπτωση Ευρυδίκη Φρέντυ Βιανέλλης 79’ ντοκιμαντέρ 2010

Μια ταινία για την δύναμη της θέλησης! Η Ευρυδίκη, μετά από εφτά χρόνια στην ηρωίνη, δεν «καταλήγει στα σκουπίδια» και βλέπει  ξεκάθαρα την δυσλειτουργική της οικογένεια. Η ταινία βασίζεται στο θεατρικό έργο «Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΥΡΥΔΙΚΗ» και αφηγείται την  πραγματική ιστορία ενός κοριτσιού που περιπλανήθηκε στον κόσμο των ναρκωτικών για 13 χρόνια, βίωσε την οδύνη σε όλες τις εκφάνσεις της και κατάφερε μέσα από τη θεραπεία να κάνει μια νέα αρχή. Η ταινία κινείται σε τέσσερις κινηματογραφικούς άξονες, την προσωπική της κατάθεση, το στήσιμο της θεατρικής παράστασης, την «καθημερινότητα των ναρκωτικών» στο κέντρο της Αθήνας και τέλος το «φυσιολογικό μεγάλωμα πέντε κοριτσιών» στις κρίσιμες ηλικίες από τριών έως δεκαέξι ετών, το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ενηλικίωση της  ΕΥΡΥΔΙΚΗΣ.

[21:45]
Απευθείας Μετάδοση Ηλίας Μαλασίδης 11’ 35’’ μικρού μήκους 2009

Το νέο απόκτημα ενός 30χρονου εργένη είναι μια καινούρια ηλεκτρική συσκευή που τον ενημερώνει για τον κόσμο. Δεν είναι ο μόνος: μια οικογένεια και μια ηλικιωμένη κυρία μαθαίνουν τα νέα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Στο τέλος της ημέρας η αντίληψή τους για τον κόσμο δεν είναι πια η ίδια όπως πριν..

Φωτεινή και Αλεξάνδρα Δημήτρης Νάκος 17’ μικρού μήκους 2009

Η Φωτεινή, μια άλλοτε σπουδαία ηθοποιός του θεάτρου, που είναι πλέον τυφλή, προσκαλεί τη νεαρή ηθοποιό Αλεξάνδρα, για να ανεβάσουν ένα έργο που γράφει η ίδια η Φωτεινή. Πρόκειται για μια μελέτη της σχέσης μεταξύ της τέχνης και της ζωής, έτσι που στο τέλος τα όρια των δύο είναι δυσδιάκριτα. Εμπνευσμένο από το ποίημα του Κ.Π.Καβάφη «Τα παράθυρα».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/01/2011
[20:00]

Ένα δέντρο, μια φορά Παναγιώτης Ράππας 29’ 30’’ animation 2009

Ένα ρακένδυτο μικρό αγόρι κάνει φίλο του ένα παραμελημένο δέντρο σ’ ένα απόμερο δρόμο μιας μεγαλούπολης. Μια μέρα παραμονές Χριστουγέννων το δέντρο έχοντας δει τα όμορφα Χριστουγεννιάτικα δέντρα στα παράθυρα των γύρω σπιτιών ζητά απ’ το μικρό του φίλο να το στολίσει και αυτό έτσι. Όμως ο μικρός δεν έχει στολίδια ή χρήματα να τα αγοράσει, δεν έχει απολύτως τίποτα. Πως μπορεί να κάνει το καχεκτικό δέντρο να δείχνει όμορφο στο βρώμικο και απόμερο πεζοδρόμιο; Κι όμως αυτή είναι μια νύχτα διαφορετική που εκπληρώνονται όνειρα, μια νύχτα μαγική.

[20:35]

Σαν τον αέρα που αναπνέω… μουσικοί του κόσμου στην Κρήτη Γιώργος Ζέρβας 56’ ντοκιμαντέρ 2008

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μουσικολογικού και ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος που καταγράφει την εντυπωσιακή σύμπραξη μουσικών παραδόσεων από διαφορετικές χώρες της Μεσογείου, Βαλκανίων, Αφρικής και Ασίας και που πραγματοποιείται τα τελευταία 7 χρόνια στο χωριό Χουδέτσι της Κρήτης. Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται συνεντεύξεις από αυθεντίες μουσικούς παραδοσιακής μουσικής, καταγραφή πρωτότυπων μουσικών ενορχηστρώσεων και συναυλιών, στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής και συνεντεύξεις των κατοίκων της περιοχής, παρουσίαση παραδοσιακών μουσικών οργάνων κ.α.

Συμμετέχουν οι: Γιώργης Ξυλούρης – κρητικό λαούτο, Περικλής Παπαπετρόπουλος – λάφτα (πολίτικο λαούτο),  Τούρκος Halil Karaduman – κανονάκι, ο Τούρκος  Nedim Nalbantzoglu – βιολί, o Βούλγαρος Georgi Petrov – Γκαντούλκα, η Βουλγάρα  Tsvetanka Varimezova  – φωνητικές τεχνικές, ο Αφγανός Mohamed Rahim Khushnawaz – ραμπάμπ, η Περσίδα Mamak Khadem – περσικό τραγούδι, ο Πέρσης Petram Khavar Zamini – κρουστά, ο Ινδός  Nayan Ghosh -τάμπλα και σιτάρ, ο Αφρικανός Ballake Sissoko – κόρα, ο Ισραηλινός Zohar Fresco -κρουστά, o Toύρκος Omer Erdogdular – νέυ, ο ιρακινός Nasheer Shamma – αραβικό ούτι, Ευγένιος Βούλγαρης, ο Ισπανός  Efren Lopez καθώς και ο δημιουργός αυτού του εγχειρήματος Ross Daly  που  διδάσκουν σύνθεση και ενορχήστρωση.

Είναι ένα ταξίδι χωρίς μεγαλοστομίες και γραφικότητες που εξυμνεί την παγκόσμια διάσταση της μουσικής, την αντίρρηση στην ομογενοποίηση και τη βιομηχανία της διασκέδασης, το σεβασμό στη διαφορετικότητα, αφού όλες οι μεγάλες μουσικές παραδόσεις του κόσμου οφείλουν τον πλούτο τους στην αλληλεπίδραση ανάμεσα σε όλους τους ιστορικούς πολιτισμούς, αλλά και επιπλέον την ενίσχυση αυτών που μας ενώνουν. Τέλος ένα ταξίδι στην Κρήτη, τόπο με τεράστια μουσική παράδοση και φιλοξενία, που ευνοεί τη δημιουργικότητα και την επικοινωνία.

ΤΕΤΑΡΤΗ 26/01/2011
[21:00]
Τα αγάλματα της πόλης μας Ντεξής Στέλιος & Κωνσταντοπούλου Λίζα 9’ μικρού μήκους 2009

Τα ιστορικά μνημεία μιας πόλης, λόγω της σύνδεσής τους με το παρελθόν, δεν ενδιαφέρουν συνήθως τους μαθητές. Αυτή η πρόκληση , η αρχική έλλειψη ενθουσιασμού των παιδιών, μας οδήγησε , εμάς τους καθηγητές, στην κατάργηση οποιουδήποτε προεπιλεγμένου πλαισίου και προγράμματος δουλειάς κι εμπιστευθήκαμε το μέλλον του προγράμματος μόνο στη βιωματική επαφή των μαθητών με τ\’ αγάλματα. Παίξαμε με τ\’ αγάλματα, αυτοσχεδιάσαμε, γελάσαμε πολύ, εξαντληθήκαμε απ’ το πολύωρο περπάτημα και μαζέψαμε ένα θησαυρό αναμνήσεων  για το μέλλον!

Ταξιδιάρα Ψυχή Αγγελική Αριστομενοπούλου 60’ ντοκιμαντέρ 2009

Ο Γιάννης Αγγελάκας ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι την δεκαετία του 80 και ως σήμερα η ποίηση του παραμένει το ίδιο επίκαιρη. Η ταινία τον ακολουθεί στην καθημερινότητά του. Θίγει μέσα από τη ματιά του το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας, τον τρόπο που διαμορφώνει την πραγματικότητα η τηλεόραση και αναζητά τη διέξοδο από τις πόλεις  προς τους αγαπημένους τόπους που εγκαταλείψαμε. Στα 2 χρόνια που διήρκεσαν τα γυρίσματα, βλέπουμε τις μουσικές συναντήσεις  με τους συντρόφους του και την εξέλιξη των μουσικών διαδρομών τους μέσα από μια αναζήτηση στα ακούσματα της παιδικής τους ηλικίας, το ρεμπέτικο, τα ηπειρώτικα πολυφωνικά, τις Κρητικές μελωδίες. «Μέσα μου ο αέρας που φυσά δεν λέει να ημερέψει, μου ξεσηκώνει την καρδιά και μου σκορπάει την σκέψη».

ΠΕΜΠΤΗ 27/01/2011
[19:30]
Η Νύφη του Καθρέφτη Δέσποινα Πανταζή 27’ 41’’ ντοκιμαντέρ 2009

Στον ορεινό όγκο της Ροδόπης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Βουλγαρία κατοικούν οι Πομάκοι. Έγιναν  αντικείμενα  βίαιας διεκδίκησης μέσα στην ιστορία,  προκειμένου να αλλοιωθεί  η ιδιαίτερη γλώσσα τους, η θρησκεία, και η φυσιογνωμία τους. Το έθιμο του γάμου όμως, έτσι όπως τελείται σε ένα χωριό στη σημερινή Βουλγαρία προς πείσμα των καιρών φαίνεται να επιβίωσε.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία αυτού του ιδιότυπου γάμου είναι το πολύωρο μακιγιάζ της παρθένας νύφης  που μοιάζει με  λευκή μάσκα κεντημένη με πούλιες.  καθώς και ο καθρέφτης που κρατάει στα χέρια της σ όλη τη διάρκεια της τελετής. Η νύφη θα σταθεί δίπλα στον γαμπρό, έξω από το σπίτι της έχοντας τα μάτια κλειστά και κρατώντας τον καθρέφτη. Σύσσωμο το χωριό παρακολουθεί.

[20:00]
Χρυσόσκονη Μαργαρίτα Μαντά 85’ μεγάλου μήκους 2009

Αθήνα. Σήμερα. Μια πόλη σε διαρκή ανακατασκευή που χτίζει το καινούργιο της πρόσωπο εξαφανίζοντας τα ίχνη του παρελθόντος της. Μια ιστορία που συμβαίνει σ’ αυτή την Αθήνα, γεννιέται απ’ αυτή την Αθήνα. ΄Ενα ερώτημα πάνω στο χρέος της μνήμης και το χρέος της λήθης. Τρεις ήρωες αντιμέτωποι με τη ρωγμή του χρόνου ανάμεσα στην ενηλικίωση και το νεανικό όνειρο του κόσμου. Μία παραδοχή και μία συμφιλίωση. ΄Ενα καινούργιο ξεκίνημα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/01/2011
[20:30]
Σε βλέπω, με ακούς; Θοδωρής Αδάμος 9’ μικρού μήκους 2009

Ένας κουφός και ένας τυφλός προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κοινωνία. Το ίδιο προσπαθεί και αυτή.

Partners Ιωσηφίνα Μαρκαριάν Ελλάδα 20’ μικρού μήκους 2008

Η νεαρή Natasa, Σέρβα από το μεταπολεμικό Sarajevo, δουλεύει και μένει στη συνοικιακή ταβέρνα του εργένη Βαγγέλη Λιανού, στην Αθήνα. Ο μικρός Mihailo και η οικογένειά της την περιμένουν να γυρίσει. Ο Βαγγέλης όμως την θέλει δική του. Ένα προ-πο που παίζουν από κοινού και κερδίζει, σημαδεύει την τύχη τους.

[21:05]

Γάζα Ερχόμαστε Γιώργος Αυγερόπουλος και Γιάννης Καρυπίδης 49’ ντοκιμαντέρ 2009

Tον Αύγουστο του 2008, δύο μικρά ελληνικά καΐκια έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, που έχει επιβάλλει παράνομα το κράτος του Ισραήλ.  Το «Γάζα Ερχόμαστε», καταγράφει το ιστορικό και ριψοκίνδυνο ταξίδι 44 ακτιβιστών απ’ όλο τον κόσμο, που σπάζοντας το εμπάργκο, απέδειξαν ότι συχνά η ιστορία γράφεται από αυτούς που οι σοφοί και οι συνετοί της μοιρολατρίας ονομάζουν εξωπραγματικούς.

Τα βραβεία των ταινιών που προβληθούν:

-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ – Χρυσόσκονη – Μαργαρίτα Μαντά  85’ 2009

-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ – Φωτεινή και Αλεξάνδρα – Δημήτρης Νάκος 17’ 2009

-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ & ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ / ΕΙΡΗΝΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ – Γάζα Ερχόμαστε – Γιώργος Αυγερόπουλος και Γιάννης Καρυπίδης 49’ ντοκ. 2009

-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ VIDEO ART – Theme from autumn drizzle – G.M. Touliatou  1’40’’ v.a. 2009

-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ANIMATION – Ένα δέντρο, μια φορά – Παναγιώτης Ράππας 29’30’’ anim. 2009

-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ – Σε βλέπω, με ακούς; – Θοδωρής Αδάμος Ελλάδα 9’ 2009

-ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ «Περίπτωση Ευρυδίκη» – Φρέντυ Βιανέλλης 79’ ντοκ. 2010

-ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ : ΑΓΓΕΛΟΣ Η ΔΑΙΜΟΝΑΣ» – Απευθείας Μετάδοση – Ηλίας Μαλασίδης 11’35’’. 2009

-ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ – Ρυτίδες και Όνειρα – Γωγώ Πετραλή 30’ 2008

-ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Σαν τον αέρα που αναπνέω… μουσικοί του κόσμου στην Κρήτη – Γιώργος Ζέρβας 56’ ντοκ. 2008

-ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ – Λεηλατώντας μια ματωμένη χώρα – Τάκης Παπαγιαννίδης Ελλάδα-Κύπρος 83’ ντοκ. 2009

-ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ – Ταξιδιάρα Ψυχή – Αγγελική Αριστομενοπούλου 60’ ντοκ. 2009

-ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ – Partners – Ιωσηφίνα Μαρκαριάν 20’ 2008

-ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ Τα αγάλματα της πόλης μας Ντέξης Στέλιος & Κωνσταντοπούλου Λίζα 9’ 2009

-ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΕΘΙΜΩΝ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – Η Νύφη του καθρέφτη – Δέσποινα Πανταζή 27’41’’ ντοκ. 2009